Nici mama Curții Constituționale nu-i poate pune STILOUL ÎN MÂNĂ. Băsescu crede că Iohannis va rezolva MAI RAPID remanierea

Nici mama Curții Constituționale nu-i poate pune STILOUL ÎN MÂNĂ. Băsescu crede că Iohannis va rezolva MAI RAPID remanierea
Publicat: 26/11/2018, 04:22
Actualizat: 25/03/2019, 21:34

Traian Băsescu a afirmat, duminică la România Tv, că șeful statului, Klaus Iohannis, a refuzat numirea Olguței Vasilescu la Transporturi și a lui Ilan Laufer la Dezvoltare pentru că „nu-i poate pune nimeni președintelui stiloul în mână să semneze un decret, nici mama Curții Constituționale”.

Întrebat de ce Klaus Iohannis nu a explicat refuzul numirii celor doi miniștri, Traian Băsescu a răspuns: „Văd întotdeauna foarte agitați – de ce? Pentru că nu a vrut. Punct. Dar un președinte poate să spună >, pentru că nu-i poate pune nimeni președintelui stiloul în mână să semneze un decret. Nimeni. Nici mama Curții Constituționale.”

Fostul președinte crede că Iohannis va rezolva cu prioritate problema noilor propuneri, mai ales după mesajul pe care l-a avut șeful statului duminică la Bruxelles.

„După mesajul de astăzi (duminică – n.r.), cred că președintele va rezolva cu prioritate această problemă, fără să susțin că va nominaliza numirea celor doi miniștri. Dar cred că va lua decizii mai rapid. E mult pănă la 1 decembrie. Sunt două portofolii cheie, Transporturi și Dezvoltare Regională, amândouă cu proiecte mari, care pot și fi discutate în Consilii. Cred că da (va rezolva repede problema – n.r.), pentru că este un volum extraordinar de mare de documente de citit. Toate aceste consilii, sunt 10, vor fi prezidate de ministrul nostru care se poate limita numai la anunțarea ordinii de zi și în rest să îi lase pe ceilalți să își dea cu părerea. Până la urmă, poate să fie și votul. Dacă nu are puncte de vedere, nu se va întâmpla nimic, dar dacă are puncte de vedere va influența decizia, pentru că la el se închide votul. Ca să poți să ai păreri credibile, trebuie să știi problemele fiecărei țări și a UE în ansamblu”, a explicat Băsescu.

Chestionat dacă Iohannis putea accepta revocarea lui Lucian Șova de la Transporturi și a lui Paul Stănescu de la Dezvoltare, dar să refuze noile propuneri de miniștri, Băsescu a replicat: „Categoric, da și atunci ar fi fost nevoit să desemneze un interimar din miniștri din Cabinet. Putea să adopte această variantă, care cred că era mai curată. Nu poți ca președinte să îi spui premierului vreau să lucrez cu acest ministru. Dar cred că domnul președinte Iohannis o va rezolva relativ repede, mai ales după mesajul de astăzi”.

Cât a fost președinte, Băsescu obișnuia să rezolve rapid revocările de miniștri.

„Eu am tratat-o ca pe o chestiune asupra căreia nu am vrut să am păreri. Pur și simplu, când mi-a venit o solicitare de revocare am emis decretul de revocare foarte rapid. La fel de adevărat este că – nefiind o speță care să fie adresată la CCR nu putem știi exact care e abordarea Curții, penru că s-ar putea să meargă pe aceeași variantă ca la numiri, să spună o dată poate refuza. Îmi e foarte greu să cred că vreo Curte Constituțională ar putea găsi un motiv prin care președintele să-i facă premierului guvernul. Principiul este altul. Premierul își face garnitura de miniștri. Când nu mai vrea să mai lucreze cu un ministru, în toată lumea asta, în toate democrațiile așa este, premierul poate cere remanierea„, a conchis Traian Băsescu.

Lucian Șova și-a înregistrat, joi dimineață, demisia din funcția de ministru al Transporturilor. Paul Stănescu, vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale, încă nu a demisionat, spre a elibera portofoliul pentru care PSD a desemnat-o pe Lia Olguța Vasilescu.

Joi, După ce Viorica Dăncilă a solicitat președintelui numirea celor doi miniștri, Klaus Iohannis a amânat decizia privind remanierea până după sărbătorile de 1 decembrie.

Totuși, la finalul reuniunii de duminică a Consiliului European, Iohannis a ținut să precizeze că, deși are mai multe divergențe cu Executivul, pregătirile pentru preluarea Președinției Consiliului UE de către România nu se numără printre ele. Ca mesaj de pace, președintele a adăugat că nu are intenția să exporte divergențele din politica internă în Președinție și nu crede că „există astfel de preocupări nici de partea guvernamentală”.

Fostul președinte Traian Băsescu pare resemnat în legătura cu moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă, pentru care a insistat în ultima vreme și crede că o parte din Opoziție nu o dorește cu adevărat.

„Părerea mea este că nu se vrea o moțiune de cenzură,” apreciază Băsescu. „Au fost momente de dezbinare între Tăriceanu și Dragnea. Își dădeau lecții unul altuia. Acum, după ce s-au împăcat, mă îndoiesc că se va depune. Mai ales că este acolo o minte luminată, doamna Turcan, care a spus că se va depune. Poate în noapte de Revelion sau de Crăciun sau la Paște”.

Traian Băsescu apreciază că modul în care a reacționat Klaus Iohannis cu privire la propunerea de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, se încadrează perfect în recomandările făcute de Comisia Europeană în raportul MCV.

„Decizia președintelui e exact în baza raportului Comisiei Europene. Atenție! Sunt două puncte pe care președintele le-a respectat ad literam, adică suspendarea imediată a procedurilor de numire a tuturor procurorilor importanți și el a suspendat cinci numiri și relansarea procesului de numire a unui procuror-șef.

Aici vă spun eu care este istoria, pentru că este din timpul meu. MCV-ul cerea elaborarea unor criterii transparente de desemnare a procurorului-șef al DNA, ca de altfel și a procurorului general. Aceste criterii probabil că domnul Tudorel Toader le va redacta. Vor fi făcute publice și atunci fiecare procuror va știi dacă se poate înscrie. Dar atenție! Comisia Europeană introduce aici o exigență care îndreaptă lucrurile pe un anumit canal. Condiția pentru DNA este ca procurorul să aibă experiență în urmărirea penală a infracțiunilor de corupție. Deci îndreaptă lucrurile către un om din DNA”, a conchis fostul președinte.

ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Marcela Fota, tragedie multiplă: 'A murit şi el
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Loredana Groza și Andrei Boncea divorțază după 22 de ani? Ce spune renumitul producător despre...
De unde are Emma Răducanu cicatricea urâtă de pe picior!
Revine carantina de noapte din acest weekend! Marele oraş afectat de restricţie
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Dieselgate 2.0: Se anunță mari probleme pentru Volkswagen și motorul Diesel
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
Marcela Fota, tragedie multiplă: 'A murit şi el
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Nu vom scăpa de facturile mari nici în 2026: acum s-a aflat totul
ELEV bătut cu BESTIALITATE, la LICEUL SPORTIV din CONSTANŢA
Bărbatul misterios pentru care Kelly din „Familia Bundy” l-a părăsit pe Brad Pitt în tinerețe
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Klaus Iohannis e în stare de ȘOC! Ce i se pregătește președintelui României. Se întâmplă...
Un actor legendar din România a părăsit scena. Explicații surprinzătoare
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...