Nicolae Ciucă le-a vorbit elevilor despre importanța cunoașterii unei meserii: “Avem nevoie să dezvoltăm și acest segment”

Publicat: 11/09/2023, 14:00

Prezent la deschiderea anului școlar de la Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” din Blaj, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a vorbit despre importanța învățământului dual în dezvoltarea unor domenii cheie în România. Ciucă a precizat că alegerea de a participa la acest eveniment la Blaj a fost prilejuită și de ocazia de a vizita Centrul de pregătire practică a firmei Bosch, unde elevii care aleg o școală profesională pot face practică.

Efortul autorităților locale de a colabora cu investitorii din zonă pentru dezvoltarea învățământului dual a fost apreciat în repetate rânduri în cadrul discursului. De asemenea, Nicolae Ciucă a punctat, cu exemple de succes, faptul că această formă de învățământ nu exclude continuarea studiilor după absolvire, ci chiar poate reprezenta un avantaj la o facultate de profil.

“Sunt elemente de bază ale dezvoltării noastre ca țară, Școală, Biserică, Economie, acestea sunt obiectivele pe care trebuie să ni le consolidăm pentru a avea un viitor așa cum ne dorim pentru copiii noștri.

Am fost (…) la Centrul de pregătire practică al firmei Bosch și acolo ne-au prezentat tot ceea ce înseamnă derularea unui program de pregătire în sistem dual și modul în care se parcurge toată această fazare a pregătirii astfel încât, la final, absolventul să poată să opteze pentru a continua studiile sau pentru a merge direct în câmpul muncii.”, a spus președintele PNL.

Ciucă a mai punctat și faptul că România trebuie să se dezvolte la capitolul asigurării forței de muncă, deocamdată un domeniu în care suntem deficitari.

“La noi la români se spune, așa am învățat cu toții, că meseria este brățară de aur. Într-adevăr, avem nevoie să dezvoltăm și acest segment prin care să putem să asigurăm forța de muncă necesară pentru o economie în plină dezvoltare.”

„Exemple prin care putem să ne asigurăm și un parcurs profesional”

Ciucă a vorbit și despre industriile care s-au dezvoltat în zonă, printre care cea automotive, dar și despre pasiunea tinerilor pentru robotică, județul Alba Iulia clasându-se pe locul 3 la nivel național. Președintele PNL a menționat că nu este pentru prima dată la o astfel de instituție de învățământ, fiind prezent la o zi a porților deschise pentru Învățământul Dual Profesional la Alba Iulia. Acesta a și rememorat o discuție avută cu elevii de acolo.

“Este, din perspectiva mea, foarte important să menționez o discuție pe care am avut-o atunci, la Ziua porților deschise, cu doi tineri dintr-o echipă care realizase un robot cu care se mândreau foarte tare și mi-au zis: “Am terminat o școală profesională, am finalizat Liceul la seral, am lucrat și astăzi sunt student la o Facultate tehnică la Timișoara”. Deci, iată, sunt exemple prin care putem să ne asigurăm și un parcurs profesional și un parcurs în ceea ce înseamnă desăvârșirea pregătirii intelectuale.”, a mai spus Nicolae Ciucă.

În discursul său, fostul premier, a îndemnat la respect și înțelegere față de cadrele didactice dar și față de părinți, punctând rolul esențial pe care îl are familia în societate.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | DROGURI ÎN ȘCOLI. Premierul Marcel Ciolacu: E deplasat să luăm copiii cu arcanul să-i testăm

VIDEO În prima zi de școală, Klaus Iohannis laudă Legile Educației și face promisiuni. Iohannis introduce subiectul drogurilor pe agenda CSAT

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Se reține certificatul de înmatriculare al mașinii. Șoferii care rămân pe loc fără drept de...
Noi amenzi pentru șoferi. Polițiștii fac controale amănunțite în această perioadă
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată