UPDATE VIDEO | Generalul Nicolae Ciucă nu-și „dă cu părerea” despre fragmentele de dronă. Ministrul Apărării a lipsit de la ședința de Guvern

Publicat: 08/09/2023, 11:46
Actualizat: 08/09/2023, 13:16

Fostul prim-ministru al României, generalul în rezervă Nicolae Ciucă, nu a dorit să comenteze pe marginea subiectului referitor la fragmentele de dronă, găsite încă de marți după-amiază, la Plauru-Ceatalchioi.

Ciucă a spus că nu dorește să-și dea cu părerea pentru că nu are date tehnice și nu dorește să facă speculații. Însă, a transmis că instituțiile abilitate ar trebui să stabilească dacă evenimentul s-a petrecut cu intenție sau a fost o scăpare. În funcție de acest rezultat se vor lua decizii.

Nu vreau să comentez sau să-mi dau cu părerea. În astfel de situații, atât la nivelul Ministerului Apărării, cât și a Ministerului de Externe și a altor structuri din sistemul de Apărare și Siguranță Națională se fac aceste analize, pentru că trebuie demonstrat dacă s-a petrecut acest eveniment cu intenție sau a fost o greșeală. Și, atunci, într-un fel sunt măsurile când este dovedită intenția și altele sunt măsurile atunci când a fost pur și simplu o scăpare, a spus Ciucă.

Despre comunicarea de tipul „a fost sau n-a fost”, fostul șef al Statului Major General a declarat că lucrurile nu trebuie să se întâmple „de asemenea manieră”.

Este clar că nu trebuie să se întâmple lucrurile de asemenea manieră. Este nevoie, totuși, să conștientizăm că ne aflăm într-o situație deosebit de complexă din punct de vedere al securității și este, de asemenea, există posibilitatea, ca din greșeală astfel de echipamente, acesta nu a fost un echipament exploziv, am înțeles din tot ceea ce s-a întâmplat acolo, că nu există urme ale unei explozii.

Totuși, până să vină rezultatele analizei efectuate la nivelul instituțiilor abilitate, Nicolae Ciucă a precizat că este vorba despre „un aparat de supraveghere asupra căruia s-a pierdut controlul și s-a prăbușit pe teritoriul României”.

Saga declarațiilor despre dronă

Reamintesc că purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, a lansat informația că o dronă ar fi explodat pe teritoriul României, încă de luni, printr-o postare pe Facebook. În aceeași zi, Ministerul Apărării a negat informația.


Marți, președintele României, Klaus Iohannis a negat afirmațiile Kievului, dar a precizat că „suntem în alertă”.

Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă, şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Avem control total asupra spațiului nostru național. Am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia. Nu a existat nimic ce a ajuns în România”, a afirmat președintele Iohannis, pe 5 septembrie.

Miercuri dimineață, autoritățile române au informat NATO că rămășițe ale unei potențiale drone au fost găsite la granița cu Ucraina.

În aceeași zi, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat public că au fost găsite bucăți dintr-un vehicul fără pilot, pe raza comunei Ceatalchioi.

În această zonă pentru că am acoperit o zonă foarte mare, incusiv zona despre care au fost discuții în spațiul public și confirm că în această zonă s-au găsit bucăți care pot fi de dronă”, a spus Angel Tîlvăr, la Antena 3.

Miercuri seara, la conferința de presă organizată după Summitul Inițiativei Celor Trei Mări, organizat la București, Klaus Iohannis a declarat că situația s-a schimbat și „au apărut astfel de piese”.

În situația în care ne aflăm, de război la graniță, trebuie să înțelegem că avem o situație fluidă. Azi avem alta situație decât ieri. Asta este. Toată comunicarea a fost făcuta cu buna credință și în baza dovezilor de care am dispus noi, a spus Iohannis.

Joi, Jens Stoltenberg a declarat că NATO a „crescut gradul de vigilență” și monitorizează „cu atenție evenimentele de la granițele” sale

„A fost o absență motivată”

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a lipsit vineri de la ședința de Guvern. A delegat în locul său un secretar de stat. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a afirmat că ministrul este într-o delegație. „A fost o absență motivată”, le-a spus Constantin jurnaliștilor.

Sursa: captură foto

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Uite drona, nu e drona! Președintele Klaus Iohannis spune că avem de-a face cu o situație FLUIDĂ. „Asta este!”

SUA iau atitudine și trimit avioanele de război la granița României, după ce bucăți de drone rusești au căzut pe teritoriul NATO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Accident mortal în Suceava! Un tânăr de 26 de ani a fost spulberat de un...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
A devenit ILEGAL. Nu mai poți urmări la TV. S-a votat lege marți, 30 aprilie
Ovidiu Cuncea dezvăluie secretele echilibrului între cariera de actor și slujba de preot
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb