Când vom avea noi șefi la DNA, DIICOT și Parchetul General. Numele propuse de Predoiu dau ultimul test

Când vom avea noi șefi la DNA, DIICOT și Parchetul General. Numele propuse de Predoiu dau ultimul test
Noi sefi la DNA si DIICOT
Publicat: 11/02/2020, 07:18
Actualizat: 11/02/2020, 15:50

Cei trei procurori propuşi pentru numirea la şefia Parchetului General, DNA şi DIICOT sunt audiaţi marţi de Secţia pentru specialitate a Consiliului Superior al Magistraturii. După ce acest aviz consultativ, se ajunge la „pixul” președintelui Klaus Iohannis. Doar de șeful statutului depinde numirea sau respingerea propunerilor.

Este vorba despre Gabriela Scutea – pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Crin Nicu Bologa – pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi Giorgiana Elena Hosu – pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Procurorul propus pentru șefia DNA acuză serviciile secrete că NU mai fac sesizări pe corupție

Conform procedurii, Consiliul Superior al Magistraturii va acorda un aviz consultativ. După obţinerea acestuia, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, urmează să înainteze propunerile preşedintelui Klaus Iohannis în vederea numirii noilor şefi ai PG, DNA şi DIICOT.

UPDATE. Gabriela Scutea a lansat un atac voalat, în cadrul interviului de la CSM, la adresa fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi.

Candidata la șefia Ministerului Public a declarat, în fața plenului Consiliului Superior al Magistraturii, că un șef de instituție nu are cum să nu intuiască faptul că subordonații săi încalcă deontologia, cu referire la procurorul Mircea Negulescu, de la Ploiești.

S-a reținut în hotărârea dumneavoastră că doamna Laura Codruța Kovesi ceruse verificari privitor la procuroruul Mircea Negulescu. Comunicarea nu stiu dacă a fost fermă și tranșantă de la început. Nu poți fi șeful unei structuri de parchet și să nu intuiești că ceva se întâmplă cu depășirea cadrului deonotlogic. Acolo nu erau mai mult de 5-6 procurori, nu se putea să nu afli de tot ce făcea Mircea Negulescu”, a spus marți Gabriela Scutea.

Cătălin Predoiu: Propunerile au fost făcute înainte de moțiunea de cenzură

Întrebat dacă procedura de nimire a celor trei șefi din Parchetul de pe lângă instanța supremă este afectată de moțiunea de cenzură, Cătălin Predoiu a subliniat că aceste demersuri au fost demarate înainte de votul Parlamentului.

„Legea nu distinge în privința calității ministrului. În plus, este o politică publică începută înainte de moțiunea de cenzură. Propunerile au fost făcute înainte de moțiunea de cenzură. Sunt înaintate la CSM, sunt trei candidați foarte buni, am încredere în ei”, a spus Predoiu, înainte de audierile de la CSM.

Cine este Gabriela Scutea

Ministrul Justiției, Catalin Predoiu, a anunțat pe data de 21 ianuarie 2020 propunerile pentru cele trei funcții de șefi de mari parchete. Gabriela Scutea, numele propus pentru pentru funcția de procuror general al României, a fost adjunctul Laurei Codruta Kovesi, în vremea când aceasta din urmă era procuror general.

După Parchetul General (2006-2013), Gabriela Scutea a fost, în perioada 2013-2016, înalt reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiționalităților stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar și lupta anticorupție.

Din această poziție a ajuns, în ianuarie 2016, secretar de stat în mandatul Ralucai Prună la Ministerul Justiției. În aprilie 2019, Gabriela Scutea a ieșit în evidență cu o declarație pe care i-a adresat-o fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader.

Ea candida pentru funcția de procuror general al României și i-a spus lui Toader că a fost unul dintre magistrații care s-au dus să protesteze la Bruxelles, deoarece a fost nemulțumită de modul în care a fost adoptata controversata OUG 7/2019 de modificare a Legilor Justiției.

Potrivit unei analize prezentate de asociația „Inițiativa pentru Justiție”, condusă de procurorul care a deschis dosarul „10 august”, Gabriela Scutea şi Maria Magdalena Militaru, propunerile ministrul Predoiu pentru funcţia de procuror general, respectiv de adjunct al procurorului general, nu au reuşit să ajungă prin concurs pe funcţii de conducere.

Dacă Scutea a fost respinsă în 2017 la concursul pentru funcţia de procuror general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Braşov, Maria Magdalena Militaru a ieşit abia pe locul 3 în 2019, la concursul pentru funcţia de procuror general al Parchetului Curţii de Apel Bucureşti.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York