Numărul 2 din PSD e tranșant, înainte de CEx: Fie pleacă ministrul de Interne din Guvern, fie pleacă premierul. Câte filiale îl sprijină pe Tudose. UPDATE

Numărul 2 din PSD e tranșant, înainte de CEx: Fie pleacă ministrul de Interne din Guvern, fie pleacă premierul. Câte filiale îl sprijină pe Tudose. UPDATE

Cu doar o declarație publică evazivă a lui Liviu Dragnea – „eu încă sper ca Mihai Tudose să rămână premier” și după ce liderii partidului, dar și miniștrii s-au poziționat în weekend în taberele din partid, duminică seară, președintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, a susținut ferm că în CEx este de tranșat o singură problemă: fie pleacă din Guvern ministrul de Interne, Carmen Dan, fie pleacă premierul.

„Din punct de vedere al premierului, a greșit și dânsul anunțând că nu poate să lucreze cu doamna ministru. Eu sunt subiectiv, doamna este colegă de Senat, dar din funcția de ministru, premierul el o evaluează. Lucrurile trebuie discutate în interiorul Guvernului. Lucrurile au evoluat altfel. E clar că premierul Tudose nu mai poate lucra cu Carmen Dan, după cum el a spus. Discutăm de premier, el are decizie. El trebuie să o comunice CEXn deciziile dânsului vizavi de ministru și în interiorul partidului să luăm decizia. Unul dintre ei trebuie să plece. În momentul acesta avem un conflict în guvernul generat de PSD. Avem un conflict deschis și trebuie să găsim soluții ca să mergem mai departe”, a spus Bădălău, la Antena 3.

Despre greșeli a vorbit duminică și Gabriela Firea. Ea aplasat răspunderea pentru conflictul din partid în seama atât a președintelui Liviu Dragnea, cât și a premierului Mihai Tudose.

„Cei doi lideri, președintele și premierul, au obligația de a înceta imediat disputele politice! Au greșit amândoi. Acum trebuie să îndrepte lucrurile. Amândoi! A fost o greșeală lipsa consultării cu noi la nominalizarea premierilor Grindeanu și Tudose. O analiză democratică reală, în forurile de conducere ale partidului, ne-ar fi ferit de cele două crize politice”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Ea le cere celor doi lideri să se gândească în primul rând la români, să accepte că depind unul de celălalt și transmite că sunt obligați să găsească o cale pentru a colabora.

„Așa e în democrație: partidul nu poate conduce fără un guvern, iar guvernul nu poate funcționa fără o majoritate parlamentară. Cei doi lideri au OBLIGAȚIA să găsească o cale de colaborare. Să își asume, cât mai urgent, eventual în scris, principiile acestei colaborări. E o obligație în primul față de cetățeni și apoi față de partid. Structura politică a guvernului o stabilește Coaliția majoritatii parlamentare iar modul de funcționare îl stabilește premierul. De aici trebuie să plecăm: fiecare să își înțeleagă competențele în această echipă”, a mai scris primarul general al Capitalei.

CITEȘTE ȘI:Înainte de confruntarea Tudose-Dragnea de la partid, se împart taberele în Guvern. Primii miniștri care își anunță susținerea față de premier

CITEȘTE ȘI:Codrin Ștefănescu: Și-a băgat dracul coada în partid

Câte filiale îl sprijină pe Tudose

Premierul Mihai Tudose se bucură, potrivit unor surse social-democrate, de susținerea parlamentarilor din cel puțin zece filiale, printre care Vrancea, Constanța, Buzău și Dâmbovița, astfel că o eventuală moțiune de cenzură introdusă la cererea lui Liviu Dragnea nu ar avea șanse de izbândă.

„Fără cele 10 organizații care îl sprijină pe Tudose, dintre care Iași, Constanța, Buzău, Dâmbovița, Giurgiu, Caraș, Timiș, care au mulți parlamentari, nu au majoritate să demită guvernul”, au declarat surse din PSD pentru agenția de presă MEDIAFAX.

Potrivit surselor citate, Mihai Tudose se bucură de sprijinul filialelor care au obținut cei mai mulți parlamentari la alegerile din 2016.

„Practic, oamenii lui Liviu Dragnea nu au nicio șansă să formeze un alt guvern, fiindcă în Parlament nu trece moțiunea de cenzură. Nu avem o situație similară cu cea în care a căzut guvernul Grindeanu”, au mai spus sursele.

De altfel, în octombrie 2017, când au fost remaniați miniștrii Fondurilor Europene, Dezvoltării și Transporturilor, Rovana Plumb, Sevil Shhaideh și Răzvan Cuc, președintele Klaus Iohannis a avertizat PSD că scenariul pierderii guvernării nu poate fi cu totul exclus – „Dacă și acest guvern (condus de Mihai Tudose – n.r.) ar cădea, atunci va trebui să îmi pun întrebarea, la modul extrem de serios, dacă PSD-ul mai are capacitatea să guverneze”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu