Orban anunță: Nu voi schimba propunerile de miniștri. Sunt extrem de mulțumit de prestația lor / Avem peste 233 de voturi, dar continuăm negocierile. Am încredere că vom avea majoritate

Orban anunță: Nu voi schimba propunerile de miniștri. Sunt extrem de mulțumit de prestația lor / Avem peste 233 de voturi, dar continuăm negocierile. Am încredere că vom avea majoritate
Publicat: 30/10/2019, 18:49

„S-au încheiat audierile candidaților la funcția de ministru, cei 16 candidați din Guvernul care va fi supus votului de învestitură luni, pe 4 noiembrie. Sunt extrem de mulțumit de prestația candidaților, s-au prezentat la înălțime și trebuie să readuc aminte totuși că nu a mai existat de mult un asemenea proces de audiere. Audieri care să dureze trei ore, audieri pe parcursul cărora să se pună zeci de întrebări de către parlamentari. Vă readuc aminte cum au decurs audierile miniștrilor din Cabinetele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, care au durat maxim jumătate de oră și au fost formale. Votul dat în fiecare comisie este un vot consultativ. Am încredere în fiecare candidat de ministru, că are deplină capacitate de a conduce ministerul pentru care ș-am propus în cele mai bune condiții, că are capacitatea fiecare să îndeplinească obiectivele din programul de guvernare”, a spus Ludovic Orban, după audierile din Parlament.

Premierul desemnat a afirmat că avizul negativ dat în comisii pentru trei miniștri desemnați, respectiv Florin Cîțu, Ion Ștefan și Violeta Alexandru, reprezintă un vot politic de la PSD, care are majoritate în acele comisii, deși nu mai are această legitimitate.

„Ne aflăm după o lungă perioadă de timp în care instituțiile statului au fost acaparate de un partid care nu are pic de respect față de cetățeanul român, care a călcat în picioare legea și a provocat nenumărate crize. Nu accept niciun fel de critică din partea PSD privind programul de guvernare. Programul PSD nu a fost altceva decât o colecție de minciuni. S-a dat aviz negativ în trei comisii. Avizul negativ a fost dat din partea parlamentarilor PSD. Faptul că ei au majoritate în aceste trei comisii este rezultatul faptului că nu e respectat regulamentul Parlamentului. Ponderea reprezentării mai ales a PSD nu mai coincide cu ponderea parlamentară pe care o are astăzi PSD în Parlament, care e de 40%. Toți miniștri ar fi primit aviz favoratbil. Nu accept ca evaluarea candidaților PNL la funcțiile de miniștri să fie făcută de PSD și de parlamentarii PSD, nu mai au niciun fel de legitimitate să stabilească ei. Nu pot să accept ca evaluarea candidaților noștri să fie făcută de oameni care au propulsat în funcție de miniștri reprezentanți ai PSD care au distrus imaginea Ministerului. Mergem mai departe”, a mai spus Orban.

Liderul PNL susține că nu va schimba propunerile la cele trei Ministere care au avut aviz negativ în comisii, deoarece a semnat acorduri politice cu mai multe partide și acest lucru ar însemna o încălcare de angajament din partea lui.

„Noi am încheiat acorduri politice cu partenerii noștri, iar în acestea condițiile care au fost negociate sunt de asemenea natură încât nu mai există posibilitatea să le schimbăm. Ca să schimbăm condițiile din acordurile politice, ar trebui să aruncăm în aer toată construcția, să nu ne respectăm angajamentele pe care ni le-am luat și nu putem face acest lucru, pentru că aceste grupuri parlamentare dețin la ora actuală 225 de parlamentari, iar unele grupuri sunt în creștere. Și la ALDE și PMP sunt independenți care își regândesc poziția. Ca atare eu îmi respect angajamentele faă de partenerii instituționali”, a subliniat Orban.

Audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului s-au încheiat. Trei liberali desemnați pentru a face parte din Guvernul Orban au primit aviz negativ, respectiv Florin Cîțu, propus la Finanțe, Ion Ștefan, propunerea pentru Dezvoltare și Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii.

Potrivit calendarului aprobat de conducerea celor două camere ale Legislativului, votul pentru învestirea Guvernului Orban urmează să fie dat în plenul reunit al Parlamentului luni, de la ora 14.00.

Orban: Avem peste 233 de voturi, dar continuăm negocierile. Am încredere că vom avea majoritate

Premierul desemnat Ludovic Orban a afirmat că peste 233 de parlamentari s-au arătat dispuși să semneze învestirea Guvernului. El a precizat însă că va continua negocierile, pentru a se asigura că va avea majoritate chiar dacă vor exista parlamentari absenți.

„Am încredere că vom avea majoritate luni la învestirea Guvernului în plen. Astăzi, dacă toți parlamentarii cu care am stabilit și ne-au confirmat faptul că votează învestirea Guvernului, avem peste 233 de voturi. Vrem să convingem în continuare pentru a preveni eventualele absențe sau dezertări cum au mai apărut în alte situații”, a spus Ludovic Orban, în Parlament.

El a susținut că va purta negocieri până luni, inclusiv în timpul votului de învestire.

„Cu siguranță vom avea discuții până luni la ora 14:00 și probabil și în timpul votului. Vom avea discuții cu partenerii noștri cărora le mulțumesc pentru sprijinul acordat și mai ales pentru mobilizarea exemplară. Vpom continua discuțiile cu toți ceilalți parlamentari care nu au susținut până în prezent în comisii sau în activitate Guvernul pentru a-i convinge că România are nevoie de un Guvern competent și legitim”, a subliniat Orban.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?