VIDEO | Orban: Dacă mâine nu va fi cvorum, voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură și vor demara toate termenele prevăzute comunicării

Publicat: 07/09/2021, 00:03
Actualizat: 07/09/2021, 00:13

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni seară la Realitatea Plus, că dacă Birourile permanente reunite nu se vor întruni statutar nici a patra oară, va comunica Guvernului moțiunea de cenzură și va demara toate termenele care sunt prevăzute odată cu comunicarea. Acesta susține că blocarea unei moțiuni reprezintă o gravă încălcare a Constituției și a democrației în România.

„E moțiunea de cenzură a USR PLUS, care cred că până la urmă trebuie să își deruleze cursul normal, va fi moțiune de cenzură a PSD, după cum a anunțat PSD, iar dacă demisionează miniștrii USR PLUS, și sunt convins că vor demisiona că altfel nu o anunțau, în maximum 45 de zile, care e termenul maxim pentru a pune un interimar să conducă ministerul, premierul trebuie, dacă rezistă la moțiunile de cenzură, să se prezinte în fața Parlamentului pentru a cere votul pentru înlocuirea miniștrilor demisionari cu alți miniștri, pentru că este vorba de o schimbare a configurației politice și, în conformitate cu Constituția, înlocuirea miniștrilor nu se face la propunerea premierului prin decretul Președintelui, ci se face prin votul Parlamentului”, a declarat liderul PNL.

Orban a subliniat că el a convocat de trei ori Birourile permanente reunite (BPR) și de două ori nu a existat cvorum, cei de la PSD alegând să se retragă. Acesta a precizat că dacă nici mâine nu va fi cvorum, va comunica Guvernului moțiunea de cenzură și va demara toate termenele care sunt prevăzute. Șeful PNL afirmând că orice blocare a moțiunii ar însemna o încălcare grosolană a  Constituției și a democrației în România.

„Eu am convocat Birourile permanente reunite de trei ori, de două ori nu a existat cvorum și a treia oară, când a existat cvorum, prima oară s-a retras PSD după ce ne-a impus ordinea de zi, după care, în momentul în care a picat propunerea formulată de liderul grupului parlamentar, s-au retras reprezentanții Partidului Național (Liberal, n.r.) din Biroul permanent, mai puțin președintele Camerei Deputaților, și n-a mai existat cvorum ca să putem să prezentăm moțiunea. Dacă mâine nu va fi cvorum, v-o spun foarte limpede, eu nu pot să blochez o moțiune de cenzură pentru că ar însemna că eu comit un abuz în funcție, o încălcare grosolană a Constituției și a democrației în României… dacă nu se întrunesc statutar Birourile permanente reunite, voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură și vor demara toate termenele care sunt prevăzute odată cu comunicarea. Lucrurile sunt foarte clare”, a spus Orban.

Liderul PNL s-a declarat surprins de acuzațiile unor colegi din partid care l-au acuzat că face tot posibilul să grăbească moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR să treacă și Guvernul Cîțu să cadă. El a precizat că nu va accepta niciodată să încalce Constituția în acest demers pentru că un astfel de lucru ar crea un precedent „extrem de periculos” care poate desființa democratică a moțiunii de cenzură.

„Mă acuză pe mine unii colegi de-ai mei că eu vreau să duc la căderea Guvernului Cîțu, că eu grăbesc procedurile de moțiune de cenzură – nu! Colegii mei care mă acuză au venit cu propuneri care ies în afara cadrului constituțional, în afara cadrului legal și regulamentar, de care mie îmi e rușine personal și care dacă vor fi vreodată adoptate creează un precedent extrem de periculos – dacă eu cedez, în momentul de față înseamnă că accept că nicio moțiune de cenzură nu se va mai depune vreodată în România, că nu mai există instituția moțiunii de cenzură, o instituție constituțională, profund democratică. Nu vă dați seama cu ce situație ne confruntăm!?”, a afirmat Ludovic Orban.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
O nouă metodă de fraudă face ravagii: Infractorii se prefac angajați bancari