Diana Grigore
09.01.2020
Politică

Orban, despre creșterea vârstei de pensionare: E doar o temă în discuție / Despre finanțarea partidelor: Important e că am redus cu 30%. Nu știu către cine se duc banii

Orban, despre creșterea vârstei de pensionare: E doar o temă în discuție / Despre finanțarea partidelor: Important e că am redus cu 30%. Nu știu către cine se duc banii
Ludovic Orban a explicat, miercuri seară, anunțul vicepremierului Raluca Turcan despre creșterea vârstei de pensionare. Premierul anunță că e o temă în discuție prin care, după vârsta de pensionare, anumite categorii de oameni să poată lucra fără să fie condiționați de decizii administrative.

Despre finanțarea partidelor: Important e că am redus cu 30%. Nu știu către cine se duc banii

Ludovic Orban a afirmat, miercuri, că prin amendamentul adus Legii bugetului de stat privind subvențiile partidelor, a fost redusă finanțarea către partidele politice în total cu 30%, iar suma alocată PSD a scăzut. Premierul a subliniat că nu știe cum sunt împărțiți banii.

„E un amendament care a fost aprobat la legea bugetului de stat, un amendament care a scăzut finanțarea de exemplu pentru PSD. Nu am făcut calcule, lucrul cel mai important e că am redus în total cu 30% finanțarea pentru partidele politice. Nu știu către cine se duc banii”, a spus Ludovic Orban, miercuri seară, la Bruxelles.

Reacția vine în contextul în care un consilier parlamentar USR l-a acuzat pe șeful Executivului de „blat” cu Pro România, susținând că prin modificarea adusă Legii bugetului de stat privind finanțarea partidelor, formațiunea condusă de Victor Ponta ar urma să primească mai mulți bani.

„Cu alegerile locale și parlamentare în vizor, Victor Ponta avea nevoie să-și rotunjească fondurile de campanie ca să treacă pragurile electorale, mai ales că a scăzut masiv în sondaje de când l-a părăsit Mihai Tudose. Așa că a propus o -mică- derogare: doar în 2020, subvenția să fie alocată tuturor partidelor cu parlamentari, proporțional cu numărul de deputați și senatori pe care îl au în prima zi a anului. Putem doar să ne imaginăm ce promisiuni s-au făcut PNL-ului pentru această imensă concesie, care nu doar că-i va asigura lui Victor Ponta un flux consistent de bani publici în fiecare lună, ci va preveni inclusiv riscul ca migrația unor parlamentari să diminueze veniturile partidului său”, a scris consilierul USR Mihai Badea, pe Facebook.

„ Art. 47. – Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) și art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvențiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorității Electorale Permanente se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020″, prevede modificarea adusă Legii bugetului de stat pe 2020.

Despre creșterea vârstei de pensionare

„E o temă care se discută. Posibilitatea ca după vârsta de pensionare în anumite categorii de activitate oamenii care își doresc să lucreze în continuare să poată lucra fără să le mai fie condiționată posibilitatea de a lucra de niște decizii administrative. Să poată lucra pur și simplu mai mult decât vârsta de pensionare. E doar o discuție momentan”, a explicat miercuri seară, la Bruxelles, Ludovic Orban.

Reacția vine în contextul în care vicepremierul Raluca Turcan a declarat ,miercuri, că există un proiect care prevede posibilitatea angajaților să opteze pentru a lucra până la vârsta de 70 de ani, dar a apreciat că România nu este pregătită pentru acest lucru.

×
Inchide