Orban, întrebat despre anticipate: Am anunțat că preferința noastră este pentru anticipate, dar deocamdată prioritatea este rectificarea bugetului / E nevoie de o creștere a bugetului Ministerului Muncii cu cel puțin două miliarde de lei

Orban, întrebat despre anticipate: Am anunțat că preferința noastră este pentru anticipate, dar deocamdată prioritatea este rectificarea bugetului / E nevoie de o creștere a bugetului Ministerului Muncii cu cel puțin două miliarde de lei
Publicat: 25/11/2019, 22:13

„Deocamdată prioritățile noastre sunt rectificarea bugetului pentru a asigura banii necesarii funcționării instituțiilor, autorităților, marilor sisteme, pentru a asigura banii necesari pentru plata pensiilor, salariilor în sectorul public, pentru plata altor categorii de cheltuieli sociale. De asemenea, alocăm resurse pentru a plăti lucrările efectuate și care au fost certificate la plată în cadrul PNDL. Lucările efectuate în proiectele de investiții, de la Ministerul Transporturilor în special, și trebuie să pregătim proiectul legii bugetului de stat. Avem ca prioritate stabilirea creșterii salariului minim. Mâine (marți – n.r.) la ora 10.00 avem întrunirea Consiliului Tripartit în care vom prezenta punctul nostru de vedere privind creșterea salariului minim pe economie. Sigur că mai sunt o serie de priorități pe fiecare sector de activitate”, a afirmat Ludovic Orban, luni seara, la România Tv, întrebat despre pactul pentru alegeri anticipate pe care l-a propus.

Acesta a adăugat că, potrivit Constituției, trebuie să ai garanția că ai majoritatea parlamentară pentru a pica două Guverne succesive, astfel încât să poate fi dizolvat Legislativul și a ajunge la alegeri anticipate.

„În ceea ce privește eventuala discuție legată de alegerile anticipate, am spus din capul locului că noi nu respingem ideea alegerilor anticipate, dar că nu acceptăm să provocăm o criză politică și guvernamentală decât dacă există certitudinea că se pot organiza aceste alegeri anticipate. Românii trebuie să știe foarte clar ce prevede Constituția privitor la alegerile anticipate. Pentru a se putea organiza alegeri anticipate trebuie dizolvat Parlamentul. Pentru a putea dizolva Parlamentul, procedura constituțională prevede ca Parlamentul să respingă învestirea a două propuneri succesive de Guvern. Ca să ai garanția că ajungi la anticipate este necesar un număr de actori politici care să se angajeze, printr-o înțelegere, printr-un pact, că vor respinge învestirea a două Guverne succesive. Iar aceste formațiuni care se angajează să facă lucrul acesta trebuie să dețină numărul de parlamentari, cel puțin jumătate dintre parlamentari”, a explicat Orban.

Acesta a mai spus că niciodată liberalii nu au respins ideea anticipatelor, însă PNL și-a asumat guvernarea pentru a rezolva problemele României.

„În ceea ce ne privește pe noi, nu respingem ideea anticipatelor. Încă de la inițierea moțiunii de cenzură noi am anunțat că preferința noastră este pentru anticipate, dar că în mod evident ne asumăm răspunderea guvernării, pentru că România are probleme extrem de grave care trebuie soluționate și iată că ne-am asumat răspunderea și rezolvăm aceste probleme”, a conchis Ludovic Orban.

Orban: E nevoie de o creștere a bugetului Ministerului Muncii cu cel puțin două miliarde de lei

Ludovic Orban a declarat că a discutat, luni, cu Klaus Iohannis și i-a dat asigurări că la rectificarea bugetară vor fi asigurate toate resursele financiare pentru ca niciun român să nu fie afectat. Premierul a spus că sunt necesare cel puțin două miliarde de lei la bugetul Ministerului Muncii.

„E necesară o creștere a bugetului la Ministerul Muncii cu cel puțin două miliarde de lei, dintre care o parte sunt bani necesari pentru a asigura transferul de la bugetul de stat către bugetul de pensii, astfel încât să avem toți banii necesari pentru plata pensiilor, evident și pentru alte cheltuieli sociale, cum sunt alocațiile pentru copii sau alte categorii de cheltuieli”, a afirmat Ludovic Orban, luni seara, la România Tv.

Prim-ministrul a adăugat că sunt insuficienții și banii în domeniul sănătății pentru a asigura finanțarea spitalelor și a programelor derulate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Orban a mai spus că e necesară de o majorare și a bugetului Ministerului Sănătății.

„Trebuie să creștem bugetul pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru că și aici bani alocați sunt insuficienți pentru a putea asigura finanțarea spitalelor și a programelor care sunt derulate prin CNAS. Este nevoie de această creștere a bugetului către sănătate și pentru a respecta legea în ceea ce privește decontarea cheltuielilor făcute de angajatorii pentru concedii de sănătate, concedii maternale și alte categorii de cheltuieli. Aici este necesară o majorare”, a explicat liderul PNL.

Acesta a precizat că va fi o sumă prevăzută la rectificarea bugetară, între 600 și 800 milioane de lei pentru completarea veniturilor bugetelor locale.

„În mod evident deja este depășita ținta de deficit în execuția bugetară. E clar că nu putem asigura menținerea țintei de deficit, pentru că asta ar însemna să nu asigurăm cheltuieli necesare, indispensabile, fără de care multe instituții publice și autorități locale nu ar avea resursele necesare pentru a încheia în bune condiții. De asemenea, am prevăzut o sumă, acum suntem în finalizarea evaluării, dar va fi o sumă între 600 și 800 de milioane pentru a completa veniturile bugetelor locale. În discuțiile pe care le-am avut cu asociațiile reprezentantive ale autorităților locale, Asociația Comunelor, Asociația Orașelor, sunt multe administrații locale care efectiv nu mai au bani pentru cheltuielile de funcționare”, a completat Orban.

Șeful Executivului a mai anunțat că i-a oferit asigurări șefului statului că vor fi asigurate toate resursele necesare, la rectificarea bugetară.

„I-am spus foarte clar (președintelui Klaus Iohannis – n.r.) că vom aloca toate resursele financiare pentru ca niciun român să nu aibă de suferit. Sigur că pentru asigura aceste sume, va crește deficitul, dar ne asumăm această creștere de deficit, pentru că nu avem aici de ales. Este clar că toate aceste sume de bani care sunt indispensabile pentru a nu pune în pericol veniturile sau calitatea vieții pentru categorii, multe dintre aceste categorii vulnerabile, toate aceste sume de bani le vom asigura prin rectificarea bugetară”, a mai subliniat Orban.

La rândul său, Klaus Iohannis i-a transmis premierului, potrivit lui Ludovic Orban, că nimeni nu trebuie să sufere, chiar dacă bugetul a fost „prost croit” în perioada PSD.

„Domnul președinte a spus foarte clar că toate aceste resurse financiare trebuie asigurate și că nimeni nu trebuie să aibă de suferit, chiar dacă bugetul a fost prost croit. S-au generat cheltuieli aiuristice, cum e Fondul de Dezvoltare și Investiții care a fost practic o formă chiar de mită către primari, din niște bani care nu există, în care s-au semnat niște contracte, s-au aprobat niște lucrări fără niciun fel de procedură și fără niciun fel de criteriu. Și o serie de alte cheltuieli care au fost dimensionate pe baza unor venituri inexistente. Pot să vă spun că la capitolul venituri există un minus de aproximativ 10 miliarde față de dimensiunea veniturilor, așa cum a fost proiectată ea în buget”, a conchis Orban.

Anterior, premierul a anunțat că Executivul va finaliza până marți seara forma definitivă a ordonanței de urgență privind rectificarea bugetară, el respingând informațiile potrivit cărora vor fi reduse fondurile de la Educație, Transporturi și din cofinanțarea pe fonduri europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...