VIDEO | Orban: Ne-am înțeles asupra propunerii de rectificare bugetară, care urmează să fie adoptată de Guvern prin OUG

Publicat: 24/08/2021, 20:35
Actualizat: 24/08/2021, 22:14

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat marți seară, că în urma discuțiilor de astăzi, coaliția de guvernare a ajuns la un consens cu privire la forma finală a rectificării bugetare, care urmează să fie adoptată de Guvern prin ordonanță de urgență.

„Am avut mai multe puncte în discuție, în cadrul ședinței coaliției de astăzi. În primul rând, vreau să anunț că ne-am înțeles asupra propunerii de rectificare bugetară, care urmează să fie adoptată de Guvern prin ordonanță de urgență. Practic, au fost îndepărtate ultimele puncte în care mai existau discuții și solicitări, pe diferite teme, și practic am convenit în această seară asupra formulei de rectificare bugetară”, a declarat Ludovic Orban.

„Al doilea subiect extrem de important care a fost dezbătut a fost subiectul ordonanței de urgență care să permită ajustarea valorii contractelor pentru contractele de lucrări de investiții care sunt în derulare, dar și pentru alte contracte. Practic, am stabilit ca pentru toate lucrările din bugetul de stat sau bugetele locale să existe o formulă de indexare a valorii contractelor care să țină cont de evoluția prețului la materialele de construcție, urmând ca pentru proiectele care sunt finanțate din fonduri europene să se folosească sistemul de ajustare care este prevăzut în Hotărârea de Guvern 1, negociată la nivel european, deci vestea bună este că am convenit asupra unei forme a ordonanței de urgență astfel încât să permitem ajustarea valorii contractelor, care se va face la fiecare situație de lucrări care este depusă în baza lucrărilor efectuate, în funcție de evoluția prețului la materialele de construcție, indiferent dacă este vorba de creșteri ale prețului materialelor de construcție sau de scăderi ale prețului materialelor de construcție”, a spus Ludovic Orban.

Întrebat dacă planul național de investiții Anghel Saligny va fi aprobat înainte de rectificare, liderul PNL a afirmat că pentru a se putea începe acest program, este necesară în prealabil adoptarea ordonanței de urgență privind PNDL 3.

„Cu siguranță, pentru a putea include creditele de angajament necesare pentru a demara programul, este necesară adoptarea ordonanței de urgență privind PNDL 3, sau planul național de investiții Anghel Saligny, înainte de rectificarea bugetară pentru că la baza rectificării bugetare trebuie să stea acte normative astfel încât să poată fi prevăzute creditele de angajament necesare. Întâi trebuie să se adopte ordonanța de urgență privind planul de investiții. Cu siguranță, vom încerca să adoptăm toate actele normative, inclusiv rectificarea bugetară, într-un termen cât mai scurt posibil”.