ORDIN DE EVACUARE – Premierul REACȚIONEAZĂ după dezvăluirile Gândul privind erorile de pe lista chiriașilor RA-APPS. EXCLUSIV

Publicat: 08/03/2013, 17:45
Actualizat: 08/03/2017, 10:02

După ce gândul a prezentat cele 28 de erori din lista chiriașilor RA-APPS, făcută publică de premierul Victor Ponta în urmă cu o lună, locatarilor care nu mai erau, în realitate, în funcție la acea dată, dar nici nu au plecat între timp din case le-au fost majorate chiriile, fiindu-le trimise totodată somații de evacuare.

Într-un răspuns trimis premierului Victor Ponta care a cerut RA-APPS „să clarifice de urgență fiecare caz”, Regia protocolului de stat a actualizat funcțiile celor care stau în apartamentele de serviciu, după „intervențiile întreprinse” la ministere și i-a anunțat pe chiriașii fără acoperire legală cât au de plătit până la plecare.

Sumele, calculate după reglementările ordonanței 9/2008, date de Guvernul Tăriceanu, sunt însă, în continuare, convenabile. Dacă atunci când erau în funcție foștii demnitari sau consilieri din ministere plăteau, în medie, între 0,5 și 1,7 euro pe metru pătrat, după recalculare vor avea de achitat până la 3,1 euro plus TVA pe metrul pătrat în locuințe centrale. La aceste cheltuieli se adaugă utilitățile și o taxă de amortizare a mobilei care, susțin foștii chiriași, pot ridica datoriile lunare și la 2.000-3.000 de lei.

Marile chirii, tot mici: 2,7 euro metrul pătrat până la evacuare

În urma celui de-al doilea articol publicat de gândul (în care se arăta cum ministerele contrazic RA-APPS în privința acoperirii legale a chiriașilor), primul-ministru Victor Ponta a cerut RA-APPS să clarifice de urgență fiecare caz prezentat în parte”, ne-a transmis Guvernul. În consecință, RA-APPS a obținut într-o singură zi ceea ce nu reușise să actualizeze din 2009 încoace.

Așa a aflat Regia de la Ministerul Economiei, „în urma intervențiilor întreprinse”, că Ovidiu Ionescu nu mai este consilier personal la cabinetul secretarului de stat Nicolae Rotileanu din 5 noiembrie 2012, ceea ce ministerul transmisese gândul în numai o zi.

Chiar dacă, potrivit contractului, Ionescu ar fi trebuit să plece din casă în 30 de zile, până pe 5 decembrie, este încă chiriaș în apartamentul de 3 camere însumând 142,20 de metri pătrați. Dacă până acum plătea chirie 356,09 de lei, adică 79 de euro, în medie 0,5 euro pe metru pătrat, după explicațiile cerute de Ponta, RA-APPS i-a recalculat chiria. „De la data încetării calității care a determinat atribuirea locuinței de serviciu, respectiv 05.11.2012, se va percepe chiria în sumă de 389,77 euro/lună (adică 2,7 euro pe metru pătrat, n.r.) la care se adaugă TVA. Totodată, se vor întreprinde demersurile legale de evacuare, contractul având titlu executoriu semnat în formă autentică în fața notarului”, se arată în răspunsul RA-APPS către Victor Ponta.

Tot pe 6 martie, în urma unor „noi demersuri”, RA-APPS a reușit să confirme la Ministerul Sănătății faptul că un alt chiriaș, Camelia Leizeruc, care a figurat drept consilier personal la cabinetul secretarului de stat Teohari Răzvan Vulcănescu, a fost eiberată din funcție în ianuarie. Și Camelia Leizeruc este însă în continuare chiriaș la stat, chiar dacă termenul de 30 de zile în care ar fi trebuit să predea apartamentul de patru camere, în suprafață totală de 92,77 de metri pătrați, a trecut. Chiria va crește însă de la 312,47 de lei, adică aproximativ 69 de euro, ceea ce ar însemna în medie 0,7 euro pe metru pătrat, la 251,45 euro pe lună, adică 2,7 euro pe metru pătrat plus TVA. Și în cazul său, susține RA-APPS, vor urma „demersurile legale de evacuare, contractul având titlu executoriu”.

Revelația imobiliară: RA-APPS își descoperă chiriașii fără justificare

După demersul gândul, RA-APPS i-a trimis pe 4 martie o adresă de predare a locuinței până la sfârșitul lunii și lui Radu Alexandru Naghiu despre care Regia admite în răspunsul adresat lui Victor Ponta că „nu mai deține o funcție care să îi permită deținerea unei locuințe de serviciu”, deși pe 16 ianuarie îl dădea referent la cabinetul ministrului de Externe.

„De la data eliberării din funcție (6 august 2012, potrivit informațiilor oferite cotidianului gândul de MAE, n.r.) până la data întocmirii procesului verbal de predare chiria percepută este de 114 euro/lună (adică 1,9 euro mp, n.r) la care se adaugă TVA”, îi garantează RA-APPS lui Victor Ponta. În lista chiriașilor publicată de Guvern pe 16 ianuarie acesta apărea chiriaș într-un apartament de 57 de metri pătrați cu 166,58 de lei pe lună, însemnând în medie 0,6 euro pe metri pătrat.

La aceeași concluzie a ajuns RA-APPS și în cazul lui Takacs Mihai, până în decembrie consilier al lui Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor în Guvernul Ponta 1. Acestuia i-a fost recalculată chiria la „100,48 euro pe plus TVA, urmând demersurile legale de evacuare”. Takacs Mihai, fost șef al Inspectoratului de Stat în Construcții în 2010, după ce fusese consilier local UDMR în Jimbolia și secretar de stat în Ministerul de Interne. Înainte ca Regia să îi majoreze chiria la 1,8 euro pe metru pătrat plătea o sumă apropiată: 80 de euro, adică 1,4 euro pe metru pătrat, pentru o suprafață de 55,20 de metri.

Cât plătesc evacuații „în curs”

Vestea pensionării lui Dan Axente, fostul director al Oficiului Național al Viei și produselor Vitivinicole în septembrie anul trecut nu ajunsese la RA-APPS până pe 16 ianuarie. Acum însă, RA-APPS susține că apartamentul pe care l-a ocupat – 3 camere cu 74,98 de metri pătrați pentru care s-au plătit 205 lei pe lună – este „în curs de predare”, deși termenul de 30 de zile a fost depășit și i-a majorat chiria la „168,53 euro/lună la care se adaugă TVA”. Astfel, chiria pe metru pătrat crește practic, în cazul său, de la 0,6 euro la 2,2 euro.

În curs de predare este și apartamentul de 105,05 metri pătrați ocupat de Alexandru Petru Lisievici Brezeanu, fost consilier la Ministerul Transporturilor, plecat din funcție de anul trecut. „De la data eliberării din funcție până la data întocmirii procesului verbal de predare chiria percepută este de 330,68 euro/lună la care se adaugă TVA”, îl informează RA-APPS pe Victor Ponta.

În cazul său, chiria a fost majorată de la 150 de euro la 330, metrul pătrat fiind acum închiriat cu 3,1 euro față de 1,4 cât a fost până acum.

O majorare apare și în dreptul lui Dan Popescu, eliberat din funcția de consilier la Ministerul Mediului în 28 februarie. „De la data încetării contractului beneficiarul poate ocupa locuința pe o perioadă de 30 de zile, timp în care va achita chiria de 78,98 euro/lună la care se adaugă TVA”, asigură RA-APPS. AStfel, dacă pe cei 35 de metri pătrați ministerul plătea până acum 61 de euro, mai exact 1,7 euro pe metro pătrat, acum fostul consilier va avea o factură de 78,98 euro/lună, adică 2,2 euro pe metru pătrat plus TVA.

RA-APPS se contrazice cu Transporturile. Cei doi consilieri-fantomă

O necunoscută este în contuinuare în Guvern situația lui Valentin Macec, fost consilier personal al lui Ovidiu Silaghi și a lui Radu Roman, directorul de cabinet al fostului ministru de la Transporturi. Dacă în cazurile celor doi, ministerul a transmis gândul pe 19 februarie că cei doi „au fost angajați pe perioada mandatului ministrului transporturilor, contractul lor de muncă încetând odată cu mandatul„, RA-APPS îi indică lui Victor Ponta două ordine ale actualului ministru, Relu Fenechiu, prin care aceștia au fost menținuți în funcție.

Lui Radu Roman, RA-APPS i-a oferit un apartament de 140 de metri pătrați pentru care ministerul plătește1.400 de lei, iar lui Valentin Macec –106 metri pătrați cu 677 lei pe lună.

Solicitarea Gândul către Ministerul Transporturilor

Răspunsul din 19 februarie al Ministerului Transporturilor pentru Gândul

Regia explică și cum își actualizează baza de date: „RA-APPS-SAIFI trimite către toate instituțiile care au demnitari/angajați (chiriași la RA APPS) urmare a neplății chiriei în termenul stabilit de lege adresă prin care se solicită confirmarea calității care a determinat atribuirea locuinței de serviciu. Pe baza răspunsului primit de la instituții RA-APPS-SAIFI ia măsurile legale pentru rezolvarea situației locative”. Cu toate acestea, în datele făcute publice în ianuarie apăreau funcții care nu mai sunt valabile, în unele cazuri, din 2009 sau 2011.

Chiriașii au 30 de zile să plece din casă, însă, chiar dacă au semnat contracte cu titlu executoriu, mulți nu se grăbesc să o facă preferând un proces cu RA-APPS care poate dura câțiva ani.

Potrivit OUG 9/2009, chiria pe suprafața locuibilă din apartamentele de la stat variază între 2,4 și 4 euro pe metru pătrat, cea pentru culuare, bucătării și băi între 1 și 1,6 euro, în timp ce pentru terase și boxele se calculează între 0,6 și 0,9 euro pe metru pătrat, în funcție de mărimea casei.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Horoscop 13 iunie 2021. Zodia care are probleme în familie, cineva va suferi
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
America e în stare de ȘOC: Este tot mai umilită pe scena mondială!
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...