• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

„Pachetul” lui Ponta pentru alegeri parțiale. LISTA celor 21 de parlamentari care riscă să-și piardă mandatul

Incompatibilitățile sau diferențele de avere care nu au putut fi justificate fac ca alți 21 de parlamentari să riște pierderea mandatului înainte de finalul legislaturii, în cel mult un an, în urma proceselor cu Agenția Națională de Integritate. Lotul incompatibililor și al demnitarilor cu probleme cu averea ar mări astfel de patru ori numărul colegiilor uninominale rămase descoperite în prezent, pentru care Guvernul nu a stabilit încă o dată a alegerilor parlamentare parțiale, în ciuda insistențelor Autorității Electorale Permanente și a faptului că legea a fost încălcată.

De la Helsinki, premierul Victor Ponta a anunțat că, deși au trecut în multe cazuri cele 90 de zile prevăzute de lege pentru stabilirea datei scrutinului, alegerile parțiale vor avea loc când se strânge „un pachet” de parlamentari, ca urmare a verdictelor Curții Supreme. „Mai sunt câteva locuri de parlamentari despre care așteptăm fie decizii ale instanței, fie decizii politice – de exemplu colegii de la PNL Silaghi și Helvig au plecat la Parlamentul European – și probabil într-o singură zi, într-o singură dată, vom organiza pentru toate acele locuri. (…) Atunci, când strângem un «pachet» întreg, ca să nu facem alegeri în fiecare săptămână, vom face alegerile„, a spus Ponta.

Pe lista furnizată Gândul de Agenția Națională de Integritate, între cei care au pierdut deja procesele în prima instanță și în cazul cărora se mai așteaptă doar verdictul final al Înaltei Curți de Casație și Justiție se află nume cu notorietate ca cel al fostului ministru al Educației, Ecaterina Andronescu (senator PSD), al deputatului PSD Oana Niculescu-Mizil, nepoata fostului demnitar comunist Paul Niculescu-Mizil, dar și cel al deputatului PSD Anghel Stanciu, unul din autorii actualei legi electorale.

Două treimi dintre parlamentarii certați cu ANI vin din PSD

Din 49 de parlamentari sau demnitari cu funcții în Guvern verificați începând din 2008 în cazul cărora ANI a finalizat investigațiile, 35 au încă dosarele în instanță, cele mai multe – 31 – aflate însă în faza de recurs, la un pas înainte de sentința finală. 21 dintre ei, realeși în actualul legislativ, riscă să își piradă mandatele, chiar dacă electoratul nu a ținut cont în 2012 de deciziile ANI.

Cei mai mulți provin din PSD – 14, UDMR și PDL au câte doi parlamentari găsiți de ANI cu averi nejustificate, lista celor cu mandatul în joc fiind completată de un independent, un liberal și un reprezentant al minorităților.

LISTA PARLAMENTARILOR ACTUALI CARE ÎȘI RISCĂ MANDATUL:

1. Vasile Bleotu, deputat PSD – incompatibilitate;

2. Trifon Belacurencu, senator PSD – incompatibilitate;

3. Ecaterina Andronescu, senator PSD – incompatibilitate;

4. Florian Popa, senator PSD – incompatibilitate și conflict de interese;

5. Paul Ichim, senator PNL – incompatibilitate;

6. Valer Marian, senator independent, ex-PSD – incompatibilitate;;

7. Liviu Harbuz, deputat PSD – incompatibilitate;

8. Toader Dima, deputat PSD – incompatibilitate;

9. Cristian Rădulescu, liderul senatorilor PDL – avere nejustificată;

10. Cristian Rizea, deputat PSD – avere nejustificată;

11. Dumitru Oprea, senator PDL – avere nejustificată;

12.Oana Niculescu Mizil Ștefănescu Tohme, deputat PSD – conflict de interese;

13. Sorin Lazăr, senator PSD – conflict de interese;

14. Sonia Drăghici, deputat PSD – conflict de interese;

15. Mate ANdras, deputat UDMR – conflict de interese;

16. Vasile Gliga, deputat PSD – conflict de interese;

17. Karoly Kerekes, deputat UDMR – conflict de interese;

18. Ghervazen Longher, deputat pentru Minorități – conflict de interese;

19. Marian Neacșu, deputat PSD – conflict de interese;

20. Floin Pâslaru, deputat PSD – conflict de interese;

21. Anghel Stanciu, deputat PSD – conflict de interese.

Cei care vor pierde definitiv procesele, a căror durată a fost până acum, în medie de un an, își vor pierde automat mandatul, cu interdicția de a mai ocupa funcția timp de  trei ani.

Scăparea: instalarea în alte funcții

Doi dintre cei trimiși în judecată, foștii miniștri liberali Ovidiu Silaghi și Eduard Hellvig au găsit o poartă de scăpare din această situație: Parlamentul European. Aflați pe lista PNL la europarlamentarele din 2009, cei doi au ales să renunțe la mandatul din Parlamentul României pentru scaunul la Strassbourg și Bruxelles, pentru care legea ANI din 2005 nu stabilește nicio interdicție. dacă Silaghi avae dosarul pe rolul instanței de fond, Hellvig pierduse, potrivit datelor ANI, în prima instanță.

În situații similare sunt și liberalul Dan Mihalache, fost Secretar General adjunct al Guvernului găsit incompativil d einstanța de fond, dar instalat între timp la secretariatul General al Senatului, Stelian Fedorca, fostul secretar de stat liberal de la Ministerul Educației, refugiat pe un post de consilier al ministrului Remus Pricopie, fostul parlamentar PSD Ioan Cindrea, actual președinte al Consiliului Județean Sibiu, prefectul de Bihor, Claudiu Pop care a pierdut în prima etapă procesul pentru avere nejustificată deschis de ANI când era deputat PSD, dar și fostul senator liberal și actual primar la Timișoara, Nicolae Robu, care se judecă pentru dosarul de incompatibilitate.

În ultimii patru ani și jumătate ANI a finalizat 49 de verificări de parlamentari, miniștri și secretari de stat. doar 9 procese au primit însă verdicte definitive și irevocabile. Dintre acestea, ANI a pierdut 3 și a câștigat altele 6. În prezent, Agenția are 35 de dosare pe rolul instanțelor la acest nivel de demnitate publică. 4 sunt la prima instanță de judecată, 15 au fost pierdute în această fază, ajungând prin recursul statului la Înalta Curte, iar 16 au fost câștigate în prima etapă, așteptând verdictul final.

Situația centralizată a parlamentarilor și miniștrilor verificați începând cu 2008

Sursa: Informațiile furnizate de Agenția Națională de Integritate

Inchide