”Pactul” dintre Predoiu și Nicușor Dan împotriva PSD, un ”eșec”

''Pactul'' dintre Predoiu și Nicușor Dan împotriva PSD, un ''eșec''
Publicat: 26/05/2016, 08:49
Actualizat: 26/05/2016, 10:33

Liberalul Cătălin Predoiu a reiterat în cadrul dezbaterii organizate miercuri de Grupul pentru Dialog Social (GDS) că se va retrage doar pentru a-l susține pe cel mai bine plasat candidat la Primăria Generală care se revendică dreptei, decizia urmând să fie luată în urma unui sondaj agreat de candidații din această zonă care ar urma să fie făcut public în ultima săptămână de campanie.

Nicușor Dan nu a agreat realizarea sondajului propus de PNL.

”Eu în continuare sper ca să existe o mobilizare împotriva PSD”, a declarat Nicușor Dan, afirmând că speră ca electoratul să se îndrepte către el pentru că este cel mai bine clasat candidat.

El a susținut că nu crede că refuzul său de a se retrage înseamnă că Bucureștiul este pierdut.

Fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu a declarat în cadrul confruntării dintre candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, și candidatul USB, Nicușor Dan, că PNL ar trebui ”să facă o propunere decentă și să îl susțină pe Nicușor Dan”, în contextul în care în urmă cu 4 ani când Nicușor Dan a candidat, PDL a discutat posibilitatea de a-l susține pe acesta.

”Sunteți relativ nou în candidatura pe București. Domnul Nicușor Dan are o istorie apreciabilă în preocuprile sale legate de Capitală”, i-a transmis Vlad Alexandrescu lui Predoiu. ”În situația de față, indiferent de rezultatul acelei case de sondaj, soluția ar fi ca PNL să facă o propunere decentă și propunerea decentă ar fi de a se da înapoi în favoarea lui Nicușor Dan chiar dacă are 26%, pentru că ar garanta victoria lui Nicușor Dan. Dumneavoastră nu pierdeți nimic, aveți susținerea președintelui Iohannis pentru funcția de premier”, a fost de părere fostul ministru, susținând că PNL și USB ar putea face o alianță la nivelul municipiului București.

Fostul ministru al Culturii a susținut că președintele Klaus Iohannis a numit un guvern tehnocrat, pentru a da posibilitatea partidelor politice ”să se regenereze” și să facă posibilă apariția unor noi forțe politice în spațiul public. ”Aici avem o nouă forță politică, și asistăm la canibalizarea dintre PNL și această forță”, a adăugat Alexandrescu, care i-a cerut lui Cătălin Predoiu ”ca reprezentant al unei forțe politice matură să facă pasul înapoi și să îl lase pe Nicușor Dan să câștige Capitala, pentru că asta ar asigura unei coaliții respectabile și mature victoria”.

Cătălin Predoiu a replicat că ”este complet incorect” modul în care Vlad Alexandrescu abordează problema.

”Nu este vorba de premierul Predoiu, ci de o propunere serioasă pe care PNL-ul a făcut-o, este adevărat în ultima clipă. Faptul că a aruncat în luptă o persoană pregătită pentru postul de premier este o dovadă de seriozitate și că și-a răscumpărat greșeala”, a susținut candidatul PNL.

Cătălin Predoiu a afirmat că ceea ce contează este capacitatea de a rezolva problemele Bucureștiului, afirmând că Nicușor Dan nu poate face acest lucru. ”Nu poți face asta doar cu acțiuni în justiție”, a conchis liberalul.

Sociologul Mircea Kivu a declarat că se poate realiza un sondaj de opinie în trei zile, cu o casă de sondare foarte bine echipată. ”Eu știu numai una în țară, dar nu am încredere în ea”, a adăugat el.

El a subliniat că este mai ușor pentru votanții lui Predoiu să se reorienteze către Nicuțor Dan decât invers.

”Electoratul USB este în cea mai mare parte din oameni antisistem, care în principiu sunt exasperați de alternanța la putere a acelorași forțe politice. De aceea, jumătate din electoratul actual al lui Nicușor Dan nu s-ar prezenta la vot dacă s-ar retrage Nicușor Dan. Pe de altă parte electoratul PNL este mai disciplinat, este genul de electorat care a votat în 2000 cu Iliescu pentru a nu vota cu Vadim sau care a votat USL. Procentul electorilor PNL care ar fi dispuși, în situația retragerii candidatului, să voteze candidatul celălalt al dreptei este mult mai mare”, a explicat Kivu.

La rândul său, Gabriel Liiceanu a atras atenția asupra faptului că refuzul candidaților care se revendică dreptei de a rezolva ”o problemă elementară de aritmetică” – să împarți un bazin electoral limitat în trei și să câștigi – ”aruncă” electoratul în brațele PSD.

Liiceanu i-a atras atenția lui Predoiu că nu are în spate un partid ”de nivelul său” și că va trage istoria PNL după sine, iar lui Nicușor Dan i-a transmis că îi dă fiori faptul că susține că nu este ”nici de dreapta, nici de stânga” și că refuzul să de a se retrage din cursa electorală, în situația în care ar putea pierde, ”este grav” pentru că este vorba despre 3 milioane de oameni.

Nicușor Dan s-a apărat afirmând că are un program pe care l-a depus la Tribunalul București pentru Uniunea Salvați Bucureștiul din care a exclus în mod voit distincția stânga-dreapta. El a subliniat că bucureșteanul care îl votează este dezamăgit de felul în care PNL administrează Capitala sub interimatul lui Răzvan Sava.

”Publicul care mă votează spune că prin guvernarea PNL (a PGMB-n.r.) ar trebui să fie raiul pe pământ și nu este”, i-a răspuns Nicușor Dan lui Gabriel Liiceanu.

”PNL a acceptat decizia mea de a mă încrie în cursă atât de târziu riscând foarte mult din perspectiva alegerilor din toamnă. (…) A acceptat să ies dintr-un proiect politic și să intru in altul. Vă invit să apreciați aceste gesturi în dreptul PNL”, a fost și replica lui Predoiu.

Liberalul a insistat asupra faptului că PNL a decis în plină campanie electorală să susțină cel mai bine plasat candidat de dreapta pentru Primărie în urma unui sondaj agreat de candidații din această zonă.

”Am acordul partidului. Urma să facem anunțul în conferinta de presă de marți dimineață. Eu am spus să fac anunțul în emisiune. (..) O cale mai sigură de a câștiga alegerile fără emoții. Da, am acordul partidului”, a răspuns Predoiu, întrebat dacă PNL girează propunerea sa de a susține cel mai bine clasat candidat în sondaje.

”Vă rog, însă pe toți, nu îmi cereți să nu lupt. Eu voi lupta până la capăt. (…) Vreau să vedem sondajul și să decidem în cunoștință de cauză”, le-a spus Predoiu celor care au luat parte la confruntarea dintre el și Nicușor Dan.

Confruntarea a fost marcată și de acuzații făcute de un reprezentant al partidului M10, care i-a spus că programul pe care îl propune bucureștenilor nu îi aparține. Predoiu i-a răspuns că este mândru programul său politic care este rezultatul unei munci în echipă.

Confruntarea dintre Cătălin Predoiu și Nicușor Dan a fost ”un eșec”, a concluzionat moderatorul Andrei Cornea. ”Este un eșec, acela de a face compromisuri”, a punctat el. Cornea a fost contrazis de Cătălin Predoiu, care a susținut că ”ar fi fost un eșec dacă PNL ar fi venit să spună că își retrage propunerea. Ar fi fost sfârșitul discuțiilor”.

”Este maximul ce putea face PNL”, a conchis Predoiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului