Parlamentarii care lipsesc de la ședințele Legislativului ar putea fi sancționați cu sume mult mai mari. În prezent, aceștia plătesc o sumă modică

Redactor:
Daniel Matei
Parlamentarii care lipsesc de la ședințele Legislativului ar putea fi sancționați cu sume mult mai mari. În prezent, aceștia plătesc o sumă modică
Parlamentarii care lipsesc de la ședințele Legislativului ar putea fi sancționați cu sume mult mai mari. În prezent, aceștia plătesc o sumă modică. Sursa foto: Shutterstock

Parlamentarii care absentează nemotivat de la ședințele de plen sau de la cele ale comisiilor din care fac parte ar putea să fie sancționați cu 1.100 de lei pentru fiecare absență.

În prezent, sancțiunea este de doar 100 de lei, practic, cât o masă în oraș, după cum notează Digi24.

În legislatura trecută, printre aleșii cu multe absențe acumulate s-au numărat fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, fostul premier Victor Ponta, dar și parlamentari precum Sebastian Ghiță sau Crin Antonescu.

Potrivit regulamentelor, senatorii și deputații sunt obligați să participe la toate ședințele din sesiunile parlamentare, în caz contrar fiind sancționați cu 1% din indemnizație pentru fiecare absență nemotivată.

Potrivit regulamentului, parlamentarii care nu iau parte la ședințe trebuie să motiveze în scris. Sunt acceptate doar absențele pe motiv de boală sau deplasări legate de activitatea parlamentară. În plus, aleșii au dreptul la un concediu plătit de cel mult 8 zile pe sesiune

Burduja, PNL: Este nevoie de un procent care se simte, nu o chestie simbolică

Deputatul PNL Sebastian Burduja susține că este nevoie de sancțiuni mai mari, deoarece actualele sume pe care trebuie să le plătească parlamentarii „chiulangii” sunt simbolice.

„Comparând cu modele din alte state, am găsit că e nevoie de o sancțiune de 10 ori mai mare, de 10 la sută din indemnizație. Sunt, sau în sumă fixă sau procentuale, dar oricum un procent care se simte din partea celui care absentează, nu o chestie simbolică”, spune Burduja.

Cele mai recente date de pe site-urile celor două camere arată că deputații primesc în fiecare lună o indemnizație cuprinsă între 11.000 și 14.000 de lei. La Senat, suma pornește de la aproape 11.000 și depășește 13.000 de lei. Cea mai mare indemnizație este cea a președinților Camerelor.

Raportat la aceste sume, o absență poate costa între 109 și 139 de lei. În cazul în care modificarea propusă va fi adoptată de parlamentari, sancțiunile ar urma să fie cuprinse între 1.095 și 1.399 de lei.

„Este necesară, binvenită și trebuia să fie implementată de mai mult timp. Într-adevăr, dacă nu susții niciun fel de inițiativă parlamentară și nu te implici propriu-zis nici într-o altă activitate a celorlalți colegi măcar, dacă nu ai propria inițiativă, este dificil să spun că ai un mandat propriu-zis de reprezentare”, spune și Simona Spătaru, senator USR-PLUS.

Romașcanu, PSD: O altă încercare de a crește veniturile la buget

În replică, senatorul PSD Lucian Romașcanu susține că propunerea este doar o încercare a coaliției aflate la putere de a crește veniturile la buget.

„Nu poți să nu te duci cu gândul la o altă încercare din seria celor de a crește veniturile la buget. Prea vine acum ca să nu ne ducem cu gândul și la acest lucru. Este evident parlamentarii trebuie să fie la serviciu”, spune Romașcanu.

Propunerea legislativă care majorează amenzile pentru absențe urmează să fie dezbătută și, eventual, adoptată de Camera Deputaților și Senat.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide