PARLAMENTARII MILIOANELOR DE EURO: Bătăliile electorale, faza pe conturi bancare

Publicat: 15/11/2012, 15:42
Actualizat: 22/03/2015, 01:29

Cu gândul la campanie, candidații au rărit-o cu investițiile, plasându-și, în schimb, banii în conturi. Unii și-au lichidat acțiunile să intre curați în politică, fără afacerile cu statul agățate de numele de candidat. E cazul lui Sebastian Ghiță. Alții și-au vândut, în an electoral, terenuri, acțiuni sau apartamente bine cotate pe piață. Așa au procedat Elena Udrea, Sorin Roșca Stănescu, Gigi Nețoiu.

Cu toate că bugetele reale depășesc, în practică și de două sau de trei ori pragul maximum de 50.000 de euro prevăzut de lege, mulți dintre cei împinși de partide în colegii eligibile au și banii necesari să-și acopere singuri campania. Gândul i-a pus față în față pe candidații care, pe lângă procente, își măsoară până pe 9 decembrie și puterea financiară.

Chiar dacă marile confruntări în faza pe conturi bancare sunt, de regulă, inegale, există și contracandidați care intră în campanie aproape umăr la umăr.

100.000 de euro investiți într-o lună ca să câștigi 48.000 de euro în patru ani: cât de profitabil este, în realitate, mandatul de parlamentar

Prahova. Ghiță ia startul de la 130 de milioane

133 de milioane de euro plus proprietățile imobiliare – trei terenuri și o casă în Ploiești. Aceasta este averea declarată cu care Sebastian Ghiță intră în politică. Noii vedete PSD, ARD îi opune în colegiul de deputat din Ploiești un medic proprietar de clinică privată, pe Sofia Mihăilescu.

Cunoscut ca patron al Asesoft (firmă care a sponsorizat atât PSD, cât și PDL în campanii) și proprietar de televiziune, Ghiță susține, în dosarul de candidatură, că nu este acționar sau membru în conducerea niciunei companii și, implicit, nu are afaceri cu statul. Clarificarea statutului de politician vine după ce consorțiul pe care l-a fondat și condus, Asesoft, a câștigat numai sub guvernarea PDL contracte cu statul de 55 de milioane de lei în doar nouă luni, după sponsorizarea campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009.

Ieșit oficial din afaceri, Ghiță are însă o foarte bună situație a conturilor bancare: unul de 30.000.000 de euro și altul de de 100.000 de euro, plus 18.000.000 de euro într-un fond de investiții la UBS Elveția. 17 milioane de euro a investit în ceasuri, obiecte de artă și bijuterii și alte 68 de milioane apar cu tilul de împumut, acordat vechiului său om de încredere, Alexandru Iacobescu, manager general al RTV.

De pe poziția adversă, Sofia Mihăilescu (PDL) se bazează mai degrabă pe potențialul financiar al partidului. Conduce un Audi A3, are un apartament în Ploiești și o casă în Slănic Prahova plus alte două terenuri și două mașini: o Dacie și un Nissan.

Dâmbovița. Roșca Stănescu – Rădulescu, contracandidații imobiliarelor

Printre cele mai echilibrate din perspectiva financiară este bătălia pe scaunul de senator din colegiul 2 Dâmbovița. Aici, liberalul Sorin Roșca Stănescu, proprietar de terenuri în Ilfov și de afaceri în media, agrement și publicitate concurează cu fostul secretar de stat PDL Adrian Rădulescu, acționar în 12 companii cu profil agricol și investitor în proprietăți imobiliare.

Dacă Stănescu are trei terenuri de peste 5.000 mp în Ilfov, o casă de vacanță, o șalupă, un BMW Z4 și un skijet, Rădulescu stă la fel de bine la capitolul investiții imobiliare: șapte terenuri agricole în București, Ilfov, Prahova, Brașov, Constanța, casă la Mogoșoaia și apartament în Ilfov, o casă de vacanță în Poiana Brașov și alta în Costinești.

Candidatul ARD conduce un Mercedes C220, are active financiare de 85.500 de euro, investiții în agricultură și viticultură, plus 500.000 de euro dați cu împrumut unor rude și cunoștințe.
Roșca Stănescu, de cealaltă parte, ține cea mai parte a banilor pe numele copiilor săi minori. Are în schimb bijuterii și obiecte de artă de 250.000 de euro și o colecție de 20 de ceasuri însumând 30.000 de euro.

Brașov. Roman – Ialomițianu, o bătălie în conturi bancare

Cu propriii bani pot intra în campanie și Petre Roman, respectiv Gheorghe Ialomițianu, contracandidați la Brașov. Deși nu sunt cunoscuți pentru averi substanțiale, proprietățile și economiile le permit să investească în fotoliul de deputat la care râvnesc.

Liberalul Petre Roman are doar o casă cumpărată în 2010, dar stă bine la automobile (Honda, Land Rover și Lancia), bijuterii și tablouri estimate la 40.000 de euro, dar și la economii. Are 48.000 de euro și 68.000 de dolari, și-a împrumutat copiii cu 100.000 de euro și a investit alți 100.000 în acțiuni pe numele lor, deși câștigă 103.000 de lei pe an din pensie, PFA și de la universitate.

Ca și contracandidatul său USL, nici fostul ministru PDL al finanțelor nu are afaceri proprii. Deține însă șase terenuri agricole, două case și un apartament în județul Brașov, tablouri de 37.900 de lei și aproximativ 86.000 de lei în conturi.

București. Becali cu milioanele, Udriște cu sutele de mii

La București, în vârful topului candidaților milionari stă Gigi Becali, convertit recent la liberalism. Patronului clubului Steaua ARD îi opune, în colegiul 25 de deputat, un alt candidat cu potențial financiar: Gheorghe Udriște, director la Metrorex.

Banii lui Becali, care a anunțat din start că va face campanie finanțând biserici în Drumul Taberei, stau în mare parte în terenuri și în împrumuturi acordate, numai acestea din urmă însumând 56 de milioane de euro.

La ultima etalare a averilor, în dosarul de candidatură, Becali figurează cu 340 de hectare de teren agricol în Ilfov și în Prahova. La acestea se adaugă bijuterii și ceasuri pe care le evaluează la 300.000 de euro, șapte blocuri în Zimnicea, de peste 1.000.000 de euro.

Acționar la SC Avicola Iași SA, SC Arcom SA, SC UM Drăgășani, European Imob. Develop și SC Romes SA, Becali nu menționează conturi bancare de peste 5.000 de euro și nici venituri de peste 500 de euro, ignorând, practic, indemnizațiile de 7.000 de euro lunar de la Parlamentul European.

Bani personali pentru campanie are însă și Gheorghe Udriște. PDL-istul sta bine la bijuterii și obiecte de artă (40.000 de euro), la care se adaugă 1.079.000 de lei, 43.170 de euro în conturi și un împrumut acordat, în valoare de 90.000 de lei. Udriște are un teren la Clinceni, un apartament în sectorul 6, unde candidează. Anual, își suplimentează veniturile de la Metrorex și Turceni cu 70.000 de lei din dobânzile economiilor puse pe numele soției.

București. Biriș, în fața lui Orban la conturi bancare

Inegală, dar în avantajul ARD, este și confruntarea Gabriel Biriș – Ludovic Orban, pentru un mandat de deputat în colegiul 3 din Capitală. Dacă Orban spune că trăiește din indemnizația de 51.466 de lei e an de la parlament, dar are în spate forța financiară a PNL, Biriș își poate permite o campanie pe cont propriu.

Vicepreședintele Forței Civice a câștigat numai în ultimul an 819.205 de lei, din avocatură și din consiliul de administrație al Romcab SA. Are în conturi 214.000 de euro și 370.000 de lei, a acordat împrumuturi de 120.000 de lei și a investit 50.000 de lei în titluri de stat plus în cele șase societăți comerciale în care apare ca aționar.

Cu cinci apartamente – trei în București (unul chiar în Primăverii), unul la Neptun și altul în Târgu Jiu, trei terenuri, de la 1.193 de metri pătrați (în Băneasa) la 100.000 de metri pătrați de pădure în Gorj, două autoturisme BMW și ceasuri de 15.000 de euro, Biriș îl bate, la potențialul financiar, pe Orban, proprietarul unui singur apartament în Capitală și unui Volkswagen Passat. Liberalul are însă și el 60.000 de euro obținuți din vânzarea unui apartament, 24.000 de lei, 45.800 de euro și 6.500 de dolari în conturi.

București. Oprea, în campanie din Mercedes, Șerban din BMW

În colegiul de senator din sectorul 2 ales de liderul UNPR, Gabriel Oprea, cunoscut pentru investițiile în proprietăți imobiliare, ARD vine cu un directorul adjunct de la Termoelectrica, Nicolae Șerban. Cu trei case în București și Voluntari, două apartamente, două case de vacanță, două terenuri și un spațiu comercial, Oprea își surclasează contracandidatul la proprietăți și stă mai bine decât acesta și la conturi bancare.

Dacă liderul USL începe campania cu 159.000 de euro și 95.000 de lei în conturi, 60.000 de euro investiți în bijuterii și obiecte de artă care au în spate câștiguri de 100.500 de euro în ultimul an, Șerban își ține banii în propria firmă, în care a investit 220.000 de euro. Candidatul ARD și-a permis să împrumute cuiva peste 500.000 de lei și are în proprietate trei terenuri, o casă de locuit, una de vacanță și un spațiu comercial. Șerban face campanie de la volanul unul BMW X5, în timp ce Oprea și-a cumpărat anul acesta și un Volkswagen pe lângă Mercedesul mai vechi.

București. Vecinul lui Borcea bate USL în faza pe avere

Vecin cu Cristian Borcea în Statele Unirte, vicepreședintele Forței Civice Dan-Cristian Popescu, are două case de vacanță lîn Hollywood, peste 10 milioane de lei în conturi afaceri în transportul de gaz și energie. Popescu își ține banii în bijuterii, tablouri și ceasuri (225.000 de euro), în conturi bancare (6.735.012 de lei, 830.700 de euro și 701.500 de dolari), în acțiuni în companii ca Petrom, Transelectrica, Transgaz, Banca Transilvania, SIF-uri (3.437.334 de lei) și în împrumuturi acordate (1.550.000 de euro). Liderul FC câștigă 224.000 de euro pe an, are două terenuri agricole, cinci apartamente în București și un Lexus.

În comparație cu Popescu, Octavian Bot, de la USL, rămâne mult în urmă la socoteala proprietăților și a banilor din conturi. Liberalul exilat de la Oradea la București are însă și el 90.000 de lei în conturi, un apartament, o casă, un teren și un spațiu comercial.

Gorj. Ponta, surclasat de DD. La bani

Printre cele mai interesante ciocniri politice, confruntarea de la Gorj între Dan Diaconescu și Victor Ponta îi poate înscrie pe cei doi între candidații bine cotați inclusiv financiar. Ascendentul îl are Diaconescu, liderul PPDD venind în fața poporului cu nouă terenuri în Argeș, Ilfov, București și trei case (proprietăți imobiliare evaluate la peste 17 milioane de euro), cele cinci firme între care și OTV și bijuterii de 50.000 de euro. La acestea se adaugă un spațiu comercial de 9.500 de metri pătrați în București, cu terenul aferent. În conturi are 234.000 de euro, iar bijuteriile pe care le declară au o valoare de 50.000 de euro. Din OTV a câștigat în mod direct, în ultimul an, 33.000 de euro.

Diaconescu nu are datorii și nici mașini pe numele său, yahtul, avionul, celebrul Rolls-Royce sau Mercedesul decapotabil cu care s-a afișat fiind înscrise pe OTV.
Proprietarul unei singure case la Baia de Fier, în Gorj, Ponta a vândut în 2012 un apartament, o garsonieră și o mașină, obținând astfel 228.000 de euro. Intră în campanie cu aproximativ 60.000 de lei și 15.000 de euro în conturi, câștigând într-un an 50.700 de lei, în timp ce soția sa a luat de la Parlamentul Eropean 73.000 de euro.

Neamț. Udrea-Brătescu, 4-1 la case, 7-0 la terenuri

Disproporționată este și bătalia electorală în conturi bancare de la Roman, unde Elena Udrea concurează cu Liviu Brătescu, un cercetător liberal, proprietar al unui apartament în Iași, al unor acțiuni de 6.000 de lei la BT, Albalact, SIF Transilvania și Antibiotice și titular a trei conturi în care a strâns 18.000 de euro în doi ani.

De cealaltă parte, Udrea a câștigat, doar după plecarea de la minister la începutul anului, 180.000 de euro din vânzarea de apartamente. Alte 380.000 de euro i-au intrat în conturi anul trecut din același tip de tranzacții, printre cumpărători aflându-se și Aurelian Bondrea, rectorul Universității „Spiru Haret”.

Elena Udrea ia startul electoral cu 1.542.855 de lei și 487.094 de euro în conturi la care se adaugă bijuterii de 50.000 de euro, 275.000 de dolari și 427.500 de lei investiți în afacerile familiei și contravaloarea celor șapte terenuri în București și Ilfov, a casei din Pipera, a două apartamente și o clădire de locuințe în Capitală, a unui Mercedes și un Fiat 500, achiziționat în 2012. Numai valoarea dividendelor încaasate de Dorin Cocoș a sărit în 2011 de 1 milion de lei și a depăsit, anul acesta, 320.000.

Timiș. Blaga, în avantaj față de Suciu

Cu un avantaj financiar intră în campania de la Timiș și Vasile Blaga, a cărui avere o depășește pe cea a contracandidatului său de la USL, Matei Suciu. Inginerul mecanic Suciu face bani din agricultură, de unde câștigă 50.000 de lei pe an, și din închirierea de spații comerciale, care i-a adus 103.200 de lei. Nu are bani în conturi, însă deține patru terenuri în județele Timiș și Caraș Severin, două case la țară, un apartament în Timișoara și un Volkswagen Touran.

Chiar dacă și-a vândut multe din acțiunile cotate pe bursa în ultimii ani, liderul PDL, de cealaltă parte, a rămas cu o participație la Banca Transilvania și alta la Romexterra SA, cu 336.832 de lei și 12.563 de euro, două terenuri agricole în Bihor, o casă în Oradea, una în Petrileni și apartamentul din centrul Capitalei, un BMW și a luat 140.000 de euro pe un teren în Oradea. Blaga susține că nu câștigă bani decât de la Senat – 52.035 de lei pe an – la care se adaugă salariul soției, de 67.000 de lei.

Teleorman. Dragnea, peste Florescu

La Teleorman, bătălia politică din colegiul 3 e aproape lipsită de emoții pentru USL. Ascendentul lui Liviu Dragnea (USL) asupra lui Adrian Florescu (ARD) este și electoral, și financiar. În nume propriu, șeful PSD al Consiliului Județean apare cu doar o Dacia Logan și o Skoda Superb, 77.000 de lei și 13.600 de dolari în conturi, două terenuri în Teleorman și unul în Bușteni, o casă în Alexandria, un apartament și un spațiu comercial la Turnu Măgurele. Dragnea câștigă de la CJ 47.760 de lei pe an, însă are 1.800.000 de euro și 85.850 de lei investiți în afacerea proprie, Hotel Turris SA, condusă oficial de soția sa, Bombonica.

Contracandidatul PDL-ist rămâne în urmă ca capitolul proprietăți – Florescu are un singur apartament, în Alexandria -, și chiar la economii – în conturi îi apar 53.000 de lei. În timpul guvernării PDL i-a mers însă bine în afaceri. SRL-ul Diane Agroprod, la care soția sa este acționaar unic, a beneficiat de ajutor financiar nerambursabil de la stat prin APDRP în valoare de 3.295.469 de lei. Florescu are o singură companie în nume propriu, Fin lex SRL, și susține că trăiește din indemnizația de parlamentar de 50.784 de lei pe an.

Dolj. Nețoiu trece în fața „lotului” Călinoiu – Enea

La Dolj, fostul acționar de la Dinamo, Gigi Nețoiu, își măsoară puterea financiară cu un proprietar de pensiune turistică, USL-istul Cosmin Enea, și un economist care predă la „Spiru Haret”, pedelistul Costel Călinoiu.

Cu un venit lunar de jurist de numai 1.200 de lei pe lună, așa cum susține în declarația de avere, Nețoiu are opt terenuri cumpărate din 1988 încoace, cel mai mare având 72.500 de metri pătrați, trei case, o casă de vacanță, un apartament și cinci mașini. Lângă Dacia 1300, în garajul său stau un Mercedes Benz S500, un Porche, un BMW X5 și un BMW 850. Fostul patron al Universității Craiova intră în campanie pentru PPDD cu 190.000 de euro depuși doar anul acesta în conturi, alături de alți 1.000.000 de lei economisiți din 2006. Poartă două ceasuri de câte 10.000 de euro, un Rolex și un Fram Muler, este acționar în patru firme și a câștigat 2.550.135 de lei în acest an din vânzări de acțiuni.

Călinoiu (PDL) și Enea (PNL) intră în altă ligă. Călinoiu începe campania 77.233 de euro și 2655 de lei, în conturi plus 2832 de lei într-un fond de investiții. Are o casă cu teren în Craiova, un Mercedes și o Toyota nouă. La fel de departe de darea de mână a lui Nețoiu ar fi și USL-istul din același colegiu. Ene face afaceri în comerț și turism din care susține însă că nu câștigă decât 89.009 lei pe an, cu tot cu nevastă. În afară de pensiunea de la Rânca, Enea are și 20.600 de euro în conturi.

Arad. Contractele cu statul, de partea lui Seculici

Cumătrul președintelui Traian Băsescu, Gheorghe Seculici, are ca adversar un șef al Autorității Rutiere din Arad în față căruia câștigă bătălia financiară. Seculici încasează oficial 53.477 de lei și 6.334 de euro pe an din salarii. Profitul vine însă din firmele sale de proiectare care au adunat, numai din contractele cu statul, 2.059.174 de lei. Numai de pe urma unui teren și a bijuteriilor vândute în SUA a scos anul trecut 7.700 de euro și 43.000 de dolari. Socrul primarului din Arad, Gheorghe Falcă, are două case (una în Arad, alta în SUA) plus una de vacanță, cinci terenuri, 12.000 de dolari investiți în bijuterii, un Nissan și o Toyota.

Implicat și el în afaceri în consultanță, Galiș este însă mult mai subțire la capilolul avere: o casă, un BMW, bijuterii de 40.000 de lei ,economii de 25.000. Câștigă însă 115.000 de lei pe an.

Ilfov. Firea – Tudorache. Cine poate da mai mult

La Ilfov, înfruntarea numărul unu pentru Senat se dă între jurnalista Gabriela Firea (USL) și Gabriela Tudorache, de la ARD, proprietară a unor firme de consultanță în afaceri pe care le și conduce.
La intrarea în politică, Gabriela Firea și-a cedat acțiunile în cele 5 firme. A rămas însă cu zece terenuri și două case în Ilfov, 240.000 de euro în tablouri, bijuterii și obiecte de artă, 165.000 de euro din darul de nuntă, 205.000 de euro împrumutați prietenilor, 50.000 de lei, 48.000 de dolari și 30.000 de euro în conturi, plus un Mercedes din 2010.

Contracandidata sa se rezumă în dosarul de candidatură la a declara o casă la Mogoșoaia și una în Dâmbovița, un apartament în Timișoara și investiții în trei terenuri, între care unul de 36 de hectare de pădure în Dâmbovița.

Vaslui. Boureanu, cu imobiliarele, Dima cu moara și tractorul

Cu afaceri în construcții și consultaanță, pedelistul Cristian Boureanu intră în campanie cu 425.000 de euro investiți în aur, argint, diamante și ceasuri, 19.200 de dolari și 61.000 de euro numerar, 113.000 de lei, 137.000 de dolari investiți în firme și 35.000 de euro dați cu împrumut, dar și 7.599.000 de euro datorii bancare. Din cele trei firme de familie, Boureanu a încasat numai anul acesta dividende de 103.400 de euro și 76.500 de dolari, plus 40.000 de dolari din chirii.

Dacă Boureanu are 19 terenuri în București și Ilfov și un apartament la New York de pe urma căruia câștigă 5.000 de dolari lunar, contracandidatul său, Toader Dima este ascociat în două companii cu profil agricol, iar nevasta are moară de porumb.

Dima și-a investit banii în trei terenuri agricole (37 ha), o casă, un tractor, are economii de 80.000 de lei și câștigă anual 75.000 de euro din salarii și agricultură.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
S-a dat ORDIN în Ungaria! Ungurii ne dau lecții
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”