Parlamentarii și-au făcut un CADOU de Crăciun: PENSII SPECIALE pentru senatori și deputați

Redactor:
Clarice Dinu
Parlamentarii și-au făcut un CADOU de Crăciun: PENSII SPECIALE pentru senatori și deputați
Înainte de a pleca în vacanța de Crăciun, parlamentarii și-au votat pensiile speciale, dar și schimbarea modului de a primi bani pentru transport, de acum încolo cu deconturi pe proprie răspundere. Mai exact, senatorii și deputații au respins două cereri de reexaminare ale președintelui Klaus Iohannis privind modificările în acest sens al legii statutului.

Proiectul pensiilor speciale prevede că deputații și senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funție de numărul de mandate.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulțirea 0,55% din indemnizația brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizația parlamentarilor și se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege.

Cuantumul indemnizației se acordă în limita a 3 mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată.

Un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câștiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Cuantumul îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară. Indemnizația se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeași dată. Indemnizația de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate. Indemnizația este supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate, se suportă din bugetul de stat.

Bani de transport, justificați pe semnătură

Bani mai mulți ar urma să primească parlamentarii și pentru transport. Potrivit modificării la legea statutului senatorii și deputații nu mai beneficiază de mașini de serviciu. În schimb ei vor avea o sumă de bani, stabilită de condicerea parlamentului, pe care o pot justifica printr-o declarație pe propria răspundere. Până acum erau obligați să aducă documente justificative.

Președintele Klaus Iohannis întorsese legea în Parlament susținând că aceasta ar crea premisele unor cheltuieli arbitrare și excesive.

Inchide