Parlamentul îi cere DEMISIA DE ONOARE lui Băsescu. Ședință specială miercuri pe acest subiect. TEXTUL DECLARAȚIEI

Parlamentul îi cere DEMISIA DE ONOARE lui Băsescu. Ședință specială miercuri pe acest subiect. TEXTUL DECLARAȚIEI
Publicat: 23/06/2014, 16:57
Actualizat: 19/05/2015, 01:49

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a propus, în cadrul Biroului Permanent, adoptarea unei declarații prin care să se ceară demisia de onoare a președintelui Traian Băsescu, declarația urmând să fie adoptată miercuri, într-o ședință comună a celor două Camere.

„Proiectul pe care l-am înaintat Senatului va servi drept bază pentru întocmirea unei declarații comune”, a precizat Tăriceanu.

Totodată, președintele Senatului a spus că, cel puțin din punct de vedere instituțional, șeful statului nu are obligația să se prezinte în fața plenului reunit, însă, urmând modelul Statelor Unite, ar trebui să dea explicații comisiilor de specialitate ale forului superior.

Întrebat dacă există premise pentru o nouă suspendare a președintelui, Tăriceanu a negat că ar exista această variantă, subliniind faptul că declarația pe care o va adopta Parlamentul reprezintă „o atitudine politică”.

„Nu cred că putem vorbi despre așa ceva. Declarația pe care o supun Parlamentului este o atitudine politică. Parlamentul are obligația ca în astfel de cazuri să trateze lucrurile cu seriozitate și când se pun probleme despre independența justiției, siguranță națională, atunci trebuie să ia atitudine indiferent că este vorba despre Președinte”, a precizat el.

Mai mult, întrebat dacă este pregătit să preia funcția de președinte interimar al României, dacă Traian Băsescu va demisiona, Tăriceanu nu a vrut să facă „speculații”.

„Să nu facem speculații acum, să punem întrebări pentru dragul întrebării”, a conchis președintele Senatului.

Anterior, șeful forului superior a transmis, printr-un comunicat de presă, că cere comisiei de apărare și comisiei de control parlamentar să cheme la raport SPP și SRI pentru ca acestea să spună dacă Traian Băsescu a știut despre scandalul în care este implicat fratele său. Potrivit acestuia, raportul final al comisiilor de specialitate ar putea fi trimis la Parchet sau supus dezbaterii plenului.

„Raportul comisiilor de specialitate, o să vedem ce facem cu el, colegii din comisie s-ar putea să propună ca acel raport să fie înaintat Procuraturii, putem să-l dezbatem, e prematur. Acest lucru se va întâmpla ținând cont de recomandarea membrilor comisiei. În cazul fratelui, chiar dacă nu e rudă de gradul întâi, e puțin probabil să nu fi fost informat așa cum a zis președintele. Este o probabilitate foarte mare, ca să nu zic siguranță, că președintele știa”, a mai precizat Tăriceanu.

Președintele Senatului a punctat faptul că scandalul Bercea Mondial este unul cu efecte negative asupra României.

„Este un scandal uriaș cu reverbații internationale, care pune mari semne de întrebare asupra modului de funcționare a justiției și cred că putem spune, cu părere de rău, că filmele făcute de interlopi contribuie mai mult la independența justiției decât a contribuit președintele și acest lucru este absolut regretabil”, a declarat Tăriceanu.

TEXTUL DECLARAȚIEI PROPUSE PRIVIND DEMISIA DE ONOARE A LUI TRAIAN BĂSESCU

„Pe data de 6 iunie 2012, în temeiul Art. 95. Al. 1 din Constituție,Parlamentul l-a suspendat din funcție pe Președintele României. LaReferendumul organizat pe 29 iulie 2012, conform Art. 95, Al. 3 dinConstituție, o majoritate de 87% din cei care s-au prezentat la urne a votatpentru demiterea Președintelui României. Voința majorității covârșitoare avotanților a fost înfrântă atunci în condițiile cunoscute. În ciuda acestui votde blam, atitudinea Președintelui României nu s-a ameliorat în ultimii doiani, din contră, au apărut noi manifestări contrare constituției sau la limitaconstituționalității, cu precădere în preajma alegerilor, dar nu numai.

Scandalul intern fără precedent și cu largi ecouri internaționalenegative generat de arestarea fratelui Președintelui României, de legăturileacestuia cu indivizi care au acționat în afara legii, dar și de împrejurarea căPreședintele României avea cunoștință de mai bine de un an de potențialulpenal al acestor relații și activități, dar nu a intervenit pentru curmareaacestei stări de fapt, au creat o situație și o imagine incompatibile custatutul funcției de Președinte al României și cu mult sub demnitateaimpusă acestei poziții în stat.

AVÂND ÎN VEDERE CELE MENȚIONATE, SENATUL ROMÂNIEIÎNTRUNIT ÎN PLENUL SĂU, SOLICITĂ PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI,TRAIAN BĂSESCU, SĂ-ȘI PREZINTE DEMISIA DE ONOARE”, este propunerea de Declarație a Senatului făcută de Călin Popescu Tăriceanu.

Pe de altă parte, Biroul Permanent al Senatului va discuta astăzi propunerea președintelui forului, Călin Popescu Tăriceanu referitoare la implicarea șefului statului, Traian Băsescu, în cazul Bercea Mondial. Membrii Brioului Permanent se vor reuni la ora 13.00.

Tăriceanu a anunțat că va chema Serviciul Român de Informații (SRI) și Serviciul de Pază și Protecție (SPP) pentru ca acestea să confirme sau să infirme, în fața comisiei de apărare și cea pentru controlul serviciilor secrete, dacă președintele României a fost informat în legătură cu scandalul Bercea Mondial.

„În calitate de Președinte al Senatului României, voi face demersurile procedurale regulamentare necesare pentru ca rapoartele SRI și SPP privind protecția informativă a Președintelui României în cazul vizitelor la clanul „Bercea” să fie puse la dispoziția Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității S.R.I., în vederea întocmirii unui Raport, din care să rezulte dacă Președintele României a fost sau nu informat despre activitățile ilegale ale gazdelor sale și în ce au constat aceste informări”, se arată într-un comunicat al lui Tăriceanu, remis sâmbătă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului