Parlamentul învinge marile corporații. Alfred Simonis: Săptămânile viitoare devin legi alte două iniţiative

Publicat: 20/02/2024, 17:14
Actualizat: 20/02/2024, 17:24

Camera Deputaților a adoptat marți, în calitate de for decizional, un proiect de lege care interzice comercializarea către minori a băuturilor energizante. Deputatul PSD Alfred Simonis a anunţat, că alte două iniţiative legislative vor intra la votul decizional al Camerei, cea care interzice păcănelele şi cea care interzice comercializarea ţigărilor electronice către minori.

Proiectul de lege pe care l-am inițiat în urmă cu câteva luni și care prevede interzicerea comercializării către minori a băuturilor energizante a fost dezbătut ieri în plenul Camerei Deputaților, iar azi va fi supus la vot pentru aprobare. Mă bucur că inițiativa mea se bucură și de susținerea altor deputați, în afara colegilor din Partidul Social Democrat, înțelegându-se pericolul la care sunt expuși copiii care consumă acest tip de băuturi”, a scris Alfred Simonis pe Facebook.

Președintele interimar al Camerei Deputaților a mai precizat că, înainte de depunerea acestui proiect de lege, a avut mai multe întâlniri cu asociaţii ale părinţilor sau profesorilor, ocazii cu care a discutat despre cât de nocive sunt energizantele pentru minori.

Important de spus că se reglementează şi comercializarea aceloraşi băuturi energizante în automate, aceasta urmând a fi interzisă. Săptămânile viitoare devin legi alte două iniţiative importante: interzicerea păcănelelor şi comercializarea ţigărilor electronice către minori, a notat Alfred Simonis.

Legea are ca obiect de reglementare interzicerea comercializării băuturilor energizante care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.

În timpul unei vizite din toamna trecută la Fabrica Coca Cola din Ploiești, premierul Marcel Ciolacu a punctat faptul că măsura referitoare la mărirea accizelor la băuturile cu zahăr este o decizie legitimă în vederea protejării sănătăţii publice.

Poate că v-aţi dat deja seama, cred că datorită vârstei, mai ales, eu nu sunt un fan al băuturilor cu zahăr. În pachetul de măsuri fiscale prin care mi-am asumat răspunderea am propus inclusiv mărirea accizelor pe acest tip de băuturi. Cred că este o decizie legitimă în vederea protejării sănătăţii publice, în special a tinerei generaţii, mai tentată să consume produse cu un aport semnificativ de zahăr, dar, totodată, începând de astăzi am un gentleman’s agreement cu conducerea Coca Cola România că toată această supraimpozitare se va întoarce către companie sub formă de ajutor de stat în noile proiecte de dezvoltare. De aceea, vă încurajez să continuaţi cu mult curaj pe drumul pe care l-aţi început, de a reduce caloriile la toate produsele din portofoliu şi de a promova mai ales băuturile fără zahăr, a spus Marcel Ciolacu.

CITEȘTE ȘI:

PSD vrea să interzică vânzarea către minori a băuturilor energizante și a țigărilor electronice. „Ușurința cu care se cumpără este uluitoare”

Alfred Simonis, proiect de lege RADICAL împotriva jocurilor de noroc: „Am propus închiderea tuturor operatorilor aflați în interiorul localităților”

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni