Parlamentul se reunește în sesiune extraordinară pentru SUSPENDAREA PREȘEDINTELUI TRAIAN BĂSESCU. Votul va fi dat vineri. LIVE

Parlamentul se reunește în sesiune extraordinară pentru SUSPENDAREA PREȘEDINTELUI TRAIAN BĂSESCU. Votul va fi dat vineri. LIVE

Parlamentul se reunește în sesiune extraordinară, mâine dimineață, la ora 10.00, pentru a discuta despre suspendarea președintelui, după ce USL a depus astăzi o cerere în acest sens. Votul va fi dat vineri. Potrivit Constituției, propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din numărul deputaților și senatorilor și se aduce, neîntârziat, la cunoștință președintelui. Șeful statului poate fi suspendat, cu votul majorității parlamentarilor, în cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției și cu consultarea Curții Constituționale care dă un aviz consultativ. Dacă acest lucru se întâmplă, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea președintelui. dacă președintele este demis, în maximum trei luni se organizează alegeri pentru alegerea unui nou președinte.

URMĂREȘTE MAI JOS DESFĂȘURAREA LIVE A EVENIMENTELOR

Gândul a prezentat, în exclusivitate informațiile privind planul de suspendare a președintelui. Guvernul a modificat astăzi prin ordonanță legea Curții Constituționale în sensul în care hotărârile Parlamentului nu mai susnt supuse controlului CCR. Aceasta prevedere ar fi trasformat practic avizul magistraților în cazul suspendării într-unul obligatoriu. Pe lista de modificări este și legea referendumului în sensul ca președintele să fie demis cu votul a jumătate plus unu dintre românii care merg la urne.

Gândul a transmis LIVE desfășurarea evenimentelor

UPDATE 19:56 Președintele Traian Băsescu a primit, miercuri, la ora 19.05, de la Parlament, solicitarea privind suspendarea sa din funcție, anunță Președinția, care nu precizează dacă șeful statului va participa la ședința Camerelor reunite pe tema suspendării sale.

UPDATE 18:27 Reacția ambasadorului Statelor Unite.

UPDATE 18:23 Birourile permanente au decis ca joi, la ora 10.00, să aibă loc ședința plenului reunit al Parlamentului pentru citirea cererii USL de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu.

UPDATE 17:52 Președintele Senatului Crin Antonescu a anunțat că Parlamentul a fost convocat în sesiune extraordinară mâine și poimâine, în care se va discuta și vota asupra cererii de suspendare a președintelui Traian Băsescu. Întrebat dacă se așteptă să vină Traian Băsescu, joi, în plen, pentru a-și susține punctul de vedere, Antonescu a răspuns afirmativ.

UPDATE 16:18 Cum explică Guvernul modificarea legii Curții Constituționale.

UPDATE 14:45 Vicepreședintele Camerei Viorel Hrebenciuc (PSD) a anunțat, miercuri, că documentul pentru suspendarea din funcție a președintelui Traian Băsescu este finalizat, conține 17 pagini și se referă la ultimii doi ani și jumătate.

UPDATE 14:38 Ședința Birourilor Permanente reunite a fost reprogramată pentru ora 17:00.

UPDATE 14:20 Birourile Permanente reunite au fost convocate pentru ora 14:30.

UPDATE 14:13 Hotărârile prin care Vasile Blaga și Roberta Anastase sunt revocați din funcțiile de președinți ai Senatului și Camerei Deputaților și cele prin care sunt numiți Crin Antonescu și Valeriu Zgonea au fost publicate în Monitorul Oficial imediat după adoptarea ordonanței de urgență privind atribuțiile Curții Constituționale.

UPDATE 14:06 USL ia în calcul organizarea referendumului de demitere a președintelui pe 22 sau 29 iulie.

UPDATE 13:42 Deputatul PNL Mihai Voicu a declarat că plenul reunit va vota vineri suspendarea președintelui. „Asta e varianta primită de parlamentarii noștri. Ar putea apărea modificări, dar asta e varianta acum”, a spus el.

UPDATE 13:16 Ministrul delegat pentru relația cu parlamentul, Mircea Dușa, a confirmat adoptarea ordonanței de urgență potrivit căreia hotărârile Parlamentului nu mai pot fi supuse controlului Curții Constituționale.

UPDATE 13:02 Guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, să modifice Legea Curții Constituționale, stabilind că instituția nu va mai emite un aviz obligatoriu asupra hotărârilor Parlamentului, susțin surse oficiale, informație care până la ora transmiterii acestei știri nu a fost confirmată oficial de Executiv.

UPDATE 13:00 Liderii UDMR Marton Arpad, Laszlo Borbely și Mate Andras Levente sunt la discuții cu USL.

UPDATE 12:54 UDMR va participa la votul pentru suspendarea lui Băsescu, președintele Uniunii, Kelemen Hunor, apreciind că există multe motive pentru suspendarea președintelui.

UPDATE 12:47 Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că USL are un plan concret pentru subminarea democrației, cu atacuri clare pentru a bloca instituțiile statului.

UPDATE 12:35 Eugen Nicolăescu a prezentat procedura procesului de suspendare, precizând că președintele va fi invitat să se apere în fața parlamentarilor. El a precizat că, din acest motiv sesiunea extraordinară va fi convocată, cel mai probabil ,mâine dimineață. „Grupurile parlamentare au adunat toate sesizările importante pentru a le pune într-un document pe care să-l înaintăm președinților celor două Camere prin care să solicităm o ședință extraordinară a Parlamentului să-l suspendăm pe președinte. Cererea sper să o depunem în maxim o oră. Birourile permanente vor convoca o sesiune extraordinară în care să fie citit documentul și la care va fi invitat și președintele Băsescu pentru a da explicațiile necesare. Plenul poate fi mulțumit de informațiile primite și va considera că e suficient și, dacă nu, se va crea o comisie care va lucra o perioadă de timp și va veni cu un raport final. Dacă e suficient, textul pleacă către CCR și se așteaptă avizul consultativ, după ce va face un nou plen care să voteze. Vom solicita CCR un termen pentru pronunțare. Ca o opinie personală declarația de aseară a fost adaugată în document. E mai mult decât o batjocură la adresa parlamentului”, a spus Nicolăescu.

UPDATE 12:23 Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a declarat astăzi că documentul de suspendare a președintelui va fi depus într-o oră la Birourile Permanent, iar plenul reunit se va întruni cel mai probabil mâine. Documentul are 10-15 pagini și încă se lucrează la el.

UPDATE 11:44 Deputatul PNL Călin Popescu Tăriceanu a fost întrebat, miercuri, dacă a fost primită o convocare de ședință a plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului pentru ora 16.00, el răspunzând: „Nu încă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia