Gabriel Pecheanu
24.10.2016
Politică

Parteneriatul civil, respins în Senat: „Familia e numai una, creată pe noțiunea procreerii”

Parteneriatul civil, respins în Senat: „Familia e numai una, creată pe noțiunea procreerii”
Mai multepe gandul.info

”Am promis că o să votez legi pentru o societate sănătoasă. Nu doar presiunea venită din partea unor organizații, dar suntem într-o țară care s-a declarat creștină. Cred că există prevederi multiple adresate celor care vor să-și împartă averea. Să nu punem în balanță ceea ce înseamnă familia, care nu e nici tradițională, nici netradițională, fiindcă familia e numai una. Resping categoric”, a spus, de la tribuna Senatului, liberalul Ben-Oni Ardelean.

O poziție similară a avut și social-democratul Șerban Nicolae.

”Ideea de familie s-a concretizat în forma unei căsătorii înregistrată pe noțiunea procreerii. Ideea unui parteneriat civil care să semene cu o căsătorie mi se pare nepotrivită. Fără a pune în balanță familia cu acest tip de parteneriat civil, nu putem fi de acord cu această propunere legislativă”, a susținut el.

În urmă cu două săptămâni, Comisia juridică din Senat a adoptat un raport de respingere a proiectului de lege referitor la parteneriatul civil inițiat de deputatul Remus Cernea, care declarase anterior votului că parteneriatul civil este o instituție necesară într-o societate democratică.

”Parteneriatul civil este o instituție necesară într-o societate democratică, pentru că există un număr mare de cetățeni care conviețuiesc în baza sentimentelor. Peste 800.000 de persoane care trăiesc în astfel de consesiuni de facto nerecunoscute de stat. Parteneriatul permite ca cei doi parteneri să încheie un contract pe baza cărora pot să își transfere moștenire, sunt protejați împotriva violenței în familie, sunt considerați aparținători. Un astfel de parteneriat civil este o soluție care deja funcționează în multe țări europene”, a spus deputatul Remus Cernea în susținerea sa.

”Biserica Ortodoxă este împotriva acestei inițiative, care legiferează concubinajul. Noi susținem familia tradițională”, a replicat preotul Veniamin Goreanu, care a ținut să reamintească de inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției pentru definirea căsătoriei ca uniune între femeie și bărbat.

Senatul a fost primă cameră sesizată, Camera Deputaților fiind for decizional.

Inchide