Partidele de Opoziție semnează acordul politic propus de președintele Klaus Iohannis

Partidele de Opoziție semnează acordul politic propus de președintele Klaus Iohannis
Publicat: 13/06/2019, 07:52

La evenimentul de joi de la Palatul Cotroceni vor participa președintele PNL, Ludovic Orban, liderul USR, Dan Barna, președintele PMP Eugen Tomac și președintele Pro România Victor Ponta, potrivit anunțului făcut de Administrația Prezidențială.

După alegerile europarlamentare și referendumul din 26 mai, șeful statului a propus un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României.

Președintele Klaus Iohannis a precizat că propune ca cei care vor semna pactul să se angajeze să transpună în legislație în cel mai scurt timp măsurile necesare asigurării respectării atât în țară, cât și în străinătate a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români.

Referitor la subiect, Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri că șeful statului a deturnat scopul referendumului și a inclus alte teme în acordul propus partidelor, acuzându-l pe acesta că își aduce „la masa de la Cotroceni noua sa familie”.

Liderul ALDE a adăugat că partidul său a susținut că un astfel de document ar fi trebuit să vină în urma unor consultări între partidele din Parlament, și nu a unei hârtii „impuse de un președinte aflat în campanie electorală”.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă spunea, pe 7 iunie, că președintele trebuie să iasă din logica de campanie electorală.

Liderul intrimar al PSD i-a propus șefului statului un set de principii și valori obligatorii pentru România, printre care înlăturarea dublului standard, o Uniune Europeană în care toate statele membre să se bucure de aceleași drepturi și beneficii, condamnarea ingerințelor de orice fel în actul de justiție – inclusiv a protocoalelor secrete – și înlăturarea discriminării de salarizare pe teritoriul Uniunii.

În schimb, președintele PNL Ludovic Orban a anunțat la, începutul acestei luni, că liberalii vor semnat pactul politic propus de președintele României, decizia fiind luată în unanimitate în forurile statutare.

Și liderul USR Dan Barna a declarat că partidul său va semna pactul propus de Iohannis, păstrându-și „consecvența cu care a luptat în ultimii ani în Parlament pentru a împiedica subminarea independenței justiției”.

Cu privire la amendamentele PSD propuse la pactul politic, președintele Klaus Iohannis a precizat că PSD face „tot felul figuri” deoarece are „o majoritate toxică” în Parlament, iar până când această majoritate „PSD-istă toxică nu este înlocuită în Parlament, lucrurile se vor schimba greu”.

„Românii deja au spus că doresc o bună guvernare, pesediștii deja au spus că nu vor oferi așa ceva. Acum PSD caută să nu adere la acest pact, să nu pună în practică ce au hotărât românii. PSD a început să facă tot felul de figuri, să caute explicații și, în realitate, PSD se eschivează, nu vrea să semneze acest pact. Această majoritate toxică a PSD în Parlament va trebui să dea socoteală la alegerile parlamentare”, a spus Iohannis.