Pavel Năstase, ministrul Educației: „Problema plagiatelor va trebui reanalizată”. Ce spune despre teza Codruței Kovesi

Pavel Năstase, ministrul Educației: „Problema plagiatelor va trebui reanalizată. Ce spune despre teza Codruței Kovesi
Publicat: 04/01/2017, 15:28
Actualizat: 27/02/2017, 22:11

„Problema plagiatului va trebui reanalizată pentru că în comisia CNATDCU sunt specialiști din toate domeniile, deci nu știu cum ar putea analiza corect un doctorat de la ASE, de exemplu. Cred că ar trebui descentralizată această analiză, dar voi reanaliza situația împreună cu Consiliul Național al Rectorilor (CNR). Cu privire la concursurile pentru directori, am primit chiar aseară o reclamație, dar nu pot să zic nimic în momentul acesta, trebuie să analizăm ce s-a întâmplat și abia apoi vom decide ce se va face în continuare. Sunt de acord cu modificarea programei și pentru elevi programa să fie una mai accesibilă, nu atât de încărcată cum este astăzi. Susțin că lucrarile de doctorat să fie publicate online, Ministerul Educației Naționale (MEN) trebuie să puna la punct platforma în cel mult doi ani. Susțin învățământul dual, nu toți pot să promoveze bacalaureatul, așa că voi încerca să dezvolt acest domeniu al școlilor profesionale sau postliceale”, a declarat Pavel Năstase răspunzând întrebărilor reprezentanților comisiei de specialitate.

„Cine analizează dacă o teză de doctorat este plagiat dacă nu sunt specialiștii în domeniul respectiv. Comisia CNATDCU este o comisie la nivel național unde sunt reprezentanți din toate domeniile de studii. Este greu ca un expert din această comisie, cu tot respectul, care este matematician sau fizician să voteze pentru o teză din domeniul Dreptului. De aceea, eu cred că trebuie găsită o modalitate mixtă între o descentralizare, astfel încât universitatea care a dat diploma respectivă să o reanalizeze, iar la nivelul ministerului să fie, acest CNADTCU să facă un arbitraj, atunci când există o contestație, contestațiile să fie rezolvate la nivelul ministerului. Aceasta este abordarea cea mai sănătoasă și care împacă lucrurile”, a mai spus Pavel Năstase, care a fost avizat pozitiv miercuri în comisia parlamntară pentru funcția de ministru al Educației.

Precizările au fost făcute după ce jurnaliștii l-au întrebat pe Pavel Năstase despre activitatea CNATDCU și situația tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi.

Acesta a mai declarat că „în urma unei filtrări a unui raport pe coeficienții de similitudine care vine online conducătorul științific este cel care trebuie să decidă. Dacă vreți depinde conștiința, de profesionalismul și de atitudinea fiecăruia dintre noi. Deasupra conducătorului științific sunt alte structuri, în speță- conducerea facultății, conducerea universității…”.

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a decis, în luna decembrie, cu 35 de voturi pentru și o abținere, menținerea titlului de doctor a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, considerând că o măsură de retragere a acestuia ar fi prea drastică în condițiile în care pasajele ce pot fi considerate plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, adică aproape 4 % din teză, iar acestea sunt din partea de introducere a lucrării, nu din cea de creație științifică.

Pavel Năstase, propunerea PSD pentru funcția de ministru al Educației, este fost rector al Academiei de Studii Economice din București, în prezent profesor universitar specializat în calcul și cibernetică ecnomică, fiind printre cei mai bine plătiți profesori din România.

Conform declarației de avere, publicată pe site-ul ASE, Pavel Năstase deține două terenuri, un apartament, o casă de vacanță, o casă de locuit și un autoturism fabricat în anul 2013. De asemenea, are aproximativ 230.000 de euro plasați în două fonduri de investiții, aproximativ 120.000 de euro în două depozite bancare, peste 36.000 de euro în alte două conturi și peste 600.000 de lei depozitați în două bănci din România. În total, depozitele financiare depășesc o jumătate de milion de euro. În 2015, Pavel Năstase a câștigat din activitatea didactică și din proiectele derulate în cadrul ASE peste 200.000 de lei, la care s-au adăugat 7.640 de lei, obținuți în urma închirierii apartamentului, și 6.000 de lei ca urmare a unui contract avut cu Camerea Auditorilor Financiari din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară