PDL îi cere premierului ca până luni să decidă înlocuirea lui Mang de la Ministerul Educației

PDL îi cere premierului ca până luni să decidă înlocuirea lui Mang de la Ministerul Educației
Publicat: 11/05/2012, 15:23
Actualizat: 26/06/2013, 12:05

PDL îi cere primului ministru ca până luni să decidă înlocuirea lui Ioan Mang de la Ministerul Educației, deoarece acesta este acuzat de plagiat, a declarat, vineri, fostul ministru al Educației Cătălin Baba, arătând că în caz contrar este o situație gravă.

Baba a spus, într-o conferință de presă, că demisia de onoare a lui Mang nu este o dramă, ci o datorie, întrucât în ultima săptămână au început să se acumuleze acuzații de plagiat la adresa sa.

„PDL îi cere primului ministru să decidă până luni înlocuirea lui Ioan Mang din funcția de ministru al Educației. Demisia nu e o dramă, e o datorie”, a afirmat Cătălin Baba.

Baba a arătat că cercetători din Israel, Taiwan și Japonia au certificat cu probe că există un furt, un fals intelectual în lucrarea lui Mang.

Potrivit lui Baba, Consiliul de Etică din cadrul Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică este instituția abilitată să judece cazurile de plagiat, și nu Academia Română.

„Consiliul Național de Etică din cadrul ANCS este instituția abilitată să judece aceste cazuri de plagiat, tactica de a trimite la Academia Română să se pronunțe întârzie o stare de fapt”, a apreciat Cătălin Baba.

El a explicat că, atunci când există suspiciune de plagiat, orice persoană din România poate să sesizeze acest consiliu de etică și că procedura este că acest consiliu să ia legătura cu persoanele din țară și străinătate care au fost plagiate pentru ca ele să se pronunțe.

Baba a mai spus că dosarul plus punctele de vedere ale celor care au fost plagiați intră în evaluarea consiliului, care este format din 11 membri, iar decizia de plagiat se ia cu votul a opt membri.

„Procedura poate să dureze 90 de zile. Este destul de lungă, pentru că lucrurile sunt serioase, dar în acest caz lucrurile pot să meargă mai repede”, a mai spus Baba, arătând că deja există punctele de vedere ale celor care au fost plagiați.

Academia Română poate constitui un grup care să analizeze acuzațiile de plagiat aduse ministrului Educației, Ioan Mang, dacă vor fi puse la dispoziția instituției documentele relevante în acest caz, a declarat pentru MEDIAFAX Ionel Haiduc, președintele Academiei.

Premierul Victor Ponta a anunțat, joi seară, că a decis să solicite Academiei Române ca un grup de specialiști să verifice acuzațiile de plagiat formulate de opoziție la adresa ministrului Educației și a precizat că, dacă aceste acuzații vor fi confirmate, Ioan Mang va trebui să demisioneze.

Ionel Haiduc a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că Academia Română așteaptă să fie solicitată la „modul concret”, în sensul să i se pună la dispoziție documentele relevante în acest caz, pentru a putea analiza și, ulterior, pentru a face o sugestie premierului.

„Credem că putem încerca să constituim un mic comitet, grup, care să analizeze acuzațiile, documentele și să facem apoi o sugestie primului-ministru”, a spus Ionel Haiduc, care se află în prezent la o conferință în Irlanda și se va întoarce luni în România.

Victor Ponta a afirmat, joi seară, că a fost informat despre acuzațiile formulate la adresa ministrului Educației, Ioan Mang, de președintele PDL, Emil Boc, și „cei apropiați” opoziției și că speră să primească în cursul zilei de vineri un răspuns favorabil din partea Academiei privind constituirea grupului.

„Am hotărât să solicit – și sper să fi fost acceptată această solicitare – către o instituție independentă, respectiv către Academia Română, dacă există posibilitatea ca un grup format din câțiva specialiști să analizeze în cel mai scurt timp acuzațiile care i-au fost aduse ministrului, iar în măsura în care aceste acuzații ce confirmă, domnia sa va trebui să își asume răspunderea politică și să părăsească funcția. Dacă acuzațiile se dovedesc adevărate, ministrul pleacă, își va prezenta demisia, dacă nu se confirmă, mergem mai departe și se dovedește că funcția de ministrul al Educației este cea mai periculoasă din România în acest moment”, a spus Ponta.

PDL a cerut, miercuri, demisia ministrului Educației, Ioan Mang, „pentru faptul că întreaga operă pe care o are este un plagiat de duzină”, după cum a declarat, miercuri, președintele PDL, Emil Boc.

Boc a prezentat, într-o conferință de presă, un articol al actualului ministru al Educației pe care acesta l-ar fi publicat în 2003 la Craiova și care, conform PDL, reprezintă „în integralitate o copie a unui alt articol științific al unor autori japonezi”.

În replică, Ioan Mang a spus despre acuzația de plagiat că este „o acțiune politică”, al cărei scop ar fi crearea de haos în sistemul de învățământ și a declarat că îi va da în judecată pe cei care îl acuză de plagiat.

Verificarea în acest caz este făcută de Comisia de Etică de la Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Săptămâna Mare, perfectă pentru acești nativi. Succes în dragoste, spor la bani
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie