Pedepsele deținuților, reduse cu câte 6 zile la fiecare 30 executate în „condiții necorespunzătoare”. Modificările adoptate de deputații juriști

Pedepsele deținuților, reduse cu câte 6 zile la fiecare 30 executate în „condiții necorespunzătoare. Modificările adoptate de deputații juriști
Publicat: 26/04/2017, 13:52

„La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, și executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare, caz în care pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate suplimentar, șase zile din pedeapsa aplicată”, se arată în cadrul amendamentului propus de președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea, și adoptat de deputații juriști, după ce amendamentul formulat de deputatul UDMR, Marton Arpad, privind reducerea cu nouă zile din pedeapsă a fost respins.

„Mi-a plăcut ce a spus un lucrător la ANP: spunea că atunci când are loc o infracțiune, noi ne bucurăm că instanța a dispus o hotărâre de condamnare (…) Și că de fapt problema nu s-a rezolvat, din contră, de abia atunci începe pentru că omul ăla se va întoarce printre noi. Cum se întoarce? Aici e problema și noi trebuie să hotărâm cum se întoarce (…) Cum vorbim de demnitate dacă își face nevoile în prezența altor colegi? (…) Despre asta vorbim aici, despre a nu umili niște oameni. Nu le facem cadou zile de eliberare, nu e o grațiere mascată. Trebuie să gândim că după ce se pronunță o hotărâre de condamnare, ei se vor întoarce și cum se întorc ține de noi toți”, a declarat vicepreședintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Oana Florea.

„În momentul în care în penitenciarele din România nu vor mai exista acele situații pe care noi încercăm să le definim prin lege, ele nu se mai aplică. Nu e o prevedere cum e din codurile existente referitoare la eliberarea condiționată pentru că ea are, sper, o aplicabilitate cât mai scurtă. Atunci când tot acest pachet de care avem mare nevoie va intra în funcțiune în maximum doi-trei ani, sper să nu mai existe aceste probleme pe care le avem astăzi, dar pentru asta e nevoie de o serie de legi. Această lege vizează doar această perioadă (….) depinde doar de noi”, a declarat, la rândul său, deputatul UDMR, Marton Arpad.

Concret, conform modificărilor adoptate de deputații juriști, se consideră executare a pedepsei în condiții necorespunzătoare cazarea în oricare dintre situațiile următoare:

a) cazarea într-un spațiu mai mic sau egal cu 4mp/detinut, care se calculează excluzând suprafața grupului sanitar și a spațiilor de depozitare a alimentelor, prin împărțirea suprafeței totale a camerei de deținere la numărul de persoane cazate în camera respectivă, indiferent de dotarea spațiului în cauză;

b) lipsa accesului la activități în aer liber;

c) lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie;

d) lipsa temperaturii adecvate a camerei;

e) lipsa posibilității de a folosi toaleta în privat și de a se respecta normele sanitare de bază precum și a cerințelor de igienă;

f) existența infiltrațiilor umezelii mucegaiului în pereții camerelor de detenție.

„Condițiile acestea sunt enumerate de către CEDO, deci nu sunt invenția Comisiei, ele sunt doar recopiate din decizia CEDO (…) Condițiile nu sunt stabilite de către comisie, adică să nu fie sub 19 grade (n.r – temperatura din spațiul de cazare), adică să nu mori de frig acolo, dar aceste condiții dacă cineva consideră că nu sunt corecte poate să se adreseze CEDO și să le spună că au greșit”, a punctat Nicolicea, la finele dezbaterii.

Totodată, un alt amendament, formulat de deputați de la PSD, UDMR și ALDE, și adoptat de deputații juriști prevede faptul că perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării într-un spațiu necorespunzător se calculează începând cu 24 iulie 2012. Totodată, „dispozițiile prezentului articol nu se aplică în cazul în care persoana a fost despăgubită pentru condiții necorespunzătoare de detenție, prin hotărâri definitive ale instanțelor naționale sau ale Curții Europene a Drepturilor Omului, pentru perioada pentru care s-au acordat despăgubiri și a fost transferată sau mutată într-un spațiu de detenție având condiții necorespunzătoare”.

De asemenea, legea interzice transferarea sau mutarea, pentru motive personale, la cererea persoanei condamnate care execută o pedeapsă privativă de libertate, din condiții corespunzătoare în condiții necorespunzătoare de detenție, în scopul de a beneficia de măsura compensatorie.

Dezbaterea pe marginea proiectului de lege va fi reluată marți.

„Până mâine facem un text pe care îl supunem atenției comisiei”, a declarat, în timpul dezbaterii, președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Vestea așteptată de toți pensionarii. Data la care vor fi virați banii pe luna mai
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului