Pensiile românilor ar putea fi scutite de impozite

Pensiile românilor ar putea fi scutite de impozite
Publicat: 06/09/2016, 15:10
Actualizat: 31/10/2016, 16:29

Pensiile românilor ar putea fi scutite de impozite, după ce proiectul de lege care prevede această măsură a fost adoptat de Senat cu 66 de voturi „pentru”, 18 voturi „împotrivă” și cinci abțineri. Potrivit proiectului de lege de modificare a Codului fiscal, impozitul de 16% nu s-ar mai reține din pensiile mai mari de 1.050 lei, iar contribuțiile la Sănătate ar urma să fie suportate din bugetul de stat, informează Mediafax.

Proiectul de lege, semnat de senatorul ALDE, Cristiana Anghel, prevede abrogarea articolului 100 din Codul fiscal referitor la stabilirea venitului impozabil lunar din pensii, potrivit căruia ”venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie, în ordine, a următoarelor: contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit legii; suma neimpozabilă lunară de 1.050 lei”.

„Impozitul pe pensie a fost introdus de domnul Isărescu în 2000, trebuie să scăpăm de el pentru că pensia nu este un venit, ci este un drept pentru care pensionarul a cotizat, iar taxa aceea – CASS-ul a introdus-o domnul Boc pentru că era criză și, vezi doamne, nu erau bani. Trebuie să revenim în limitele absolut legale și constituționale, pensia trebuie să rămână curată”, a spus Cristiana Anghel în plenul Senatului.

Liberalii nu susțin, însă, acest proiect. Fostul ministru al Muncii, Mariana Cîmpeanu, a declarat, în plenul Senatului, că pensiile mici sunt scutite de impozit și că sunt aproape patru milioane de oameni care beneficiază de această scutire. Prac, susține Câmpeanu, dacă s-ar schimba legea, cei cu pensii mari ar fi favorizați și nu invers, potrivit Realitatea TV.

Mai mult, Cîmpeanu a subliniat că deficitul la pensii este de patru miliarde de euro, 2,6% din PIB. De asemenea, ea s-a întrebat „cum Comisia de buget finanțe a dat întâi două avize de respingere și acum în campanie electorală, bineînțeles că dăm un aviz pozitiv”.

În schimb, senatorii PSD au fost de altă părere. Viorel Arcaș, președintele Comisiei de buget, a afirmat că la ultima variantă a raportului au fost amendamente, lucru care a schimbat decizia Comisiei.

„Să faceți acuzații directe așa este foarte simplu. Studiați”, a spus Arcaș.

La rândul său, liderul senatorilor social-democrați, Mihai Fifor a venit cu completări: „De ce trebuie impozitată pensia, este un drept câștigat. (…) Dumneavoastră sunteți calați pe tăieri și ferească-ne Dumnezeu ca din ianuarie să aveți măcar o minină șansă să guvernați această țară pentru că știm ce va urma și știm cum reglați dumneavoastră de obicei conturile cu România – tăind. Ei bine, n-o să vă lăsăm să faceți lucrul acesta și vom vota această lege pe care o așteaptă atât de multă lume.”

De cealaltă parte, senatorul liberal, Marinică Dincă, a făcut o paralelă între dezbaterile din Senat și un moment din 1989. „Imaginea pe care am văzut-o aici în Senat astăzi, suprapusă cu cea din 1989, trăgându-l de mânecă și spunând >. Nu merge”, a spus Dincă.

Guvernul a avut un punct de vedere negativ asupra acestei inițiative, arătând că toate măsurile din forma sa inițială, ce includea și majorarea deducerilor personale, ar avea un impact asupra bugetului de 2,2 milioane de lei în 2017.

Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaților este for decizional.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘTEFANIA a PIERDUT lupta cu MOARTEA, la doar 20 de ani
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
Se dau toți banii înapoi! Anunț de ultimă oră pentru milioane de români: Returnăm banii...
S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...