Pensiile speciale pentru parlamentari ar putea fi adoptate marți. Cât ar urma să câștige senatorii și deputații după pensionare

Publicat: 15/06/2015, 15:17

Parlamentarii vor vota, marți, de la ora 12:00, proiectul de lege privind pensiile speciale de care vor beneficia dacă au îndeplinit vârsta de pensionare. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Birourilor Permanente Reunite.

Potrivit inițiativei legislative, „cuantumul indemnizației se acordă în limita a 3 mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizației îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară”.

Concret, potrivit proiectului de lege, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de indemnizație de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câștiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

CLICK PENTRU A MĂRI

Proiectul a fost inițiat de 255 de parlamentari de la toate partidele, însă liberalii și-au retras semnăturile de pe inițiativă. Singurul reprezentant al PNL care susține, în continuare, proiectul de lege, este deputatul Radu Zlati. Acum, inițiativa legislativă are 228 de deputați și senatori.

Potrivit fișei legislative, Guvernul nu susține acest proiect de lege, motivând că trebuie precizată concret sursa de finanțare. Cu toate acestea, Guvernul a transmis că este doar decizia Parlamentului.

VEZI PUNCTUL DE VEDERE AL GUVERNULUI

În expunerea de motive, venită la pachet cu proiectul de lege, inițiatorii susțin că o astfel de măsură ar veni ca un „drept firesc și echitabil”, având în vedere că anii de parlamentarism nu sunt trecuți ca vechime, deci nu au cum să-și mărească astfel pensia de drept.

„Este politică corectă de respectare a drepturilor foștilor deputați și senatori, creează un cadru de normalitate necesar pentru recunoașterea activității desfășurată în Parlament și dă un plus de responsabilitate deputaților și senatorilor aflați în exercitarea mandatului și a misiunii pentru care au fost aleși în serviciul cetățenilor Prin urmare, la momentul împlinirii vârstei standard de pensionare, deputații și senatorii au dreptul de indemnizație pentru limita de vârstă, ca un drept firesc, echitabil și compensatoriu pentru perioada de activitate parlamentară”, se arată în expunerea de motive.

În plus, mai susțin inițiatorii, tocmai faptul că sunt aleși de popor și reprezintă autoritatea legiuitoare, deci un grad mare de responsabilitate, „acordarea dreptului la indemnizația pentru limita de vârstă apare ca o necesitate ce își are esența în statutul parlamentar care impune anumite criterii specifice activității îndeplinite de parlamentari, în exercitarea mandatului”.

Tot în expunerea de motive sunt detaliate și beneficiile care ar urma dacă parlamentarii ar primi aceste indemnizații speciale. Printre aceste se numără și „creșterea calității și performanței Parlamentului”, dar și „stoparea discriminării create de categoriile cărora li s-au tăiat pensiile”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee