• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Persoanele cu handicap vizual grav și accentuat, lăsate fără sporuri. Decizia, luată în Senat

Persoanele cu handicap vizual grav și accentuat, lăsate fără sporuri. Decizia, luată în Senat
Comisia de muncă a Senatului a respins, miercuri, un articol din Legea salarizarii care prevedea acordarea unui spor de 15% din salariul de bază pentru persoanele cu handicap vizual grav și accentuat.

În cadrul dezbaterilor asupra articolului din lege, senatorul PMP, Traian Bădulescu, a spus că există pericolul unei discriminări prin adoptarea articolului.

„Credeți că merită doar persoanele cu handicap vizual? Sau toate persoanele cu handicat? Creăm o discriminare între tipurile de handicap. Cei care au handicap vizula beneficiază, cei care au alte tipuri de handicap nu vor beneficia”, a spus Dorin Bădulescu.

„Așa a fost prevăzut și până acum în legislație. Am considerat că persoanele care au dizabilități trebuie să fie integrate, să nu se facă niciun fel de discriminare față de celelalte persoane. Ele beneficiază prin Codul fiscal de cu totul alte avantaje (…) Considerăm că nu vrem să facem o altă formă de discriminare. O persoană fără un picior poate să lucreze foarte bine la un birou, nu e niciun fel de problemă”, a replicat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Senatorul USR, Florina Presadă, a propus păstrarea termenului de „handicap” și eliminarea termenului „vizual” din textul legii.

„Am înțeles că în legislația din România nu am introdus încă termenul de dizabilitate. Eu zic să păstrăm termenul de handicap tocmai pentru a avea un punct de referință legal și să eliminăm «vizual» din textul articolului. Pentru că acolo spunem clar «handicat grav sau accentuat». E foarte simplu”, a spus senatorul USR, Florina Presadă.

Propunerea sa a fost, însă, respinsă, iar senatorii au votat excluderea din lege a articolului, urmând ca textul să fie reformulat și introdus sub forma unui amendament, atunci când proiectul va intra în dezbatere în plenul Senatului.

Inchide