PNL cere PSD deblocarea în Senat a Ordonanței 55/2014 privind migrația aleșilor locali

PNL cere PSD deblocarea în Senat a Ordonanței 55/2014 privind migrația aleșilor locali
Publicat: 26/04/2015, 14:34

„În această săptămână, în Senatul României, vom solicita PSD deblocarea situației Ordonaneței 55. Au trecut zece zile peste termenul acordat comisiei, pentru raport în plenul Senatului, și considerăm că PSD ar trebui să țin cont de faptul că indiferent de interesul pe care l-au avut și îl au cu această prevedere, această Ordonanță trebuie discutată”, a arătat Ionuț Stroe, într-o conferință de presă.

El a precizat că liberalii „solicită PSD-ului, în mod public deblocarea discuțiilor privind Ordonanța de urgență 55, care le-a folosit în anul electoral 2014, și care a legiferat în această țară traseismul politic”.

„Au trecut mai bine de șase luni, o jumătate de an, de cât actuala majoriate a luat decizia antidemocratică de a legifera traseismul politic. În curând se vor împlini cinci luni de zile de când Curtea Constituțională a constatat că premierul Ponta, actuala guvernare a încălcat cu bună știință Constituția, pentru a satisface un interes de partid, și să influențeze prin această lege rezultatul de la prezidențiale, prin migrația aleșilor în zona partidului de guvernământ”, a afirmat Stroe.

Potrivit liberalului, Curtea Constituțională specifică clar și limpede că trebuie reglementate toate măsurile pentru a stabili efectele pe care le-a produs această Ordonanță pe timpul aplicării ei.

„Este limpede că trebuie să avem o dezbatere reală pe acest subiect în cadrul Senatului. Practic, cei care au trădat încrederea cu care au fost investiți de către cetățeni, cei care și-au trădat propriile partide și au fost complici la acest demers de influențare a rezultatului alegerilor, trebuie să plătească cu mandatul. Cei care s-au folosit de această Ordonanță trebuie să își piardă mandatul, conform legislației care era în vigoare la momentul adoptării acestei Ordonanțe. Cerem PSD să înțeleagă faptul că acest subiect nu poate fi ignorat, iar deciziile Cuții nu pot fi tergiversate și sfidate”, a afirmat Ionuț Stroe.

El a menționat că astăzi ,”constatăm încă o dată că PSD nu numai că nu a înțeles ce are de corectat în atitudinea și comportamentul politic, în legislația strâmbă cu care a încercat influențarea rezultatului alegerilor, dar nu au înțeles nici motivul pentru care au pierdut alegerile”.

„Modul în care PSD se raportează la traseimul politic, la introducerea votului prin corespondență, la propunerea de simplificare a procedurilor prin care Parlamentul să răspundă în zona solicitărilor care vin din justiție, sunt teme care nu pot fi ignorate, nu pot fi mascate în niciun fel de actuala guvernare. Au nevoie de un răspuns clar. A le masca, tergiversa la infinit, din punctul nostru de vedere reprezintă un mod învechit de a face politică, un comportament care a fost sancționat deja de votul din 16 noiembrie”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al PNL.

Curtea Constituțională (CC) a decis, în decembrie, că Ordonanța de Urgență a Guvernului 55/2014 privind migrația aleșilor locali este neconstituțională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL. Parlamentul va trebui să reglementeze, printr-o lege de respingere, măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG 55/2014 a fost aplicabilă, respectiv ce se va întâmpla cu mandatele aleșilor locali care au migrat la alte partide.

Deputații PNL arătau, în sesizarea trimisă Curții Constituționale, că OUG 55/2014 este neconstituțională pentru că a reglementat în cazul instituțiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administrației locale și partidele politice, lucrul interzis de Constituție.

De asemenea, în sesizare s-a făcut referire la o serie de decizii anterioare ale Curții Constituționale privind interzicerea traseismului politic al aleșilor locali, dar și la faptul că OUG 55 a fost adoptată în materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentală.

Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migrația aleșilor locali a fost adoptat, în 9 decembrie, de plenul Senatului, fiind înregistrate 86 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” și 6 abțineri.

OUG care a permis migrația aleșilor locali pentru 45 de zile fără ca aceștia să-și piardă mandatul a fost adoptată de Guvern în 28 august. Aleșii locali au putut opta pentru un partid până pe 17 octombrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”