PNL își reface codul de integritate. Câte partide trebuie să schimbi ca să fii traseist

PNL își reface codul de integritate. Câte partide trebuie să schimbi ca să fii traseist
Publicat: 11/12/2015, 14:38

Criteriile de integritate, care urmează să fie discutate și adoptate la Consiliul Național, vor sta, potrivit liberalilor, la baza selectării candidaților la alegerile de anul viitor și vizează lustrația, traseismul, nepotismul, contractele cu statul, falsul în declarații, incompatibilitatea sau conflictul de interese, atitudinile discriminatorii, datoriile la bugetul de stat, plagiatul și problemele penale.

Astfel, astfel potrivit „Decalogului” care va fi dezbătut în ședința de vineri nu vor putea candida cei care intră sub incidența lustrației, mai exact au fost membri sau colaboratori ai fostei securități sau au fost ofițeri acoperiți.

O prevedere interesantă vizează traseiștii. Nu vor putea candida cei care au ajuns și au candidat pentru un al treilea partid, de-a lungul carierei.

Criteriile de integritate vizează și persoanele care și-au angajat în funcții, în cadrul instituțiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, soțul/soția, rude sau afini de gradul I, persoanele care au avut afaceri cu instituția pentru care candidează sau cu instituții din subordinea acesteia, precum și cele care au comis fals în declarația de avere sau interese, dovedit prin decizie judecătorească.

Interdicții vor fi și pentru liberalii care au datorii la bugetul local, mai vechi de un an, cei care au hotărâri judecătorești definitive pentru incompatibilitate și conflict de interese, care au manifestat atitudini discriminatorii, prin declarații sau atitudini rasiste, șovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărâri definitive, precum și cei care au obținut titluri și diplome prin plagiat, stabilit prin decizie definitivă a instanței.

Regulile anticorupție, modificate

„Decalogul” PNL a fost amendat, pe parcursul dezbaterilor interne, astfel încât prevederile legate de candidatura celor care au probleme de corupție sunt mai permisive față de primul draft al criteriilor.

Astfel, dacă inițial Comisia de formulare a criteriilor a interzis candidatura liberalilor urmăriți penal pentru corupție, ulterior s-a revenit asupra deciziei și s-a stipulat interzicerea înscrierii în competiția electorală a candidaților urmăriți penal pentru dare de mită sau infracțiuni comise cu violență. Concret, așa cum arată proiectul publicat de site-ul partidului, criteriile la capitolul justiție sunt: să nu fi fost condamnat definitiv pentru infracțiuni de corupție, pentru infracțiuni comise cu violență sau pentru alte infracțiuni cu intenție, să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru infracțiuni de dare de mită sau infracțiuni comise cu violență, să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracțiuni comise cu intenție, să nu se afle într-o măsură preventivă – arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracțiune cu intenție.

Reorganizarea partidului, din perspectiva alegerilor din 2016

La Consiliul Național, liberalii vor valida și unificarea funcției de secretar general al PNL, sub conducerea primarului Municipiului Oradea, Ilie Bolojan, precum și unificarea conducerii organizației PNL București, la conducerea căreia a fost propus prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu. Ca urmare a unficării funcției de secretar general al PNL, Gheorghe Flutur și Marian Petrache, care și-au păstrat mandatul de SG, după fuziunea PNL-PDL, vor deveni prim-vicepreședinți PNL.

PNL va renunța la conducerea bicefală a organizației București, deținută de prim-vicepreședinții Anca Boagiu și Teodor Atanasiu, urmând ca șefia PNL București să fie preluată de Cătălin Predoiu. Acesta ar urma să prezinte un plan de acțiune pentru cea mai mare organizație a formațiunii liberale. La Consiliul Național, PNL va valida, de asemenea, și hotărârea potrivit căreia candidații pentru funcția de primar la alegerile locale devin președinții organizațiilor locale, excepție făcând liderii filialelor județene de partid.

PNL va lua în discuție, vineri, și stadiul pregătirii alegerilor locale de anul viitor. Liberalii înscriși în competiția electorală, în București și în țară, vor trebui să corespundă criteriilor de integritate, dar și să aibă, potrivit sondajelor realizate, cele mai mari șanse de câștig și cel mai mare potențial de creștere în lunile următoare. Deși anunțarea candidaturii europarlamentarului PNL Cristian Bușoi la Primăria Capitalei nu a fost înscrisă oficial pe ordinea de zi, este de așteptat ca acest subiect să fie pe agenda CN, în condițiile în care organizația București a anunțat, joi seară, că îl va susține pe Bușoi în cursa electorală. De altfel, copreședintele Vasile Blaga declara la începutul săptămânii că, la Consiliul Național, va fi anunțat candidatul partidului. Copreședinții PNL Vasile Blaga și Alina Gorghiu declarau, săptămâna trecută, că partidul este într-un proces de evaluare a potențialilor candidați la alegerile locale, afirmând că sunt încă sondaje în lucru și că acolo unde rezultatele nu sunt cele așteptate se vor mai face cercetări sociologice, unele fiind anunțate pentru luna februarie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Devine obligatoriu și în România. Măsura se aplică în toate țările UE
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului