PNL solicită demisia premierului Dăncilă. Orban: Gafa monumentală comisă în vizita particulară din SUA generează noi consecințe negative asupra relațiilor internaționale ale României

PNL solicită demisia premierului Dăncilă. Orban: Gafa monumentală comisă în vizita particulară din SUA generează noi consecințe negative asupra relațiilor internaționale ale României
Publicat: 25/03/2019, 17:33
Actualizat: 25/03/2019, 19:54

„PNL solicită demisia premierului Vasilica Vioirca Dăncilă după noua gafă monumentală comisă în vizita particulară pe care a efectuat-o în Statele Unite. Declarația făcută de premier generează noi consecințe negative asupra relațiilor internaționale ale României. Aș menționa că de câteva luni există o echipă care se bate pentru ca România să pbțină statutul de membru nepermanent în Consiliul de securitate. Declarația doamnei Dăncilă aruncă în aer toate eforturile făcute de diplomația românească pentru a obține această poziție onorantă pentru România”, a declarat Ludovic Orban, la finalul ședinței Biroului Executiv al partidului.

Liderul PNL susține că Viorica Dăncilă nu are calitatea necesară pentru a face afirmații în legptură cu mutarea Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Ați remarcat reacția imediată, anume anularea vizitei unui șef de stat ca urmare a declarațiilor date de premierul Dăncilă. În spatele acestei decizii se arată foarte clar dezacordul total față de declarațiile premierului României. La nivelul UE cu siguranță imaginea României va fi profund afectată. Îi readuc aminte doameni Dăncilă că nu vorbește în calitate de persoană particulară, ci în calitate de premier al țării care deține președinția Consiliului UE și că orice declarație face o face din această poziție oficială. Aici nu mai e vorba de nedumeriri sau de ridicări din umeri. Nu mai e vorba să confunzi capitalele diferitelor țări în care ești în vizită. Nu mai e vorba de pocirea numelor de premieri, șefi de guverne cu care ai o relație internațională. Este vorba de o declarație pe un subiect extrem de delicat în care Viorica Dăncilă nu are nicio calitate să facă astfel de declarație, pentru că în conformitate cu Constituția României conducătorul politicii externe, cel care ia deciziile legate de politica externă este președintele României”, a adăugat Orban.

În încheiere, Ludovic Orban a afirmat că dacă DIICOT ar fi făcut o cercetare adevărată în urma solicitării acestuia de urmărire penală împotriva premierului după anunțul memorandumului, Viorica Dăncilă nu ar fi făcut declarații noi în acest sens.

„Solicităm demisia premierului Vasilica Viorica Dăncilă și poate dacă DIICOT ar fi făcut cu adevărat o cercetare în momentul în care am formulat sesizarea privitoare la contextul adoptării și anunțării publice a memorandumului, poate că o asemenea ieșire, o asemenea nouă gafă monumentală făcută de un reprezentant al României nu s-ar mai fi petrecut”, a conchis Orban.

Reacția liderului PNL vine după ce prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunțat, duminică, aflată într-o vizită în SUA, că după finalizarea analizei „și în deplin consens”, România își va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ulterior, șeful Executivului a declarat diminică seara, la un post TV, că anunțul privind relocarea ambasadei la Ierusalim a fost doar o opinie personală, iar reacția președintelui Klaus Iohannis nu a făcut decât să o dezamăgească, pentru că ea a spus că trebuie îndeplinite procedurile constituționale. Premierul a mai precizat că în cazul în care șeful statului refuză relocarea ambasadei, va analiza toate posibilitățile, neexcluzând sesizarea Curții Constituționale.

Uniunea Europeană consideră Ierusalimul capitala comună a Israelului și a viitorului stat palestinian.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Ce se întâmplă în Rusia după masacrul de la sala de concerte din Moscova. Bilanțul...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii