Ponta a dat LISTA chiriașilor din casele RA-APPS

Publicat: 26/01/2013, 10:03
Actualizat: 27/09/2018, 19:39

285 de persoane fizice au contracte de închiriere cu RA-APPS, iar pentru alți 194 de demnitari statul plătește chiria pentru locuințele de serviciu, potrivit listei chiriașilor protocolului de stat, făcută astăzi publică de guvern.

Potrivit executivului, doar cinci persoane „nu sunt îndreptățite” să locuiască în casele din administrarea Regiei. Este vorba de Calotă Samuel, fost șef ANPC, Pavelescu Ioan Mircea, fost vicepreședinte AVAS, Dumitru Orlandea, fost consilier al ministrului PDL al Economiei, Ioan Ariton, Daniel Povârnaru, fost consilier al ministrului PDL Bogdan Drăgoi, și Alexandru Nazare, fost ministru PDL al Transporturilor, toți în curs de evacuare. Nazare a anunțat că a plecat din apartamentul de la stat din 29 decembrie, după ce în aceeași lună fusese notificat că RA-APPS dorește rezilierea contractului încheiat în aprilie 2012.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A PERSOANELOR FIZICE CARE AU CONTRACTE CU RA-APPS

VEZI AICI LISTA DEMNITARILOR CARE DEȚIN LOCUINȚE DE SERVICIU RA-APPS

————————————————————————

PLUS: Lista chiriașilor RAPPS. SURPRIZĂ: Ce caută pe listă chiriașul Cotabiță? EXCLUSIV

PLUS: De ce ar plăti un miliardar chirie de aproape 30.000 de euro pe lună? Ce spune Țiriac

PLUS: Reacție „nesimțită”: „E o casă, unii îi zic abuziv vilă, deși conceptul de vilă nu e definit”

PLUS: Ce spune chiriașul Geoană

————————————————————————

Cine e pe listă

În lista celor 285 de „persoane fizice care dețin locuințe de la RA-APPS” se află numeroși foști demnitari și oameni de afaceri care au primit casele fără a avea acest drept. Printre chiriașii de lux se numără Ion Țiriac, cu un imobil de 214 metri pătrați, parțial al RA-APPS, pentru care plătește o chirie de 26.897,09 euro pe lună, Adrian Severin care are un apartament cu 4 camere plus una de serviciu, în total 192,74 de metri pătrați pentru care plătește 790,35 de euro. Fosta cumnată a lui Nicolae Ceaușescu, Elena, are un apartament pe strada Bruxelles, de 221 de metri pătrați, pentru care chiria este de 561,99 de euro.

Fostul consilier de stat al lui Victor Ponta, Mihnea Constantinescu, în prezent ambasador pentru securitate energetică, a păstrat apartamentul de patru camere de 149,35 metri pătrați, cu o chirie de 550,42 de euro.

Senatorul PSD Șerban Nicolae este în litigiu de evacuare pentru apartamentul de trei camere plus una de serviciu, de 154,7 metri pătrați, pentru care statul îi cere lunar 600,54 de euro.

Fiul lui Adrian Păunescu, Andrei, stă și el într-un aparament cu trei camere de 67,34 de metri pătrați, cu 185 de euro chirie.

Familia lui Mircea Geoană are opt camere în casa din Cucu Starostescu, în total 246,34 de metri pătrați, pentru care chiria a fost stabilită la 3.195,79 de euro.

Pe listă se află și fostul parlamentar PRM Ilie Ilașcu cu un apartament de 5 camere, de 132,81 de metri pătrați, cu o chirie de 429,73 de euro.

Gabriel Cotabiță locuiește și el într-un apartament de protocol cu 3 camere, 78 de metri pătrați, cu o chirie de 216 euro.

Înainte ca guvernul să anunțe lista completă, gândul a inventariat eternii chiriași ai Regiei cărora statul le-a permis prelungirea contractelor mult după expirarea mandatelor de demnitar, singuura acoperire legală pentru acordarea locuințelor de serviciu. Printre ei se numără senatorii PSD Mircea Geoană și Șerban Nicolae, fostul procuror general din tipul guvernării Năstase,Tănase Joița, dar și actualul ministru al Educației, Remus Pricopie, care a păstrat apartamentul de la stat inclusiv în perioada 2009-2012, când nu mai era demnitar.

Cum se justifică eternii chiriași ai RA-APPS care nu vor să se mute din case

Guvernul Ponta nu are însă vreun plan de a le rezilia contractele celor care stau în casele de protocol chiar dacă nu mai îndeplinesc de mult condițiile legale. Strategia lui Ponta s-ar linita la publicarea „listei rușinii” mizând pe retragerea chiriașilor d ebunăvoie din locuințele de la stat. Intenția anunțată de premier ar fi păstrarea a maximum 50 de apartamente ca locuințe de serviciu și a câtorva vile de protocol pentru președinte, prim-ministru, președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului în București, la Neptun, Covasna și Predeal, restul urmând să fie scoase la vânzare. Același plan, anunțat și demarat chiar de guvernul Boc în 2011 s-a dovedit un eșec în 2012, când inclusiv Victor Ponta a condus guvernul timp de șapte luni.

Din cele 700 de milioane de lei pe care statul și le propunea să le scoată ca venituri la buget în 2012 din aceste vânzări, la final s-a ales cu 50 de milioane.

„Lovitura” imobiliară a statului. Ce s-a ales din marea vânzare a vilelor RA-APPS

În plus, unele dintre cele mai valoroase proprietăți, de la Complexul Scroviștea la Hotelul Triumf din București sau Clubul Floreasca, apartamentele din șoseaua Kiseleff sau casa ocupată de familia lui Mircea Geoană din strada Cucu Starostescu nici nu au fost scoase la licitație până în acest moment, deși lista în care erau propuse spre vânzare a trecut prin guvern la sfârșitul lui 2011.

La dispoziția guvernului au rămas mai departe și apartamentele centrale din București, în vile de pe strada Mihai Eminescu, strada Polonă , Calea Dorobanți, strada Icoanei sau Bulevardul Dacia, fie locuite de foști demnitari care nu le-au mai părăsit, fie prinse în oferta guvernamentală pentru nou-veniții la Palatul Victoria.

Primul ministru susține că intenționează să limiteze accesul în casele de protocol la președinte, premier, miniștri, „și, eventual, secretari de stat”. Până atunci însă, încă din decembrie, în prima ședință a noului guvern, Ponta a extins lista beneficiarilor de locuințe de serviciu până la șefii de departament din ministere.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Când se ÎNCHID ŞCOLILE în Bucureşti! Anunţ de ULTIMĂ ORĂ!
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Încă un județ intră în scenariul roșu
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Surpriză! Cine l-a ajutat pe Liviu Dragnea să își facă un nou partid politic: ”Îl...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei