Alexandru Moise
05.09.2013
Politică

Ponta: Am trimis proiectul Roșia Montană la Parlament pentru ca să nu putem fi dați în judecată

Ponta: Am trimis proiectul Roșia Montană la Parlament pentru ca să nu putem fi dați în judecată
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că Executivul a aprobat proiectul privind Roșia Montană și l-a transmis Parlamentului pentru că astfel Guvernul nu mai poate fi dat în judecată de către Gold Corporation, care ar putea cere despăgubiri de "nu știu câte miliarde" pentru că nu s-a făcut nimic.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că Executivul a aprobat proiectul privind Roșia Montană și l-a transmis Parlamentului pentru că astfel Guvernul nu mai poate fi dat în judecată de către Gold Corporation, care ar putea cere despăgubiri de „nu știu câte miliarde” pentru că nu s-a făcut nimic.

Șeful Executivului a făcut această declarație la finalul unei vizite în județul Călărași.

„Eram obligat, conform legii, și încerc să explic celor care vor să mă audă, că în conformitate cu legea actuală trebuia să dau aviz și să pornească Proiectul Roșia Montană. Ei au îndeplinit toate condițiile cerute de lege. Tocmai pentru că am considerat că nu e bine să fac acest lucru, am trimis legea în Parlament ca să fie o dezbatere reală. Asta e situația și din acest motiv dacă nu făceam absolut nimic urma să plătesc nu știu câte miliarde despăgubiri firmei respective. Eu nu vreau să plătesc din banii dumneavoastră, din banii contribuabilului, despăgubiri pentru niște contracte încheiate din 1998 încoace. Eu vreu să existe o decizie a Parlamentului”, a spus Ponta.

Întrebat de jurnaliști ce se va întâmpla în cazul în care proiectul de lege va fi respins de Parlament, premierul a precizat că în situația respectivă Guvernul este absolvit de răspundere.

„Nu poate fi dat în judecată Guvernul, că așa cum a făcut Boc-n-a făcut nimic-eu am făcut ceva, am renegociat, am pus pe masa Guvernului și am pus în discuție publică”, a subliniat Ponta.

Totodată, el a adăugat că fiecare parlamentar, după ce va analiza argumentele pro sau contra, va puta vota în cunoștință de cauză.

Desemenea, premierul a subliniat faptul că proiectul de lege a primit toate avizele necesare, inclusiv de la ministerele Justiției și Mediului.

Inchide