Ponta confirmă retunarea în etape a CASS pentru pensionari și majorări salariale în două tranșe, în iunie și decembrie

Ponta confirmă retunarea în etape a CASS pentru pensionari și majorări salariale în două tranșe, în iunie și decembrie
Publicat: 08/05/2012, 21:37
Actualizat: 08/05/2012, 21:37

Premierul Victor Ponta a anunțat că a doua etapă de majorare a salariilor bugetarilor va fi acordată în luna decembrie și că pensionarii vor primi în tranșe lunare banii reținuți ilegal pensionarilor drept contribuții de asigurări sociale de sănătate, confirmând astfel informațiile MEDIAFAX.

El a arătat că prima tranșă de majorare a salariilor cu 8% va fi aplicată din luna iunie.

În prima ședință, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care a oprit încasarea de către stat a cotei de asigurări de sănătate pentru pensii mai mari de 740 lei, percepută până în prezent peste limita legală.

Săptămâna viitoare, tot prin ordonanță de urgență, Guvernul va decide majorarea salariilor cu 8% pentru bugetari de la 1 iunie, urmând ca restul sumelor să fie acordate în luna decembrie, a precizat șeful Executivului.

„Tot de la 1 iunie, în tranșe lunare egale cu ceea ce guvernele trecute au încasat greșit, vom începe restituirea sumelor către pensionarii cu pensii peste 740 lei. De la 1 iunie, în tranșe lunare, exact cum le-a fost luat de guvernele trecute, va fi restituit de Guvernul actual”, a adăugat Ponta.

Surse oficiale au declarat anterior pentru MEDIAFAX că Guvernul ia în calcul varianta ca a doua tranșă de majorare a salariilor în sectorul bugetar să fie acordată în luna decembrie, după alegerile parlamentare, ceea ce ar evita încălcarea Legii responsabilității fiscale.

Legea responsabilității fiscale stabilește că nu pot fi emise acte normative pentru majorarea salariilor sau a pensiilor cu șase luni înainte de alegeri.

„Varianta luată în calcul este însă ca această a doua tranșă să fie anunțată din timp, dar acordată efectiv în luna decembrie, după organizarea alegerilor, astfel încât să nu fie încălcate prevederile legale”, au arătat sursele.

După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salarială cu 15%.

Premierul Victor Ponta a anunțat recent că salariile bugetarilor vor crește de la 1 iunie cu 8%, diferența de până la 15% urmând să fie acordat tot în cursul anului 2012, în luna octombrie sau noiembrie.

Aceleași surse au declarat anterior agenției MEDIAFAX că Guvernul a negociat cu FMI ca banii reținuți ilegal pensionarilor drept contribuții de asigurări sociale de sănătate să le fie restituiți în 16 tranșe, corespunzător celor 16 luni anterioare, din perioada 2011-aprilie 2012, în care pensionarii au fost obligați să verse la buget aceste sume.

„Varianta discutată cu Fondul Monetar Internațional este ca acești bani să nu fie restituiți cu totul deodată, ci corespunzător perioadei în care au fost achitați, respectiv în 16 tranșe”, au declarat surse oficiale.

În baza unei ordonanțe de urgență adoptate în 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 de lei li s-a reținut, de la 1 ianuarie 2011, o cotă de 5,5% drept contribuții de sănătate.

În mai multe județe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanțe mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plângeri prealabile la casele județene de pensii, în care solicitau restituirea contribuției de sănătate de 5,5%, iar instituțiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanță de urgență.

În 13 martie, Curtea Constituțională a constatat că dispozițiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care au format obiectul excepției de neconstituționalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curții de Apel Cluj – Secția comercială, de contencios administrativ și fiscal, sunt constituționale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depășesc 740 de lei.

Premierul Victor Ponta a anunțat, luni, în plenul Parlamentului, că va propune în prima ședință a Guvernului, programată pentru marți, un act normativ pentru restituirea sumelor reținute ilegal pensionarilor pentru CASS.

Ministrul Finanțelor, Florin Georgescu, a declarat sâmbătă că pensionarii vor primi banii începând cu luna iunie, fără să menționeze intervalul în care se vor face plățile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”