Ponta: Ideea Ministerului de Finanțe de a strânge informații de la cetățeni poate încuraja delațiunea. „Nu știu dacă funcționează la noi „

Ponta: Ideea Ministerului de Finanțe de a strânge informații de la cetățeni poate încuraja delațiunea. Nu știu dacă funcționează la noi
Publicat: 17/09/2012, 17:06
Actualizat: 04/02/2019, 06:36

Premierul Victor Ponta crede că ideea Ministerului Finanțelor de a strânge informații de la cetățeni ar putea încuraja delațiunea și nu va funcționa la fel de bine cum se întâmplă în străinătate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prim-ministrul a declarat, luni, la Târgu Jiu, într-o conferință de presă, că în străinătate sistemul respectiv se bazează pe spiritul civic al cetățenilor.

„Ideea cu pârâtul funcționează în alte țări. Nu știu dacă funcționează la noi pentru că acolo funcționează pe un spirit civic. La noi s-ar putea să funcționeze pe spiritul delațiunii”, a menționat premierul.

Ponta a precizat și că i-a cerut secretarului de stat din Ministerul Finanțelor, Liviu Voinea, să prezinte mai întâi Guvernului astfel de idei și abia apoi să le facă publice prin intermediul presei.

„L-am rugat pe domnul Voinea întâi să ne prezinte nouă ideile și după aceea să le prezinte în presă”, a declarat prim-ministrul.

Românii care vor transmite Fiscului informații privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilități, așa cum se întâmplă și în alte state, a declarat secretarul de stat în MFP Liviu Voinea, care va studia legislația „denunțătorului” din Suedia.

„În Suedia vom analiza și sistemul denunțătorului, care funcționează de ani buni acolo și ar putea fi implementat și la noi”, a declarat Voinea pentru MEDIAFAX.

Oficialul MFP a arătat că în Suedia populația este stimulată fiscal să dea informații despre averea vecinilor, a cunoștințelor sau operațiunile unor companii.

„Acolo oamenii primesc la poștă scrisori în care sunt informați că au plătit un impozit X, dar li se tramite și dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazează pe faptul că oamenii știu cel mai bine situația vecinilor și pentru cei care transmit informații corecte despre aceștia se aplică scutiri, sau li se dă o recompensă și mai plătesc doar diferența”, a explicat Voinea.

Secretarul de stat va pleca peste două săptămâni în Suedia pentru a prelua normele de aplicare a plății TVA la încasare din această țară și pentru o analiză a modelului suedez de impozitare a proprietății.

„Cred că reforma proprietății este foarte importantă. Noi colectăm 0,7% din PIB, pe când Polonia colectează 1,1% din PIB, iar media europeană este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptări în România”, a mai spus Voinea.

Fiscul din Statele Unite, Internal Revenue Service, are un program pentru denunțători prin care aceștia pot câștiga o recompensă de până la 30% din veniturile recuperate de stat datorită informațiilor astfel obținute.

Sâmbătă, la Murighiol, premierul Victor Ponta a declarat că a vorbit cu Liviu Voinea, solicitându-i să se gândească de multe ori înainte de a veni cu un proiect de genul celui avansat, privind recompensarea informațiilor date la Fisc.

Ponta a arătat că lucrurile trebuie făcute în sens european și că tot ceea ce excede cadrul european în domeniul fiscal reprezintă idei sau propuneri care nu vor fi puse în practică dacă toată lumea spune că nu sunt bune.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Am făcut calculul! Câți bani va primi un român, dacă are o vechime de 26...
Fostul iubit al Mădălinei Ghenea a sărit în apărarea Simonei Halep! „E ciudat ce s-a...
Abuzuri sexuale la Harrods: «Dă-mi puțin lapte din sânii tăi!». Regina fusese avertizată cu privire...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Furie printre propagandiștii ruși după explozia mega-depozitului de muniții. „Rusia a pierdut muniție cât pentru...
EXCLUSIV | Șoc! Fosta lui Jador, condamnată la închisoare! Sexoasa de la ”Puterea dragostei” a...
Ilie Năstase, revoltat după marea recalculare a pensiilor. Câți bani încasează: „Nici mai mult, nici...
Cât costă trei litri de suc natural din mere româneşti. Ţara noastră, campioană la importul...
De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...
Cum a reușit Mario Iorgulescu să scape de cei 13 ani de închisoare. Fiul lui...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Chinezii au lansat în România rivalul Daciei Duster! Preț accesibil și dotări pe care nu...
Armata israeliană confirmă uciderea a 11 comandanţi Hezbollah
JETURI enorme, văzute în spațiu! Ce sau CINE le-a făcut?
Șoferii scapă de amenzi și puncte de penalizare. Pentru ce abateri nu mai sunt sancționați
Te sancționează în mașină! E ceva banal, dar amenzile sunt mari
Mai mulți români s-au întâlnit să facă un grătar, dar au auzit un zgomot suspect...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta...
Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnu’ doctor, eu mă tem. Pe vărul meu l-au tratat de...
Finlanda vrea excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU