Ponta dă pe mâna parlamentarilor introducerea impozitului forfetar de la 1 ianuarie. Grapini renunță la ordonanță: „Legea va trece prin procedură de urgență”

Ponta dă pe mâna parlamentarilor introducerea impozitului forfetar de la 1 ianuarie. Grapini renunță la ordonanță: Legea va trece prin procedură de urgență
Publicat: 11/09/2013, 18:18
Actualizat: 19/03/2015, 02:56

Noul impozit forfetar care ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2014 nu va fi legiferat de Guvern, ci va fi trimis, sub forma unui proiect de lege, spre aprobare parlamentarilor, în regim de urgență. Planurile ministrului pentru IMM-uri și Mediul de Afaceri, Maria Grapini, de a adopta astăzi, prin ordonanță de urgență, noile reguli de calcul pentru a intra imediat în vigoare au fost modificate de premierul Victor Ponta în ultimul moment. Astfel, chiar dacă Grapini a venit în ședința de Guvern cu textul proiectului de ordonanță, acesta nu a fost adoptat, Ponta cerându-i să îl transforme până săptămâna viitoare în proiect de lege pentru a fi trimis Parlamentului.

„Motivația mea a fost aceea că, cu cât știu mai repede, întreprinzătorii pot să se pregătească mai repede. Premierul mi-a spus că am fost aspru criticați de opoziție că dăm prea multe ordonanțe de urgență și atunci optează pentru un proiect de lege. Va trece prin procedură de urgență în Parlament”, a explicat pentru gândul ministrul Maria Grapini.

Potrivit ministrului, noul imozit prevăzut să se aplice de la 1 ianuarie 2014 va înlocui impozitul pe profit și va trebui plătit de hoteluri, pensiuni, campinguri în industria hotelieră, de restaurante, cafenele, baruri și de companiile de reparații auto/service auto. „Nu va fi vorba de o sumă fixă, ci de o sumă calculată în funcție de anumiți indicatori, pentru fiecare caz în parte. Pentru spații de cazare s-a calculat în funcție de anumiți indicatori relevanți. E vorba de localizarea în mediul urban/rural, gradația hotelului sau a pensiunii, zona, capacitatea de acoperire – la mare am luat în calcul 30%, la balnear 50%, în București 75% grad de acoperire – capacitatea de cazare, rezultând o sumă pe cameră. Aceasta se înmulțește cu numărul de camere și rezultă suma fixă pe care o are de plătit fiecare întreprinzător. În felul acesta, pot să plătească aceeași sumă hoteluri cu cifră de afaceri diferită”, spune ministrul.

În opinia sa, măsura ar duce la scăderea evaziunii fiscale în turism. „E o măsură ca să nu se mai facă evaziune la înregistrarea cifrei de afaceri. Că o întregistrează sau nu pe cea reală, fiecare plătește aceeași sumă. Atunci va avea interes să-și „albeasă” afacerea”, crede Grapini.

Dintr-o eroare a unui funcționar guvernamental, proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal care include regulile de calcul ale noului forfetar a fost inclusă la finalul ședinței de Guvern pe lista publicată care cuprinde actele normative adoptate de Executiv. Acesta a fost însă eliminat după câteva minute, urmând să intre în discuție, ca proiect de lege destinat Parlamentului, săptămâna viitoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Femeia cu cele mai mari buze din lume a trebuit să-și injecteze și...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
ANM a emis un cod galben de ploi și vijelii! Cele 18 județe în care...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Vestea cumplită pentru Simona Halep. Decizia care o va distruge
3 zodii care vor avea parte de mari surprize după Paște. Nimic nu va mai...
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Mesajul transmis de Florin Piersic după ce a fost transferat la Spitalul ”Matei Balș” din...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Accesele de furie fac mult rău inimii, arată un studiu