Ponta despre FITS: O să îl rog pe Diaconu să vadă despre ce e vorba și dacă îl mai putem finanța

Ponta despre FITS: O să îl rog pe Diaconu să vadă despre ce e vorba și dacă îl mai putem finanța
Publicat: 19/05/2012, 22:47
Actualizat: 21/05/2012, 18:12

Premierul Victor Ponta spune că va discuta cu ministrul Culturii, Mircea Diaconu, despre finanțarea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FISTS), după ce organizatorii au anunțat anularea mai multor evenimente programate pentru că ministerul a alocat mai puțin bani decât erau prevăzuți.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Sibiu, după ce a aflat că mai multe evenimente din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu vor fi anulate din cauza finanțării mai mici obținute de la Ministerul Culturii, că va discuta cu Mircea Diaconu.

„Nu am pretenția că știu toate lucrurile din lume. Atunci când o să le știu pe toate, am spus în glumă, o să mă fac președinte. Deocamdată sunt doar prim-ministru. Din fericire, am miniștri, iar domnul Diaconu, un om al teatrului și al artei, o să îl rog chiar acum să vadă despre ce e vorba și dacă mai putem, dacă nu e prea târziu, să sprijinim festivalul”, a spus Ponta, întrebat dacă știe că Teatrul „Radu Stanca” a anulat mai multe evenimente din cadrul Festivalului Internațional de Teatru.

Teatrul „Radu Stanca” Sibiu a anunțat, sâmbătă, anularea mai multor evenimente programate în cadrul celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru, în condițiile în care Ministerul Culturii alocă festivalului 700.000 de lei, față de două milioane de lei, cât era prevăzut inițial.

„Domnului Diaconu vreau să îi mulțumesc pentru că încearcă să găsească o soluție, deși dânsul nu are nicio vină. S-a trezit în situația în care premierul a zis că nu mai poate fi folosit fondul de rezervă bugetară. Un festival ca cel de la Sibiu ar trebui să aibă un cadru mult mai bine securizat, iar în acest sens ar trebui regândită o strategie națională cât mai repede posibil”, a transmis Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac, declara, marți, că bugetul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a fost proiectat în acest an la circa 5,8 milioane de euro (în prezent 25,7 milioane de lei), însă contribuția promisă de Ministerul Culturii, de două milioane de lei, se lasă așteptată.

Constantin Chiriac spunea că suma pe care o așteaptă de la Ministerul Culturii și Patrimoniului Național pentru această ediție a evenimentului i-a fost promisă de fostul ministru de resort Kelemen Hunor, din bugetul ministerului pe acest an, pentru ca apoi aceasta să nu mai fie virată, pentru că nu s-a mai putut apela la Fondul de rezervă bugetară de la Guvern.

Contactat de MEDIAFAX, ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a explicat că Fondul de rezervă bugetară nu este destinat pentru astfel de evenimente, ci prentru situații neprevăzute sau calamități, astfel că în prezent încearcă să găsească o soluție.

Cele două milioane de lei nu pot fi luate din bugetul MCPN, pentru că „ministerul ar da faliment”, a spus Diaconu. „Atât costă teatrul românesc pe un an de zile”, a mai spus acesta. „Încercăm să găsim o soluție și legislația ne împiedică”, a mai declarat ministrul Culturii.

Joi, purtătorul de cuvânt al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, Adrian Tibu, a anunțat că Ministerul Culturii va finanța cu 700.000 de lei Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, care va avea loc în perioada 25 mai – 3 iunie, cu toate că suma cerută de organizatori era de două milione de lei.

„De la Ministerul Culturii vom primi în cele din urmă o finanțare în valoare de 700.000 de lei. Va trebui să renunțăm, probabil, la câteva evenimente anunțate anul acesta”, spunea Tibu.

Pe de altă parte, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că nu poate suplimenta bugetul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și că a discutat telefonic cu ministrul Culturii, Mircea Diaconu, cu care a ajuns la concluzia că nu sunt bani, dar se va găsi totuși „o mică finanțare” pentru festival.

Echipa festivalului se ridică la peste 1.000 de oameni, dintre care 500 de voluntari.

Cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) debutează pe 25 mai și se încheie pe 3 iunie, cuprinzând peste 350 de evenimente, susținute de peste 2.500 de artiști din toată lumea, sub sloganul „Crize. Cultura face diferența”.

Anul acesta, organizatorii FITS au pus în vânzare peste 20.000 de bilete. Prețul unui bilet variază între 10 lei și 40 de lei, în funcție de eveniment și locul în sală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ce faci dacă ai pus prea mult ulei în motor? Ce probleme apar?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere