Ponta: Eu nu spun povești cu Rambo. Aducerea lui Hayssam a fost autorizată de Guvern

Ponta: Eu nu spun povești cu Rambo. Aducerea lui Hayssam a fost autorizată de Guvern
Publicat: 20/07/2013, 12:14
Actualizat: 20/07/2013, 12:14

Aducerea în țară a lui Hayssam a fost o operațiune avizată de Guvern și derulată conform legilor românești, președintele Băsescu dorind probabil să arate că nu a fost autorizată doar de un stat străin, afirmă premierul Ponta, adăugând însă că el nu poate spune „povești cu Rambo care salvează oameni”.

„Operațiunea de aducere în țară a lui Omar Hayssam a fost în totalitate conform legilor României, autorizată și aprobată de Guvern. Toate operațiunile la care au participat reprezentanți ai statului român au fost autorizate de Guvern, conform legii. Probabil că președintele a vrut să spună că nu a fost autorizație din partea unui stat străin”, a spus Ponta.

Întrebat de jurnaliști dacă într-adevăr nu a existat autorizație din partea acelui stat străin, Ponta a susținut că nu cunoaște acest lucru.

El a adăugat că nu i s-a părut că președintele îl contrazice pe tema Hayssam, ci doar că nu confirmă anumite lucruri, adăugând însă că el nu poate păcăli oamenii.

„Eu nu pot păcăli că nu știu de unde și cu ce a fost adus Hayssam. Dacă vreți filme politice proaste care să vă insulte inteligența, eu nu pot spune că Hayssam a venit din lună cu un cal înaripat sau povești cu Rambo care salvează oameni din cine știe ce loc”, a afirmat Ponta.

Premierul a mai afirmat că singurele semnături de pe toate documentele sunt ale lui și ministrului Apărării, Mircea Dușa, și că în continuare nu știe cum a fost implicat și președintele Băsescu sau care a fost rolul acestuia.

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că nu confirmă că Omar Hayssam a fost preluat din Siria, nici că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române și nici că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare.

Anterior, premierul Ponta declarase că România nu are cu Siria un Tratat de extrădare, aducerea în țară a lui Omar Hayssam fiind însă o operațiune legală, cu punerea în aplicare a unei decizii judecătorești definitive și irevocabile.

Ulterior, premierul Victor Ponta a revenit asupra declarației anterioare prin care arăta că România nu are cu Siria un Tratat de extrădare, precizând că între timp a fost informat de către presă și a verificat, iar concluzia este că există un acord, aprobat în luna mai a anului trecut.

Victor Ponta a mai declarat, vineri, că Hayssam a fost adus cu un avion militar.

„Radu Stroe știa de unde vine, că nu putea să vină decât dintr-un singur loc, însă mă bucur foarte mult că toată această operațiune complexă, repet, despre care eu cel puțin știam de câteva luni, dar fiecare ministru la rândul său a fost informat la un anumit moment, s-a păstrat confidențială. Ar fi fost extrem de periculos să avem scurgeri de informații și meritul instituțiilor implicate și a celor care au știut – că nu au comunicat decât după ce avionul militar a aterizat la București”, a afirmat premierul.

De asemenea, Victor Ponta a spus că în ultimele luni a fost tot timpul informat de către instituțiile competente asupra posibilității ca Omar Hayssam să fie adus în țară și a aprobat sprijinul logistic pentru instituțiile implicate.

„Am avizat și am aprobat sprijinul logistic pe care Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Justiției și Ministerul de Interne l-au dat pentru ca această operațiune legală să se desfășoare. Am fost, evident, tot timpul informat și când s-a plecat spre Siria și când s-a întors”, a afirmat premierul.

Totodată, răspunzând criticilor consilierului prezidențial Sebastian Lăzăroiu, Victor Ponta a spus: „Eu n-am fãcut nicio declarație. Am răspuns… Chiar nu dau doi bani pe Lăzăroiu. Eu vorbesc despre instituțiile care au fost implicate în baza deciziilor luate de guvern și i-am felicitat pe cei care merită felicitați. Dacă vreți, îi reiau: SRI, SIE, Ministerul Apărării – că nu cred că l-a adus Lăzăroiu cu patul pe Hayssam, l-a adus Ministerul Apărării -, Ministerul Justiției și Ministerul de Interne. Aceștia sunt cei care au muncit”.

Omar Hayssam a fost predat Poliției Române, vineri dimineață, a anunțat purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea, precizând ulterior că acesta se află în arestul Poliției, fiind predat polițiștilor la ora 6.40.

În martie 2005, jurnaliștii Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian au fost rățiți la Bagdad.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reținut și, deși Președinția anunța atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliștilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracțiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an și o lună de la plasarea lui în arest, instanța a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse și arestarea sirianului.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcții a șefilor de servicii de informații române, dar și a procurorului general al României de la acel moment, Ilie Botoș.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel național și internațional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel București, în iulie 2006.

În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnaliști, cazul acestuia constituind o premieră în România.

Președintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam „este bine-merci” și nu mai are cancer. Președintele preciza că partea română știe unde se află acesta, pentru că este subiect de discuție cu partea siriană. „Știm precis și unde este, și e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoși ai patriei”, spunea atunci Băsescu.

Pe de altă parte, Omar Hayssam a fost condamnat, la 29 iunie 2010, de către magistrații Curții de Apel București, la trei ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă.

În 30 octombrie 2012 a fost emis pe numele acestuia, de către Curtea de Apel Oradea, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea prin care a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru acte de terorism.

La 23 noiembrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Tribunalul București la 16 ani închisoare pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai