Ponta i-a EXCLUS din PSD pe Geoană, Vanghelie și Șova. Vanghelie: „Mi-a fost greață. N-am văzut așa execuții nici la Partidul Comunist”. Șova: „Accept”

Ponta i-a EXCLUS din PSD pe Geoană, Vanghelie și Șova. Vanghelie: „Mi-a fost greață. N-am văzut așa execuții nici la Partidul Comunist. Șova: „Accept
Publicat: 27/11/2014, 20:08

La căpătul unei ședințe de aproape șase ore în Comitetul Executiv, președintele PSD, Victor Ponta, a anunțat că el fost cel care a propus excluderea din partid a lui Mircea Geoană și a lui Marian Vanghelie, chiar dacă recunoaște că aceștia nu au avut niciun rol la eșecul de la alegerile prezidențiale. Gândul a prezentat în această dimineață informația că la Comitetul Executiv al PSD se va forța excluderea din partid a lui Geoană, Vanghelie și Șova.

„Este o separare de drumuri. Cred că avem concepții și drumuri diferite, dorința mea de a ține pe toată lumea la un loc, până la un punct, s-a dovedit de succes. Poate nu am fost omul deciziilor radicale și am plătit pentru asta, uneori este nevoie de decizii radicale”, a fost singura explicația oferită de Ponta despre excluderea din partid a celor doi. În privința lui Dan Șova, Ponta a spus că acesta a fost sancționat de colegii săi pentru declarațiile făcute după 16 noiembrie împotriva președintelui executiv Liviu Dragnea.

Chiar dacă a spus în mai multe rânduri că este responsabil pentru eșecul de la prezidențiale, afirmând chiar că este „părintele înfrângerii din 16 noiembrie!, Ponta nu a precizat cum anume își asumă această înfrângere. El a precizat că nu știe în acest moment dacă va candida la viitorul Congres al partidului, dar a lăsat de înțeles că o va face. Președintele PSD le-a spus colegilor din Comitetul Executiv că nu va candida la un Congres al partidului dacă acesta va fi organizat în luna decembrie, așa cum dorea Liviu Dragnea.

Nici în privința viitorului său la Palatul Victoria, Victor Ponta nu este sigur.„Dacă nu va mai exista o majoritate vom pleca”, „cred că trebuie să ne facem datoria la guvernare, o zi, o lună sau doi ani”, „doar nu o să rămân eu premier o sută de ani de acum încolo”, „atâta timp cât voi fi prim ministru și voi conduce coaliția de guvernare” au fost mesajele transmise de președintele PSD când a fost întrebat despre viitorul său în fruntea Guvernului.

Victor Ponta a insistat și asupra noului proiect care trebuie să rupă imaginea unui PSD legat de comunism, liderul PSD evitând să se pronunțe asupra rolului lui Ion Iliescu în noua formulă a social-democraților.

„Trebuie să găsim o soluție petnru a arăta ruperea de trecut”, a precizat Ponta.

Gândul a prezentat toate informațiile importante ale Comitetului Executiv al PSD

UPDATE 18:49 Victor Ponta: „Rămân președinte până în primăvară. Toată echipa de conducere își încheie mandatul. Chiar dacă câștigam își încheia mandatul. Asta a fost soluția cea mai bună, până la primăvară ne ducem mandatul. Dacă făceam în decembrie un congres nu candidam, nu sunt pregătit pentru așa ceva”

UPDATE 18:48 Victor Ponta, întrebat dacă va candida la șefia PSD: „Nu știu”

UPDATE 18:45 Victor Ponta: „Dl Șova a fost acuzat de prea mult entuziasm. Acea reformă radică de care PSD are nevoie nu se rezumă la înlocuirea cu doi-trei oameni”

UPDATE 18:42 Victor Ponta: „Nu mă tem de ruperea partidului. Eu am oferit și varianta retragerii mele dacă se găsea acum varianta mai bună”

UPDATE 18:40 Victor Ponta: „Voi susține acel proiect care corespunde celor 5 milioane care ne-au votat și supărărilor celor 6 milioane care au votat împotrivă”

UPDATE 18:38 Victor Ponta: „Le-am cerut colegilor mei ca un nou proiect pentru țară să fie elaborat în mod serios. Le-am pus și prezentat colegilor mei mandatul, era și normal. În orice variantă echipa care a condus partidul în cele 4 alegeri își depune mandatul. Toți colegii mei au considerat că nu poți să vii în decembrie cu un nou proiect și o nouă echipă”

UPDATE 18:37 Victor Ponta, despre excluderea lui Geoană: „Am considerat, cei 80 de colegi care au votat pentru au considerat că e momentul ca fiecare să meargă pe drumul lui. Votul a fost pentru toți trei de excludere”

UPDATE 18:36 Victor Ponta: „Vom merge în formula USL – PSD, UNPR, PLR – vom merge în Parlament pentru a cere un vot”

UPDATE 18:32 Victor Ponta: „Este o perioadă dificilă, este nevoie de o echipă de conducere unită și să aibă un proiect comun. Au fost trei dintre colegii noștri, și nu numai eu, colegii, cu două voturi împotrivă, au considerat că trebuie să ne despărțim drumurile. Uneori este nevoie de decizii radicale. Geoană, Vanghelie și Șova au primit o sancțiune de excludere”

UPDATE 18:31 Victor Ponta: „Unul dintre mesaje a fost că puterea nu trebuie să aparțină unui singur partid. După 2 ani și jumătate în care nu am avut sprijin din partea președintelui, voi face ce ține de mine să conlucrăm”

UPDATE 18:29 Victor Ponta: „A fost o ședință dificilă. O să încerc să fiu un prim ministru bun. Alegerile din 16 noiembrie este un moment dureros pentru min, dar venit la un moment oportun”

UPDATE 18:28 Victor Ponta:„Noua inițiativă privind amnistia și grațierea nu o susținem. Imaginea de partid al baronilor locali este un lucru pe care dacă nu-l schimbămpoate vom câștiga alegeri locale, dar nicidată prezidențiale”

UPDATE 18:26 Victor Ponta: „PSD trebuie să vină cu un nou proiect politic. E vorba despre schimbări de fond. Trebuie să găsim o soluție pentru a arăta ruperea de trecut. Corupția: amplătit un preț prin imaginea că protejăm persoanele corupte. Vom arăta foarte clar că nimeni nu e protejat și că principala schimbare se face în urma sancțiunii date de alegător, dar și a dorinței noastre. Cu perseverență și convingere și va fi o altă provocare și schimbare radicală”

UPDATE 18:24 Victor Ponta: „E extrem de important să folosim toate energiile pozitive. Vreau să continuăm să guvernăm bine cu o clară aplecare către proiectele din sănătat, educație și infrastructură”

UPDATE 18:21 Victor Ponta:„Prima decizie pe care am discutat-o și adoptat-o e de a organiza forurile statutatere în primăvara anului viitor. Actuala conducere va asigura conducerea partidului până în primăvară. A doua decizie a fost legată de asumarea actulu guvernării. Cu o singură abținere s-a decis că am primit un mandat foarte clar de a guverna țara, că sunt lucruri de făcut. În formula nouă pe care am asumat-o ne dorim să prezentăm în parlament o formulă restructurată de guvern și bugetul”

UPDATE 18:20 Victor Ponta: „Noul proiect pentru următorul ciclu electoral trebuie să țină cont de ralizări și de cauzele reale ale eșecului”

UPDATE 18:18 Victor Ponta susține susține de presă. „Am avut o primă întâlnire, o întâlnire mai lungă, mai tensionată, dar necesară. La sfârșitul acestui ciclu electoral, eu și echipa de conducerere trebuie să ne asumăm nu doar lucrurile bune, ci și înfrângerea și să le dăm ocazia colegilor noștri să construiască următorul proiect. Le-am mulțumit tuturor pentru activitatea din ultimii 5 ani”

UPDATE 18.13 Ioan Rus: „Majoritatea are întotdeaua dreptate. Eu am votat pentru excludere”.

UPDATE 18.10 Dan Șova, la ieșire, resemnat și împăciuitor: „S-a făcut o analiză sumară. Accept sancțiunea. Cred că e și justificată, pentru că am încălcat un principiu de bază al unității partidului. Îmi asum greșeala. E o decizie corectă. Îmi iau un timp de reflecție. Nu mă alătur altui partid. N-am avut niciodată o relație tensionată cu dl. Dragnea”.

UPDATE 17.56 Marian Vanghelie, la ieșire, nervos: „Mi-a fost greață. N-am văzut așa execuții nici la Partidul Comunist. Pe mine nu mă mai interesează acum niciun plan cu PSD. Dl. Ponta cât a fost în Dubai l-a lăsat pe dl. Dragnea să facă jocuri. Suntem nebuni?! Și nu ne-am dat seama că nu putem să ne prezentăm cu același candidat peste 5 ani și cu același director de campanie?!” Întrebat de ziariști dacă își va face acum un partid, Vanghelie a răspuns: „Voi ce credeți?”

UPDATE 17.52 Ponta a forțat EXCLUDEREA din PSD a lui Geoană, Vanghelie și Șova. Geoană a declarat, la ieșirea din ședință, că a fost doar suspendat până la Congres.

UPDATE 17:48 Mircea Geoană a fost exclus din partid, au declarat surse din PSD pentru gândul

UPDATE 17:33 Se cere excluderea lui Mircea Geoană din partid. Ședința a ajuns într-un punct tensionat, în care s-ar putea tranșa execuția dorită de Liviu Dragnea: pe lângă Geoană, sunt vizați Dan Șova, Marian Vanghelie și Robert Negoiță.

UPDATE 17:02 PSD a votat pentru organizarea congresului la anul, în martie.

UPDATE 16:12 Majoritatea celor prezenți la ședința PSD este pentru un Congres în primăvară. NU s-a dat încă un vot în acest sens.

UPDATE 15.57 Premierul Victor Ponta le-a prezentat liderilor PSD planul pentru menținerea la guvernare a PSD și restructurarea guvernamentală, menționând în finalul primei luări de poziție că „trebuie să fie colegi care să-și asume niște responsabilități”.

UPDATE 13.29 Semnalul telefoanelor mobile a fost bruiat la sediul central al PSD, unde are loc ședința Comitetului Executiv Național (CExN) la care se face prima analiză formală a eșecului de la alegerile prezidențiale și se decid pașii de urmat.

UPDATE 12.00 Audiată de dimineață la DNA în dosarul Microsoft, Ecaterina Andronescu a ajuns la ședința PSD. Ea a cerut colegilor ei „toleranță” în partid, opinând că „cei care au greșit au plătit”.

UPDATE 11.54 Victor Ponta și Liviu Dragnea au ajuns la ședința PSD și au trecut ca un fulger printre ziariștii strânși la ușă. „O să vă spunem ce am decis”, le-a aruncat, peste umăr, Victor Ponta, premier și președinte al PSD.

UPDATE 11.53 Robert Negoiță, primarul sectorului 3, este și el pe punctul de a fi sancționat de partid din cauza declarațiilor pe care le-a făcut contra conducerii. La intrarea în Kiseleff, Negoiță a declarat: „Delictul de opinie nu mai e condamnat de multă vreme, din epoca de tristă amintire”

UPDATE 11.48 Mircea Geoană, întrebat ce părere are că se află pe lista excluderilor: „Va fi o discuție lucidă, calmă, responsabilă. Nu e prima oară când trecem prin momente delicate”.

UPDATE 11.43 Marian Oprișan spune că „dacă există colegi care au greșit grav față de partid” se vor lua „măsuri” de către „organele statutare”.

UPDATE 11.38 Ion Iliescu: „Mergem la o ședință serioasă. Nu am de gând să fac declarații în avanscenă”

UPDATE 11.36 Marian Vanghelie: „N-am o problemă (legată de excludere), eu sunt foarte degajat. Nu cred în aceste liste. Pot fi persoane supărate. Nici mie, dacă nu-mi place cineva.. nu cred că trebuie să-l exclus. Eu am primit mai târziu invitația la ședință. Poate anumiți colegi se grăbesc. Congresul trebuie să fie în februarie-martie”.

UPDATE 11.35 Dan Șova, despre posibilitatea de a fi exclus din PSD: „E un zvon de presă”. Șova a explicat că autosuspendarea sa expiră „în momentul în care intră pe aceasă ușă”.

UPDATE 11.20 Liviu Dragnea va încerca să-i elimine în ședința CEx pe cei care i-au contestat autoritatea în ultima lună. Astfel, surse din conducerea PSD au declarat pentru gândul mai mulți șefi de organizații județene controlate de Liviu Dragnea vor propune excluderea din partid a lui Dan Șova, Marian Vanghelie și Mircea Geoană. Șova și Vanghelie au avut luări publice de poziție împotriva conducerii PSD, în special împotriva lui Dragnea, iar Mircea Geoană este considerat „omul din spatele lor”.

Știrea inițială:

Analiza alegerilor prezidențiale și înfrângerea lui Victor Ponta la peste un milion de voturi față de câștigătorul Klaus Iohannis, votul masiv anti-PSD al diasporei, data viitorului Congres, cine va conduce Consiliul Național, dar și ce pedepse vor primi cei care au deranjat greii partidului sunt principalele teme aflate pe masa Comitetului Executiv al PSD. De asemenea, șefii de organizații care au performat la alegeri vor să își ceară partea leului și să fie invitați la masa deciziilor. Un cuvânt greu de spus este cel al lui Ion Iliescu, care va face o analiză personală asupra modului în care a evoluat partidul în ultima vreme și direcția care se impune după eșecul de la prezidențiale. Surse din PSD susțin că sunt de așteptat să iasă la iveală și o serie de răfuieli personale între liderii social-democrați.

Liviu Dragnea insistă pentru organizarea Congresului în luna decembrie, pentru ca el și Ponta să fie reconfirmați în funcție. O eventuală sentință nefavorabilă în „dosarul referendumul”, chiar daca nu e definitivă, l-ar scoate din cărți pe Dragnea la Congresul din luna martie. De asemenea, un Congres în luna decembrie ar mări forța lui Dragnea în partid, care și-a impus punctul de vedere și care poate atrage de partea sa mai mulți vicepreședinți ai partidului.

„Dacă vom pierde prezidențiale, scapă cine poate”, a fost unul din mesajele cheie transmise de Victor Ponta la câteva zile după ruperea USL, în februarie 2014, în contextul în care se vorbea în premieră de candidatura lui Ponta la prezidențiale.

La câteva luni distanță, într-o analiză internă, Liviu Dragnea le spune colegilor de partid: „dacă nu iese Ponta președinte, sigur nu vom mai fi pe aici la anul”.

La Orăștie, locul în care Ponta a fost convins oficial să-și anunțe candidatura la prezidențiale, liderii din teritoriu au insistat foarte mult ca acesta să-și asume această responsabilitate pentru cea mai importantă bătălie a anului pentru PSD.

După înfrângerea de la prezidențiale, responsabilitatea pentru eșec nu este asumată direct de nimeni.

Disputa Dragnea – Ponta pentru Congresul PSD

Deși în spațiul public, președintele PSD, Victor Ponta, și cel executiv, Liviu Dragnea, pozează într-un tandem unit, între cei doi există o serie de disensiuni. În ultimul an, în timp ce Dragnea s-a ocupat de organizațiile de partid, având mai multe întâlniri cu liderii din teritoriu, Ponta și-a concentrat atenția asupra Guvernului.

În săptămâna post-alegeri, Dragnea a făcut un tur prin organizațiile PSD, având două întâlniri importante – Iași și Slatina, în care a vorbit cu mai mulți lideri locali despre organizarea de urgență a unui Congres extraordinar al partidului.

Contactați de gândul, liderii de organizații din mai multe filiale au confirmat că vor propune la Comitetul Executiv organizarea de urgență a unui Congres extraordinar al partidului. În cadrul acestuia, ar trebui reconfirmați în funcții Victor Ponta și Liviu Dragnea, în timp ce ar trebui să existe alegeri pentru funcția de vicepreședinte PSD.

Surse din PSD au declarat pentru gândul că Liviu Dragnea i-a spus direct lui Victor Ponta că trebuie să țină cont de dorința celor din partid. „Victore, tu chiar nu vrei să mai ții cont de dorința partidului?”, a fost mesajul lui Dragnea pentru Ponta, încercând să-l convingă să accepte Congresul extraordinar din luna decembrie.

Președintele PSD a venit marți la ședința grupurilor parlamentare și le-a spus acestora că viitorul Congres al partidului ar urma să aibă loc în luna februarie sau martie.

Ponta a motivat această alegere prin faptul că acum partidul trebuie să se concentreze asupra guvernării și asupra proiectului de buget.

„PSD, anul viitor, în primăvară, în ianuarie, în februarie își face analizele, cu totul. Vedem ce a mers bine, ce a mers rău, ce lucruri trebuie schimbate, pentru că trebuie schimbate radical o mulțime de lucruri în PSD și asta vor decide colegii noștri”, a declarat la Parlament Victor Ponta.

Cu toate acestea, șefii de organizații care au discutat cu Liviu Dragnea vor cere în ședința Comitetului Executiv ca Congresul să aibă loc în luna decembrie.

Apropiații lui Ponta susțin că organizarea unui Congres în luna decembrie este imposibilă, deoarece trebuie votat și bugetul în Parlament și trebuie făcută și remanierea guvernamentală.

Bătălia pentru influență în viitorul Birou de conducere

Mai mulți șefi de organizații care au performant la alegerile prezidențiale doresc schimbarea garniturii de vicepreședinți ai partidului. Printre cele mai vocale voci sunt cele ale lui Nicolae Bădălău – președinte PSD Giurgiu, Paul Stănescu – președintele PSD Olt și Claudiu Manda – președintele PSD Dolj, toți cerând o reîmprospătare a conducerii partidului.

Deși în privința primelor două nume în partid, Victor Ponta și Liviu Dragnea, cei din teritoriu doresc reconfirmarea acestora în funcții, probleme apar când se pronunță numele vicepreședinților.

Primii vizați să fie înlocuiți din structura de conducere sunt vicepreședinții Marian Vanghelie, Dan Șova și Robert Negoiță, dar sunt și alte nume pe lista neagră din cauza rezultatelor de la prezidențiale. În schimb, atât Liviu Dragnea, dar și Victor Ponta încearcă să-și impună cât mai mulți apropiați în structura de conducere.

Geoană țintește șefia Consiliului Național

După ce a fost tras pe linie moartă după venirea lui Victor Ponta în fruntea PSD, Mircea Geoană încearcă o revenire în fruntea partidului. Funcția vizată este cea de președinte al Consiliului Național.

„Aștept repornirea unei instituții fundamentale a PSD care e Consiliul Național și care de câțiva ani de zile, din motive pe care le putem comenta, și-a încetat practic activitatea. Ceea ce a făcut partidul, prin vacantarea poziției pe care Adrian Năstase a ocupat-o atâția ani de zile și în condiții de performanță notabile, trebuie să înceteze, pentru că provizoratul în funcționarea instituțiilor fundamentale ale partidului nu mai este un lux pe care azi să ni-l mai putem permite. Dacă vom face acest Consiliu în decembrie, va trebui foarte serios să ne gândim cum îl repunem în funcțiune, să ne gândim inclusiv la alegerea unui nou președinte al Consiliului”, a fost poziția lui Mircea Geoană.

Sancțiuni în partid. Dragnea: Se poate ajunge la excluderi

Deși sunt suspendați din toate funcțiile deținute în PSD, Marian Vanghelie, Dan Șova și Sebastian Ghiță au fost invitați la ședința Comitetului Executiv. Oficial, potrivit statutului, după ce și-au pierdut funcția de vicepreședinte din cauza suspendării, Șova și Vanghelie nu mai aveau dreptul să participle la ședință.

Imediat după anunțarea rezultatelor de la prezidențiale, Marian Vanghelie a cerut demisia lui Liviu Dragnea din funcția de președinte executiv. De asemenea și Dan Șova a anunțat că Dragnea ar trebui să-și dea demisia, fiind principalul responsabil pentru eșecul lui Victor Ponta.

Ca urmare a declarațiilor celor doi, Liviu Dragnea a reacționat, afirmând că este posibil ca la Comitetul Executiv să fie luate și sancțiuni, unele putând merge până la excluderea din partid.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York