Cristian Andrei
09.09.2013
Politică

Ponta îl atacă pe Antonescu și anunță că se vor plăti despăgubiri pentru respingerea proiectului Roșia Montana: „O să plătim toți, la un moment dat vom plăti cu toții”

Ponta îl atacă pe Antonescu și anunță că se vor plăti despăgubiri pentru respingerea proiectului Roșia Montana: „O să plătim toți, la un moment dat vom plăti cu toții”
Premierul Victor Ponta a declarat că în cazul respingerii în Parlament a proiectului Roșia Montană, statul român va trebui să plătească despăgubiri, nedorind să precizeze care ese valoarea exactă a acestora.

Premierul Victor Ponta a declarat că în cazul respingerii în Parlament a proiectului Roșia Montană, statul român va trebui să plătească despăgubiri, nedorind să precizeze care este valoarea exactă a acestora. Șeful Executivului a dezvăluit că sunt deja trimise la Palatul Victoria notificări din partea companiei Gold Corporation. Într-o declarație anterioară, Ponta a estima valoarea despăgubirilor la două miliarde de euro. Cu toate acestea, prim-ministrul a reconfirmat faptul că, în calitate de deputat, ar fi votat împotriva proiectului Roșia Montană. Victor Ponta a fost primul lider care a spus că va vota împotriva proiectului în Parlament, deși în calitate de premier a emis hotărârea de Guvern privind exploatarea de la Roșia Montana.

„Doream să facem o comisie parlamentară să-i chemăm pe cei pro și pe cei contra să discutăm cu proiectul pe masă. Liderii politici a două din cele mai mari grupuri politice din Parlament, domnii Antonescu și Blaga, au spus, înainte să se facă vreo comisie, că nu sunt de acord. Atunci ce facem, facem o comisie ca să-i convingem pe Blaga și Antonescu, ce sens mai are? Ce rost are să facem comisia, dacă la ora unu facem comisia, iar la ora 11 anunțăm că nu suntem de acord. Nu am vrut să facem acest joc pentru că nu am vrut să prostim oamenii. Adică la 11 le spunem că suntem cu ei, iar la 1 facem comisie contra lor „, a fost atacul lui Ponta împotriva lui Crin Antonescu, cel care a anunțat într-o conferință de presă că se opune, în nume personal, proiectului Roșia Montana, cerând respingerea lui în Parlament.

La câteva ore după anunțul lui Antonescu, Parlamentul a decis să renunțe la constituirea comisiei parlamentare pentru proiectul Roșia Montană.

„Din moment ce nu există sprijin parlamentar atunci nu mai are rost să ținem oamenii încurcați”, a subliniat Ponta.

El a precizat că nu a fost informat de Crin Antonescu că va face o conferință de presă în care va anunța că se opune proiectului Roșia Montană.

„Era și o parte de avantaje cu locuri de muncă. Partea de dezavantaje este următoarea în primul rând era o investiție financiară. Nu avem 1,5 miliarde la început pentru investiții, poate peste zece ani o să aibă statul român acești bani, dar astăzi nu îi are și nici la anul nu o să îi aibă. În al doilea rând, era vorba de locuri de muncă în zonă. În al treilea rând, sigur vom avea un proces, ce am vrut și am făcut bine pentru un prim ministru care vrea să apere Guvernul – nu am vrut să dau eu o decizie și să pierdem procesul și să începem să căutăm bani de la Guvern”, a spus premierul Ponta.

Prim-ministrul a subliniat că trebuie spus că vor exista despăgubiri pe care statul va trebui să le acorde companiei Gold Corporation dacă proiectul va fi respins în Parlament.

„Compania Roșia Montană, din 2005, de când a venit Traian Băsescu, au avut asigurări ferme din partea președintelui că proiectul se va face și sigur există contracte, există avize . Acum, dacă nu se face în mod sigur vor cere despăgubiri. Cât vor cere și ce se va întâmpla nu știu să vă spun. Vă spun sigur, însă, nu va exista răspunderea Guvernului, eu trebuia să am grijă să nu existe o răspundere a Guvernului pentru că Guvernul de unde dă bani, tot din banii cetățenilor români, nu? Probabil că o să plătim toți, trebuie să spunem acest lucru că la un moment dat vom plăti cu toții. Acum o să plătim cu toții, ce să facem? Au fost contracte de asociere cu Minvest e o procedură întreagă de zece ani de zile „, a declarat Ponta.

În privința votului pe care parlamentarii PSD îl vor da în Parlament pentru acest proiect, președintele PSD a spus că „fiecare votează cum crede că este mai bine”.
 

Inchide