Ponta: Îl suspectez pe Băsescu că și în 2009, dar și acum are SURSE ILEGALE pentru campanie

Ponta: Îl suspectez pe Băsescu că și în 2009, dar și acum are SURSE ILEGALE pentru campanie
Publicat: 21/07/2012, 20:34
Actualizat: 24/07/2012, 09:40

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că îl suspectează pe președintele suspendat Traian Băsescu de faptul că „și în 2009, dar și acum, are surse ilegale pentru campania electorală”, afirmând că este de datoria autorităților statului să elucideze acest lucru.

Întrebat, într-o conferință de presă, dacă va fi desecretizată licența de la Roșia Montană, premierul Victor Ponta a spus că pentru acest lucru are nevoie de acordul celor de la Gold Corporation, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Fără acordul celor de la Gold Corporation ne putem trezi cu proces. Eu vreau să spun un singur lucru: l-am acuzat de atâtea ori pe Traian Băsescu – și o fac în continuare – că este direct interesat în diverse afaceri din România. Singura soluție să aflăm care sunt acele interese este să desecretizăm acele contracte și eventual să vedem dacă au ajuns la campania lui Traian Băsescu bani din diverse afaceri. Dacă nu se dorește, nu pot decât să cred că aceste afirmații au și ceva concret”, a declarat Victor Ponta.

Răspunzând unei alte întrebări a jurnaliștilor, Ponta a spus că este de datoria statului să elucideze de unde a avut Traian Băsescu bani pentru campanie.

„Îl suspectez pe Traian Băsescu că și în 2009, dar și acum, are surse ilegale pentru campania electorală și cred că este de datoria autorităților statului să elucideze acest lucru. Până la urmă, fostul premier domnul Adrian Năstase a fost condamnat pentru finanțarea ilegală a campaniei din 2004. Eu nu vreau să cred că numai cel care pierde este cercetat. Cel care le-a câștigat, domnul Băsescu, cred că trebuie să răspundă în egală măsură de unde a avut bani pentru campanie”, a spus Ponta.

Potrivit acestuia, ministrul Rovana Plumb va prezenta Guvernului un raport cu situția reală de la Roșia Montană, în cel mai scurt timp.

„Am rugat-o pe doamna ministru Plumb să ne prezinte o informare foarte amănunțită pe consecințe juridice și pe situația reală. Eu credeam că dacă nu au nimic de ascuns sunt de acord”, a adăugat premierul.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de pres la sediul USL, că în ședința de Guvern de săptămâna viitoare va fi aprobată solicitarea adresată RMGC de a fi de acord cu desecretizarea licențelor de exploatare a proiectului Roșia Montană.

„Guvernul este dispus să desecretizeze, ține de Compania Roșia Montană Gold Corporation. (…) Contractul în integralitatea lui prevede contractul de asociere ca și licența de exploatare. Licența de exploatare este parte integrantă a contractului. Atât timp cât există voința părților exprimată în cazul acestui contract se poate desecretiza și licența de exploatare. Nu este nevoie să ajungem neapărat la modificarea legislației”, a afirmat Plumb.

Ea a reiterat faptul că USL a solicitat desecretizarea contractului înainte de a ajunge la guvernare.

Premierul Victor Ponta anunța că cere desecretizarea contractului de la Roșia Montană și că va solicita direct companiei investitoare să accepte acest demers, spunând că nu ar fi nimic de ascuns dacă acel contract ajută România și i s-a făcut lobby „de la cel mai înalt nivel.

Roșia Montană Gold Corporation precizează, referindu-se la intenția premierului Victor Ponta de a cere desecretizarea contractului pentru Roșia Montană, că documentul de asociere cu statul român e public, dar contractul de licență e clasificat, fiind necesară schimbarea legii pentru desecretizare.

„Compania Roșia Montană Gold Corporation respectă toate prevederile legale în vigoare. Contractul de asociere dintre statul român prin Minvest Deva și Gabriel Resources, compania listată la Bursa din Toronto, precum și actualizările acestuia, sunt documente publice, disponibile atât la Registrul Comerțului, cât și pe site-ul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, putând fi găsite la adresa http://www.minind.ro (Domenii/ Sectoare-Resurse minerale-Contracte-RMGC). În ceea ce privește contractul de licență, acesta reprezintă informație clasificată, conform legii. Dacă statul român modifică legea și permite desecretizarea licențelor miniere, noi vom respecta legea, ca și până acum”, precizează RMGC într-o declarație remisă MEDIAFAX.

În luna mai, premierul declara că decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roșia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiții, respectiv existența unor garanții privind protecția mediului, realizarea unei renegocieri privind participația statului român și decuplarea totală a proiectului de lobby-ul și interesul politic.

El a adăugat că nu poate indica la acest moment dacă cele trei condiții vor fi îndeplinite înainte de alegeri, după alegeri „sau poate niciodată”.

Tot atunci, Ponta l-a acuzat pe președintele Traian Băsescu de faptul că, deși ocupă prima poziție a țării, face lobby în favoarea unei companii private în proiectul Roșia Montană și a arătat că un proiect de asemenea anvergură nu trebuie realizat prin lobby politic.

Ulterior, într-un interviu acordat Bloomberg în 8 iunie, premierul Ponta a declarat că Guvernul vrea să amâne până după alegerile parlamentare deciziile privind gazele de șist și proiectul Roșia Montană.

La Roșia Montană, județul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deține 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participație de 19,31% în RMGC.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
A fost prins suspectul în cazul uciderii Mariei, fetița din Botoșani găsită moartă într-o lizieră...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
S-a dus cel mai generos actor. ZI DE DOLIU în România: "Era penultimul mohican din...
Prințul Harry și Meghan Markle. Blestemul lăsat în urma lor
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
VIDEO Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Croatul Ante Pavelic, întemeietorul și ideologul Ustaše. Politician, avocat, nazist, criminal de război, consilier al...
×