Ponta: Indiferent de vot, Vâlcov, Șova și Nicolescu pot fi trimiși în instanță

Ponta: Indiferent de vot, Vâlcov, Șova și Nicolescu pot fi trimiși în instanță
Publicat: 25/03/2015, 10:22
Actualizat: 25/03/2015, 21:17

„Poziția mea și a PSD este aceea de a nu bloca acțiunile Justiției! Și, indiferent de votul de azi al Parlamentului, TOȚI cei trei parlamentari în cauză POT fi trimiși de procurori în fața judecătorilor (în libertate sau în stare de arest) pentru a se stabili dacă sunt vinovați sau nu”, scrie Ponta pe Facebook.

El afirmă că aceasta este realitatea juridică, iar restul este doar ipocrizie cu care PNL „ne-a obisnuit încă din momentul 2013, când liderii lor au propus legea amnistiei, pentru ca apoi în public să se spele pe mâini ca Pilat din Pont!”.

„Orice suprapunere a bătăliei politice peste cauze din justiție este profund greșită și mă delimitez cu hotărâre de așa ceva!”, adaugă Ponta.

Liderul PSDmai afirmă că a constatat cu mare dezamăgire că voturile de miercuri din Senat și Camera Deputaților privind cereri de arestare preventivă au fost total deturnate de PNL și „propaganda basistă” într-o bătălie pur politică, ideea de justiție fiind total confiscată de câțiva lideri PNL, folosită doar politic și demagogic, dovadă că ignoră total cazul deputatului PNL Nicolescu și se refera doar la Senat.

Camera și Senatul sunt așteptate să se pronunțe, miercuri, asupra cererilor de încuviințare a reținerii și arestării preventive pentru deputatul PNL Theodor Nicolescu și senatorii PSD Dan Șova și Darius Vâlcov.

Pentru Vîlcov, Direcția Națională Anticorupție a solicitat, în 19 martie, aviz de la Senat pentru reținerea și arestarea preventivă pentru trafic de influență, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate.

Tot marți, DNA a cerut un nou aviz pentru arestarea lui Darius Vâlcov, acesta fiind suspectat că a folosit informații obținute când a fost primar, senator și ministru, pentru a sprijini firme pe care le administrează prin interpuși.

Potrivit DNA, Darius Vâlcov ar fi obținut, astfel, mai multe bunuri, trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat Renoir, un tablou inscripționat Jean Cocteau și o pictură pe lemn, inscripționată Aurel Acasandrei, precum și sumele de 90.000 de dolari și 1.323.850 de lei. Anchetatorii susțin că banii și bunurile au fost depozitate într-un seif, care era lăsat spre păstrare unei persoane apropiate fostului ministru.

Această a doua cerere formulată de DNA în cazul lui Vâlcov va intra în perioada următoare în circuitul parlamentar.

Plenul Senatului va dezbate, miercuri, și cererea formulată de DNA în cazul lui Dan Șova.

Procurorul șef al DNA a trimis în 13 martie procurorului general al Parchetului instanței supreme referatul pentru sesizarea Parlamentului, ca acesta să încuviințeze reținerea și arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Șova, pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Anchetatorii cer încuviințarea reținerii și arestării senatorului în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni și Rovinari.

Comisia juridică a avizat miercurea trecută, cu șase voturi „pentru” și cinci „împotrivă”, solicitarea privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova.

Dan Șova a declarat, după audierea în Comisia juridică, unde și-a apărat cauza în fața colegilor juriști, că nu dorește să facă declarații și că singurul lucru pe care dorește să îl transmită este că „a spus numai adevărul în comisie și în plen va face la fel”.

Și Camera Deputaților este așteptată să se pronunțe, miercuri, asupra solicitării DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a deputatului PNL Theodor Nicolescu.

Direcția Națională Anticorupție a cerut aviz de la Camera Deputaților pentru reținerea și arestarea preventivă a lui Theodor Nicolescu pentru luare de mită și abuz în serviciu, în dosarul privind despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

Dintre solicitările primite în acest an, Parlamentul a respins, recent, două cereri de începere a urmăririi penale, în cazurile senatorului PNL Varujan Vosganian și deputatului UDMR Laszlo Borbely.