Ponta, întrebat dacă are temeri privind despăgubiri cerute de Gabriel Resources: Sigur că am

Ponta, întrebat dacă are temeri privind despăgubiri cerute de Gabriel Resources: Sigur că am
Premierul Victor Ponta a fost întrebat, luni, dacă are temeri în privința despăgubirilor pe care Gabriel Resources ar putea să le solicite ca urmare a nerealizării exploatării de la Roșia Montană, el răspunzând: "Sigur că am temeri (...) Cum să nu am temeri?".
Publicat: 11/11/2013, 16:23
Actualizat: 01/02/2019, 21:05

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, luni, dacă are temeri în privința despăgubirilor pe care Gabriel Resources ar putea să le solicite ca urmare a nerealizării exploatării de la Roșia Montană, el răspunzând: „Sigur că am temeri (…) Cum să nu am temeri?”.

Întrebat dacă vor mai apărea acele despăgubiri solicitate de Gabriel Resources în urma nerealizării exploatării de la Roșia Montană, Ponta a răspuns: „Și ce vreți? Să vorbesc eu în numele unei companii? Vorbiți dumneavoastră, eu nu vorbesc în numele companiilor”.

Întrebat dacă mai are acele temeri legate de despăgubiri, despre care a vorbit în urmă cu câteva luni, Ponta a răspuns: „Având în vedere că și în 2014 tot plătesc despăgubiri la tot felul de lucruri, la procese, la retrocedări… Sigur că am temeri când văd cât din bugetul României se duce pe procese pierdute. Cum să nu am temeri?”.

Premierul Victor Ponta declara, la începutul lunii septembrie, că Executivul a aprobat proiectul privind Roșia Montană și l-a transmis Parlamentului pentru că astfel Guvernul nu mai poate fi dat în judecată de către Gold Corporation, care ar putea cere despăgubiri de „nu știu câte miliarde” pentru că nu s-a făcut nimic.

„Eram obligat, conform legii, și încerc să explic celor care vor să mă audă, că în conformitate cu legea actuală trebuia să dau aviz și să pornească Proiectul Roșia Montană. Ei au îndeplinit toate condițiile cerute de lege. Tocmai pentru că am considerat că nu e bine să fac acest lucru, am trimis legea în Parlament ca să fie o dezbatere reală. Asta e situația și din acest motiv dacă nu făceam absolut nimic urma să plătesc nu știu câte miliarde despăgubiri firmei respective. Eu nu vreau să plătesc din banii dumneavoastră, din banii contribuabilului, despăgubiri pentru niște contracte încheiate din 1998 încoace. Eu vreau să existe o decizie a Parlamentului”, a spus Ponta.

Ulterior, premierul declara că în cazul proiectului Roșia Montană a dorit ca Guvernul să nu aibă o răspundere asupra acestuia, pentru a nu plăti despăgubiri, însă a precizat că „în mod sigur” compania canadiană va intenta un proces și cel mai probabil se vor plăti despăgubiri.

Ponta a fost întrebat care este ordinul de mărime al eventualelor despăgubiri pentru proiectul Roșia Montană.

„Ordinul este legat de faptul că cei de la Roșia Montană, mă rog, compania, din 1998, dar mai ales din 2005, de când a venit Traian Băsescu președinte, au avut asigurări ferme din partea președintelui că proiectul se va face, și, sigur, există contracte, există avize, acum, dacă nu se face, în mod cert vor cere despăgubiri. Cât vor cere și ce se va întâmpla nu știu să vă spun. În mod sigur însă nu va exista răspunderea Guvernului și eu trebuia să am grijă să nu existe o răspundere a Guvernului, pentru că până la urmă Guvernul de unde dă bani? Tot din banii cetățenilor români, nu?”, a afirmat Ponta.

El menționa că suma pe care o vehiculase la un moment dat, de 2 miliarde de lei, era o „evaluare” a notificărilor pe care Guvernul le-a primit și pe care fostul premier Emil Boc le-ar fi „ascuns prin sertare ca un laș”, dar și notificări primite ulterior.

Și ministrul Dan Șova declara, în 12 septembrie, că, în cazul în care proiectul Roșia Montană nu va fi adoptat, Gold Corporation poate emite pretenții la despăgubiri de 2 miliarde de dolari, care înseamnă 550 milioane dolari cheltuieli pe investiții realizate și 1,5 miliarde profitul estimat.

Liderul PNL Crin Antonescu a anunțat, luni, după ședința USL, că se va da raport de respingere la proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roșia Montană.

Crin Antonescu a precizat că, în ședința USL, s-a ajuns la consens în acest sens.

„Pentru comisia specială care azi își va da obștescul sfârșit și va da vot final… principiul este următorul: raport de respingere pentru actualul proiect al Guvernului și în concluzii se vor face câteva recomandări majore pentru constituirea unui cadru legislativ”, a anunțat Antonescu.

„Acest proiect va fi respins”, a mai spus Antonescu, precizând că o nouă lege va stabili criterii generale pentru exploatările viitoare.

Comisia va da votul luni, la ora 18.00.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Gabriela Firea dă LOVITURA TOTALĂ în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne