Ponta, întrebat dacă îl suspendă pe Băsescu ca să-i ia pensia: Discutăm de pe 17. Nu i-am dat casă

Ponta, întrebat dacă îl suspendă pe Băsescu ca să-i ia pensia: Discutăm de pe 17. Nu i-am dat casă
Publicat: 10/11/2014, 23:58

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, luni, la România Tv, de către moderatorul emisiunii, dacă „îl mai suspendă pe Traian Băsescu în ultima zi de mandat ca să-i ia pensia”, așa cum a spus în urmă cu două săptămâni.

„Să discutăm de pe 17 (noiembrie, n.r.) aceste lucruri”, a răspuns Ponta.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prezent și el la emisiune, alături de premier, a fost întrebat, de asemenea, dacă menține propunerea sa de suspendare din funcție a lui Băsescu.

„Cererea mea de suspendare e valabilă, este pe masă”, a răspuns, la rândul său, Tăriceanu, râzând.

Ponta a mai fost întrebat și dacă i-a dat casă lui Băsescu.

„Nu”, a răspuns Ponta, monosilabic.

Întrebat dacă nu-i va da casă lui Băsescu, premierul a adăugat: „Am dat casa aceea pe care și-o dorea la Snagov. O dăm unei fundații a unor mari campioni”.

În 3 noiembrie, premierul Victor Ponta a declarat, într-o emisiune la România TV, că se gândește că poate ar fi drept ca președintele Traian Băsescu, la cât a încălcat Constituția, să nu aibă mandat întreg, astfel încât să nu primească pensie, menționând însă că dacă va putea evita o criză politică, o va face.

Întrebat atunci ce ar trebui să facă Traian Băsescu pentru a fi suspendat iarăși din funcția de președinte, Ponta a răspuns: „Să încalce grav Constituția”. El a adăugat că actualul șef al statului încalcă în mod constant Constituția „câte puțin”.

Premierul a spus că se gândește că ar fi drept ca, la câte pensii a tăiat și la cât de mult a încălcat Constituția, președintele Băsescu să nu primească pensie de pe urma funcției, scurtându-i-se mandatul. Ponta a precizat că, din câte știe, pentru a primi pensie un președinte trebuie să fi avut mandat întreg, fără a fi demis.

Întrebat dacă va fi suspendat Traian Băsescu, Ponta a subliniat că el doar se gândește că ar fi drept ca președintele actual să nu primească pensie, prin scurtarea mandatului. „Nu știu dacă se va întâmpla”, a spus Ponta.

El a mai adăugat că dacă va putea evita o criză politică în România, o va face. „Dar asta nu înseamnă că Traian Băsescu poate să facă ce vrea”, a precizat premierul.

De asemenea, premierul Ponta a anunțat în acea emisiune că intenționează să inițieze o modificare a legislației actuale, astfel încât foștii președinți ai țării care au primit deja o locuință de la stat să nu mai poată primi încă o locuință de stat, precizând că locuința lui Băsescu din strada Mihăileanu a fost luată de la stat.

„Băsescu trebuie să părăsească Vila Lac 3 în maximum 60 de zile de când nu mai e președinte și sugerez că în această perioadă – cred că așa ar fi corect – un fost președinte care a primit deja de la stat o locuință – pentru că cea din Mihăileanu e tot de la stat – să nu poată să beneficieze a doua oară de o locuință de la stat”, a spus Ponta la România TV.

Întrebat dacă are de gând să inițieze o modificare a legii în acest sens, Ponta a răspuns afirmativ: „Da, am de gând să inițiez. Nu știu dacă va fi timpul necesar pentru promulgare”.

Anterior, premierul Victor Ponta a anunțat că discuția despre „palatul lui Băsescu” se închide, el arătând că a respins propunerea RA-APPS de a i se da șefului statului casa de la Snagov, acest imobil urmând să fie dat în folosință unei fundații.

În replică, președintele Traian Băsescu a precizat că nu a cerut o vilă anume, ci o locuință de protocol și un birou, conform legii.

„Legea mai scrie ceva, că președintele în funcție nu are voie, la terminarea mandatului, să rămână în locuința pe care a avut-o ca președinte decât două luni. Eu de asta am cerut. Nu stau cu căciula în mână la Ponta ca și cum mi-ar da o casă din cele șapte ale lui. Nu sunt casele lui, este un protocol care trebuie respectat pentru asigurarea securității președintelui, pe timpul vieții”, a adăugat Băsescu.

Premierul Ponta a anunțat recent că Guvernul a primit din partea președintelui Traian Băsescu o solicitare privind atribuirea unei locuințe, cerere care se află în lucru, adăugând: „nu cred că suntem în poziția să acordăm o reședință foarte luxoasă”.

Foștii șefi ai statului au dreptul, conform legii, inclusiv la atribuirea pe perioada vieții a unei reședințe.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Câte zile e valabilă amiabila?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Bărbații între 18 și 60 ani, luați în Armată. Legea care sperie o țară întreagă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cum a cerut-o Aurelian Temișan pe Monica Davidescu în căsătorie: "Unul dintre ei mi-a dat...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Serviciile secrete din Occident au dejucat cel puțin 10 atacuri teroriste în Europa în 2023