Ponta își menține poziția privind familia în Constituție:O modificare ar fi inutilă și conservatoare

Ponta își menține poziția privind familia în Constituție:O modificare ar fi inutilă și conservatoare
Publicat: 09/06/2013, 12:50
Actualizat: 29/07/2014, 17:37

Premierul Victor Ponta își menține poziția privind păstrarea în forma actuală a articolului despre familie din Constituție, considerând că precizarea inutilă legată de căsătoria între „bărbat și femeie” este copiată din procedura Ungariei, contestată în Europa, și ar da un mesaj de conservatorism.

„Aici m-am opus clar, pentru că nu sunt de acord să tot punem restricții în Constituție. Este o mare problemă de percepție și pentru mine este important să fim priviți cu această modificare a Constituției ca modernizând România și mergând spre un trend european, nu întorcându-ne, nu suntem republică fundamentalistă. Această precizare inutilă, a căsătoriei între un bărbat și o femeie, este copy-paste din modificarea adusă în ianuarie la Constituția Ungariei, o modificare extrem de contestată în toată Europa. Mie mi s-a părut că dă un mesaj inutil de conservatorism, dacă textul actual e suficient și bun, de ce să schimb ceva ce e bun ?”, a sous Ponta la RTV.

Zeci de ONG-uri se declară îngrijorate de declarația premierului Ponta privind păstrarea în forma actuală a articolului despre familie din Constituție, care, în opinia lor, arată „o minimizare a responsabilității statului în a asigura cadrul adecvat de dezvoltare a noilor generații”.

„Ne exprimăm îngrijorarea față de declarația Domnului Prim-ministru Victor Ponta de a păstra articolul în forma actuală, fără evidențierea rolului și importanței familiei tradiționale. Acest lucru relevă o minimizare a responsabilității pe care o are Statul în a asigura cadrul adecvat de dezvoltare al noilor generații și interferează flagrant cu modul de viață al românilor, majoritar creștini. Ne exprimăm speranța că se va ține seama de credința spirituală a românilor și se va recunoaște în noua Constituție locul și rolul Familiei tradiționale”, se arată într-un comunicat semnat de 78 de organizații din Coaliția pentru Familie.

În același context, asociațiile semnatare, care se declară reprezentante ale societății civile creștine din România, își exprimă clar voința de modificare a articolului 48 din Constituție, prin formularea „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat si o femeie”.

„Românii, în majoritatea lor, consideră Familia tradițională, formată din bărbat și femeie, ca fiind primul și cel mai important centru al vieții sociale. Familia tradițională reprezintă nucleul de formare a noilor generații iar rolul esențial jucat de aceasta în viitorul unei țări trebuie specificat și recunoscut în noua Constituție”, se mai arată în comunicat.

Aceleași ONG-uri spun că se opun categoric introducerii în Constituție, la articolul 4, alineatul 2, a textului „Orice discriminare bazată pe …. orientare sexuală este interzisă”.

„Discriminarea bazată pe orientarea sexuală nu ține de spiritul sau tradiția românilor. În România, atât heterosexualii, cât și persoanele de altă orientare sexuală sunt egali în fața legilor Statului român, iar orientarea sexuală nu este criteriu de evaluare al oamenilor. Orice român este liber să acționeze în spațiul privat după cum îi dictează propria conștiință, iar minoritățile sexuale nu sunt îngrădite în nici un fel în exercitarea libertăților fundamentale. Orice formă de discriminare este interzisă în România, iar acest lucru este statuat în prezent prin Ordonanța nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea si sancționarea tuturor formelor de discriminare, prin urmare introducerea acestui articol nu este necesară. Mai mult, poate crea confuzii și viitoare tulburări sociale, deoarece discriminarea pe baza orientării sexuale este în prezent definită ca fiind orice deosebire, excludere, restricție sau preferință, pe baza de orientare sexuală”, argumentează cele 78 de ONG-uri.

În opinia semnatarilor comunicatului, prin această modificare a textului legii fundamentale, se forțează „calea către o legiferare tacită a căsătoriei între persoane de același sex, cu faza intermediară de uniune civilă între persoane de același sex, lucru ce contravine tradiției creștine a acestui neam și naturii umane și pentru care în nici un caz nu vom gira prin vot”.

Comisia de revizuire a Constituției a adoptat, miercuri, un amendament care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între „un bărbat și o femeie”, sintagmă care înlocuiește cuvântul „soți”, prezent în textul actual al Legii fundamentale.

Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constituție, care are conținutul „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor” devine: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Amendamentul a fost inițiat de deputații Florica Cherecheș, Grigore Crăciunescu și Mircea Dolha.

Un amendament în acest sens a fost transmis Comisiei de revizuire și de către Biserica Ortodoxă Română.

Amendamentul a fost adoptat cu 15 voturi „pentru” și 3 abțineri. Deputații PNL Petre Roman, George Scutaru și Alina Gorghiu sunt cei care s-au abținut.

Deputatul independent Remus Cernea a declarat, miercuri, că România va fi pusă pe lista țărilor homofobe dacă amendamentul adoptat de Comisia de revizuire a Constituției care definește căsătoria ca relație dintre un bărbat și femeie va fi validat de plen și de referendum.

Liderii USL Victor Ponta și Crin Antonescu nu au ajuns la un acord, joi, în privința definirii căsătoriei ca relație între un bărbat și o femeie în noua Constituție, cei doi având poziții fundamental diferite pe care și le mențin, votul asupra amendametului deja adoptat urmând a fi reluat.

Ponta a spus că nu vede de ce actuala prevedere din Constituție, care definește căsătoria ca relație între „soți”, ar trebui schimbată, în timp ce Antonescu a subliniat că își menține părerea inițială, privind definirea casătoriei ca relație între un bărbat și o femeie.

Antonescu a spus că, dacă se va solicita în Comisia de revizuire o reluare a votului, atunci va supune din nou la vot amendamentul, comisia urmând să decidă.

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a transmis președinților camerelor o serie de amendamente pentru revizuirea Constituției, propunând ca întemeierea familiei să se facă pe căsătoria liber consimțită dintre „un bărbat și o femeie” și ca rolul și importanța BOR și a celorlalte culte în istoria României să fie recunoscut.

Expertul Amnesty International (AI) Marco Perolini a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că definirea familiei ca uniune bazată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie este problematică, ea putând duce la discriminare față de partenerii de același sex sau cei necăsătoriți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...