Ponta: „Președintele are o mare problemă, legată de o firmă condusă de domnul Adamescu, care l-a sponsorizat în toate campaniile”. LIVE TEXT

Ponta: Președintele are o mare problemă, legată de o firmă condusă de domnul Adamescu, care l-a sponsorizat în toate campaniile. LIVE TEXT
Publicat: 20/02/2014, 14:51
Actualizat: 19/03/2015, 08:36

Premierul Victor Ponta susține că cererea președintelui Traian Băsescu de revocare a conducerii ASF, adresată Parlamentului, ar avea o justificare ascunsă. „Președintele are o mare problemă, legată de o mare firmă, condusă de domnul Adamescu, care l-a sponsorizat în toate campaniile”, a spus Ponta, într-o intervenție publică de la Guvern.

Cu câteva minute înainte, la plecarea de la Ministerul Finanțelor, Ponta a făcut un preambul, anunțând că va vorbi la Palatul Victoria despre faptul că „președinte Băsescu e foarte supărat că unul din sponsorii săi, patronul de la Astra, are probleme”. „Aș fi fost foarte fericit ca domnul președinte să facă acesate solicitări când șefii erau puși de dumnealor. Că venituirile nu erau de azi, erau de multă vreme”, a comentat Ponta.

Întrebat ieri dacă este un apropiat al lui Adamescu, Băsescu a susținut că l-a văzut „o singură dată în zece ani”. „Cred că l-am văzut o dată, în zece ani de când sunt președinte. E bine dacă spun o dată? Înseamnă că e în familia mea, așa-i?”, a răspuns președintele cu o ironie.

„Veniturile la ASF sunt imorale, nu ilegale”

În privința veniturilor uriașe ale salariaților ASF, începând de la șeful instituției, Dan Radu Rușanu (care a încasat 37.315 euro brut în luna noiembrie și 34.779 de euro brut în luna decembrie), Ponta le-a catalogat drept „rușinoase”, dar a pasat responsabilitatea pentru neajustarea lor la liberali. „La ASF sunt venituri rușinoase. Sunt soluții pe care eu le consider imorale, nu ilegale. Soluția legală pe care o poate adopta Guvernul era acea taxă de solidaritate discutată în USL, care nu a mai fost adoptată neexistând consens politic”, arătat premierul.

Fără a fi foarte explicit în legătură cu pașii următori, Ponta a sugerat doar că demersurile de reglare a acestor venituri trebuie să vină din Parlament și că PSD le va susține. „Grupul nostru parlamentar va sprijini toate măsurile care se impun”, a spus el.


Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante precizări ale premierului.

Despre investiții

„Am ținut să anunț sprijinul total pe care Guvernul îl acordă tuturor investitorilor, români sau străini”

„După atacurile constante la adresa KazMunaiGaz, a urmat acea declarație absolut iresponsabilă a președintelui legată de uzina Dacia Renault. Am văzut un ultim atac împotriva unei companii mondiale, Huawei, cu care Guvernul a semnat un memorandum de principiu. În acest memorandum nu există obligații juridice, financiare sau contractuale și toate demersurile se vor face cu respectarea reglementărilor UE”

„Sunt declarații politicianiste, cu interes pur politic și pot afecta interesul acestor companii și interesul României. Fac apel la președinte să își păstreze bătăliile politice în zona politică, să nu atace investitorii”

Despre memorandumul între Guvern și Huawei

„Ideea că Huawei o să vină să facă nu știu ce pentru STS este un neadevăr. Din câte știu, furnizează de ani de zile, pentru companiile de telefonie, echipamente”

„Domnul Opriș, șeful STS, în ședința CSAT, a precizat care sunt companiile care au lucrat la sistemul 112. E vorba de alte două companii, nu de Huawei”

„Dacă există licitații, toate sunt făcute în baza legislației europene. Și SUA lucrează în foarte multe sisteme cu Huawei. E o prostie ce a spus președintele”

Despre salariile din ASF

„La ASF sunt venituri rușinoase. Sunt soluții pe care eu le consider imorale, nu ilegale. Soluția legală pe care o poate adopta Guvernul e acea taxă de solidaritate care nu a mai fost adoptată neexistând consens politic”

„Grupul nostru parlamentar va sprijini toate măsurile care se impun”

„Președintele are o mare problemă, legată de o mare firmă, condusă de domnul Adamescu, care l-a sponsorizat în toate campaniile, iar firma trebuie să plătească dacă a deturnat fonduri, chiar dacă le-a deturnat pentru campania electorală”

„Una din companiile foarte apropiate domnului Băsescu, Astra, este investigată de ASF”

Despre revocarea Marianei Câmpeanu

„Cât timp președintele folosește sistemul său obișnuit, îi dă unui ziarist-colonel niște date apoi vine și le comentează, nu consider că Mariana Câmpeanu trebuie să își dea demisia. De câte ori președintele atacă un minsitru, eu îl apăr”

„Trebuie verificat de instituțiile statului, nu trebuie să iau de bune niște documente venite într-o zonă”

Despre demiterea lui Radu Ghețea de la CEC

„Da. Eu semnez ordinul luni”

Despre demiterea Ștefaniei Duminică

„Doamna Duminică este numită de PNL. Dânșii trebuie să ia decizia”

Ieri, președintele Traian Băsescu i-a cerut premierului să cedeze în fața PNL acceptând să îi ofere lui Klaus Iohannis poziția de vicepremier dorită de liberali, darv și să o revoce din funcție pe Ștefania Duminică, secretar de stat de la Educație, acuzată că ar fi plagiat în teza de disertație.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern