Ponta și Dragnea au căzut la pace cu primarii. Salariile edililor se vor calcula după numărul de locuitori. Liderul ACoR pentru Gândul: „Contează și bunăvoința”

Ponta și Dragnea au căzut la pace cu primarii. Salariile edililor se vor calcula după numărul de locuitori. Liderul ACoR pentru Gândul: Contează și bunăvoința
Publicat: 05/09/2013, 23:59
Actualizat: 06/07/2016, 07:37

După protestul înaintat în urmă cu două săptămâni Guvernului, în care reclamau de la lipsa banilor în teritoriu până la incompatibilitățile pe care le vor parțial eliminate din legea ANI, reprezentanții celor 2.800 de primari de comune din România, majoritatea covârșitoare aparținând USL, s-au înțeles astăzi cu Victor Ponta și Liviu Dragnea care le-au acceptat mare parte din revendicări.

„Cea mai mare parte au fost acceptate pentru că sunt firești”, a spus vicepremierul Liviu Dragnea la finalul întâlnirii, anunțând că săpătămâna viitoare, joi, ar urma să se semeze și un pact cu Asociația Comunelor din România.

Dragnea: „E corect ca indemnizația să fie proporțională”

La rândul lor, primarii au ieșit mulțumiți de la discuții. Printre revendicările care le-au fost acceptate se numără și adaptarea indemnizației de primar în funcție de numărul de locuitori din localitate, eliminându-se astfel discrepanțele care existau între comune și orașele cu mai puțini locuitor chiar decât zonele rurale. „Punctelele din protest au fost asumate și chiar s-au găsit soluții. Am agreat să eliminăm diferența dintre comune, orașe și municipii în ceea ce privește acordarea unor drepturi”, a explicat Emil Drăghici, președintele ACoR și primar independent la Vulcana Băi, în Dâmbovița.

Dragnea a clarificat și în ce sens dispar „diferențele”. „Nu eliminăm diferențele dintre comune și orașe pentru că nu se poate. Propunerea dumnealor e ca aceste clasificări să fie făcute în funcție de numărul de locuitori Sunt comune cu 15.000 de locuitori și orașe cu 1700. E incorect ca indemnizația primarului în aceste orașe să fie mai mare”, a promis vicepremierul modificarea legii.

Dincolo de rectificarea indemnizațiilor, primarilor li s-a promis că vor fi chemați lunar la discuții despre problemele din terirtoriu, că vor fi cooptați la elaborarea unui Cod al Finanțelor Locale și la Codul Administrației și consultați în ceea ce privește descentralizarea. „N-o să fie foarte ușor, dar au hotărât să vină la minister să lucrăm împreună”, a spus Dragnea.

Acordul care a liniștit spiritele

Contactat de gândul, Emil Drăghici s-a declarat satisfăcut de rezultat, chair dacă „nu a fost timp să intrăm în detalii pe fiecare revendicare a noastră”. Primul motiv de satisfacție: prezența lui Ponta. „Este o premieră”. Al doilea: promisiunea că, în măsura în care vor veni cu propuneri de texte de lege pentru ordonanțele pe acre le critică pentru că le-au luat la centru banii din teritoriu „acestea vor fi analizate”. „Vine Asociația cu propunerea de text ca apoi să fie propusă spre analiză Ministerului Finanțelor. Și ce am câștigat enorm este că am căzut de acord să facem lunar o întâlnire, o analiză de progres. Altfel,de întâlnim ca să ne adunăm”, spune primarul Drăghici.

O altă promisiune de la Palatul Victoria este aceea că în acordul de partenaeriat care va fi semnat pe 12 septembrie va fi inclus angajamentul de majorare a sumelor defalcate din TVA care se întorc în teritoriu. Chiar dacă nu au obținut decât promisiuni pentru moment, primarii se declară încrezători. „Contează și bunăvoința”, spune Emil Drăghici.

Așa cum a relatat gândul, Asociația Comunelor din România (ACoR) a realizat recent cel mai dur rechizitoriu împotriva guvernării Ponta, concluzia fiind că, după 15 luni de guvernare, „deziluzia este generală”. Cei din ACoR au adoptat un document intitulat „Protest față de măsurile luate de Guvernul României împotriva colectivităților locale” în care critică dur mai multe Ordonanțe de Urgență ale guvernului Ponta, inclusiv nerezolvarea problemei incompatibilităților.

Primarii amenințau că, dacă solicitărilor lor nu vor fi rezolvate urgent, vor recurge și la alte forme de protest. Printre acestea, „neimplicarea pentru mobilizarea cetățenilor cu drept de vot la referendumul național pentru revizuirea Constituție, dar și la alegerile europarlamentare și prezidențiale”. De asemenea, ei nu exclud să intre în grevă.

Documentul intitulat „Protest” a fost adoptat în unanimitate de primarii de comune la Adunarea Generală din 29 iulie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Microsoft pariază pe Inteligența Artificială și investește într-o companie din Abu Dhabi