Ponta: Sunt dezamăgit de reacția Președinției pentru Tokes, motivul invocat-un subterfugiu

Ponta: Sunt dezamăgit de reacția Președinției pentru Tokes, motivul invocat-un subterfugiu
Publicat: 24/08/2013, 13:14
Actualizat: 23/03/2019, 07:13

Premierul Victor Ponta a declarat agenției MEDIAFAX că este dezamăgit de reacția Administrației Prezidențiale în ceea ce privește propunerea sa de retragere a Ordinului „Steaua României” lui Laszlo Tokes și a apreciat că motivul invocat de Președinție pentru refuz reprezintă doar un „subterfugiu”.

„Sunt foarte dezamăgit de reacția Administrației Prezidențiale în problema decorației lui Tokes. Eu cred că oamenii așteaptă o decizie din partea celui care a oferit decorația. Decorația a fost oferită de președintele României și oamenii așteaptă din partea lui o reacție. Nu a fost doar una, a fost o serie întreagă, lungă, de declarații împotriva României date de Tokes. Eu cred că domnul Tokes nu poate să fie într-adevăr un cavaler al Ordinului Steaua României și mi-aș dori foarte mult ca Președinția să înțeleagă și să acționeze în acest sens”, a spus Ponta.

El consideră că argumentul invocat de Președinție pentru a-i respinge propunerea de retragere a decorației lui Tokes reprezintă doar un subterfugiu.

„Există o procedură și nu este o problemă ca acea procedură să fie îndeplinită. Eu cred că a fost pur și simplu un subterfugiu. Vorbim aici de o poziție publică și cred că Administrația Prezidențială ar trebui să aibă o poziție publică. Că după aceea se face sau nu procedura, ține doar de președinte acest lucru”, a adăugat Ponta.

Surse oficiale au declarat anterior pentru MEDIAFAX că premierul Victor Ponta i-a transmis președintelui Traian Băsescu o scrisoare în care apreciază că nu mai sunt întrunite condițiile morale și legale pentru ca Laszlo Tokes să dețină Ordinul „Steaua României” și propune retragerea acestei distincții.

„Premierul amintește că, la 27 iulie 2013, la lucrările Universității de Vară Balvanyos, Tokes a făcut o serie de aprecieri prin care contestă caracterul de stat național, unitar și indivizibil al României. În scrisoare, premierul apreciază că nu mai sunt întrunite condițiile morale și legale pentru ca Laszlo Tokes să dețină Ordinul Steaua României și propune președintelui ca, în baza atribuțiilor constituționale, să decidă asupra oportunității declanșării procedurilor legale în vederea retragerii acestui titlu”, afirmă sursele citate.

Potrivit acestora, premierul Ponta mai arată că afirmațiile lui Tokes au fost dezaprobate la nivelul întregii societăți românești, inclusive din partea președintelui României.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Președinției. Bogdan Oprea, a transmis un comunicat în care anunță că președintele Traian Băsescu a luat notă de inițiativa premierului Victor Ponta privind retragerea Ordinului Național „Steaua României” acordat lui Laszlo Tokes, dar constată că a-i da curs înseamnă încălcarea legii.

„Domnul TÅ‘kés László a fost decorat de președintele României prin Decretul nr. 1864 / 14 decembrie 2009 cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluția din decembrie 1989; – (2) – în temeiul Articolului 5 din Hotărârea Guvernului nr. 1511/2005 privind aprobarea Regulamentului pentru organizarea și funcționarea consiliilor de onoare ale ordinelor naționale «Steaua României», «Serviciul Credincios» și «Pentru Merit», «cavalerii unui ordin pot semnala Cancelariei Ordinelor atitudini și fapte pe care le consideră dezonorante comise de alți cavaleri ai respectivului ordin și care aduc prejudicii morale și ating demnitatea și onoarea Ordinului»; menționăm că domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu este membru al Ordinului Național «Steaua României», deci, conform prevederilor legale, nu poate solicita declanșarea procedurii de retragere a acestei decorații”, se arată în comunicat.

Președinția precizează și condițiile în care se poate pierde calitatea de membru al unui ordin.

„În temeiul Articolului 52 din Legea 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, «calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situații: a. – condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la pedeapsa privativă de libertate; b.- pentru fapte dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor Ordinului»; – (4) – în temeiul HG nr. 1511/2005 la primirea sesizării unui membru al ordinului, Cancelaria Ordinelor are obligația să convoace Consiliul de Onoare al Ordinului Național «Steaua României»; hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului Național «Steaua României», motivată, se comunică, apoi, Cancelariei Ordinelor cu propunere de retragere a decorației sau de respingere a sesizării, după caz (conform Art. 6 Alin. 2 din HG nr. 1511/2005), iar Cancelaria Ordinelor, în baza hotărârii Consiliului de Onoare al Ordinului Național «Steaua României», după caz, înaintează președintelui României, spre aprobare, proiectul decretului privind retragerea decorației”, se arată în comunicat.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare națională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „așa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, președintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului (Harghita), în urmă cu o săptămână, că „nu își merită calitatea de cetățean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.

Participanții la seminariile Universității de Vară de la Izvoru Mureșului au cerut atunci retragerea distincțiilor acordate de statul român „extremiștilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul Național „Steaua României”.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe președintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincției acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul Național „Steaua României”.

Marți, într-un comunicat transmis MEDIAFAX, europarlamentarul Lazslo Tokes a apreciat drept „grave” și „neadevărate” acuzațiile că ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, că ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el susținând că afirmațiile sale au fost „denaturate într-o manieră inimaginabilă”.

El a susținut că în data de 27 iulie, la lucrările Universității de Vară „Balvanyos”, s-a referit la o autonomie funcțională și apreciată, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmațiilor sale, în acest caz, în urma dialogul constructiv dintre Italia și Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de către puterile ieșite învingătoare din cele două războaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se întâmplă în Tirolul de Sud.

„Avându-l lângă mine pe Orbán Viktor, premierul Ungariei, (…) mi s-a părut firesc să-i sugerez, să-l rog (nu pentru prima dată de altfel), să încerce construirea unui mecanism similar sau asemănător cu cel al Tirolulului de Sud – evident împreună cu România, în interesul ambelor țări, inclusiv al maghiarilor din România”, a explicat Tokes.

Președintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluție.

Conferirea decorației a fost motivată, potrivit decretului semnat de șeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, „în semn de mare apreciere a curajului și demnității de care a dat dovadă, declanșând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.

Alexandru Moise, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”