Poporul pesedist se revoltă după ce colegii de guvernare din UDMR au cerut autonomia „Ținutului Secuiesc”: „E o obrăznicie nemaipomenită. Acești oameni ar trebui scoși din țară!”

Pesediștii nu sunt de acord cu proiectul lui Kelemen Hunor privind autonomia Ținutului Secuiesc și îi cer lui Victor Ponta să scoată UDMR de la guvernare.

Autonomia „Ținutul Secuiesc” o temă pentru prezidențiale sau un subiect de perspectivă în condițiile contextului international?

Tema este extrem de sensibilă și atent analizată la vârful PSD, care trebuie să aleagă între posibilele voturi pe care le-ar lua Victor Ponta de la electoratul maghiar la prezidențiale, dacă UDMR rămâne la guvernare, și valul nationalist pe care poate miza dacă Uniunea este dată afară de la Palatul Victoria.

Deja, dinspre PSD, Liviu Dragnea a anunțat că nu există nicio șansă ca proiectul prezentat de Kelemen Hunor să prindă viață vreodată.

Vicepreședinta PSD, Olguța Vasilescu, considerată ca făcând în tabăra radicală a pesediștilor, a declarat că cererea UDMR este o „obrăznicie și o mizerie care trebuie sancționată”.

Premierul Ponta a fost ca de fiecare dată mai rezervat și a vorbit despre respectarea Constituției.

„Să nu se alarmeze niciun român. Vreau ca toți românii din Transilvania, din Oltenia, din Moldova și din Dobrogea să știe că avem toți o Constituție pe care o respectă toată lumea. În acea Constituție se prevede clar cum e statul român și nu se poate schimba, dar se mai prevede un lucru: nu băgăm pe nimeni în închisoare dacă exprimă o părere, chiar și greșită, cu care nu suntem de acord. Suntem o societate deja matură, în care fiecare își poate spune o părere. Părerile nu se sancționează. Se sancționează acțiunile împotriva Constituției, iar eu sunt convins că nimeni nu va face acest lucru”.

Potrivit proiectului prezentat de Kelemen Hunor, Ținutul Secuiesc ar trebui să aibă un președinte, care trebuie să participle la ședințele Guvernului când sunt tratate subiecte care privesc regiunea. Aceasta ar urma să fie condusă de un consiliu regional și unul executiv, în fruntea ultimului aflându-se președintele Ținutului Secuiesc. De asemenea, 50% din veniturile Loteriei Române în Ținutul Secuiesc ar urma să rămână în zonă.

Kelemen Hunor propune ca elevii din clasa a II-a, inclusiv în școlile cu predare în limba română, să fie predată și limba maghiară. Totodată, în proiect se prevede înființarea unei Curți de Apel cu reședința la Târgu Mureș.

Practic, în comunicarea publică, PSD s-a poziționat clar împotriva proiectului avansat de cei de la UDMR, dar pesediștii de la bază cer mai mult: scoaterea maghiarilor de la guvernare și trecerea lor în opoziție.

Alegătorul pesedist nu are o impresie bună despre UDMR și revendicările acesteia și dă și o variantă de rezervă: partidul lui Tăriceanu poate înlocui Uniunea la guvernare. Într-un glas, susținătorii PSD intervievați de gândul la lansarea candidaturii lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale spun că proiectul UDMR contravine Constituției României: „Să-i facă ramă, să-l pună în cui!”, a fost una dintre reacțiile la adresa proiectului de autonomie. O altă reacție: „E o obrăznicie nemaipomenită. Acești oameni ar trebui scoși din țară!”.

„Nu vreau așa ceva, nu vreau, nu-mi trebuie așa ceva!”, a exclamat o femeie. Un alt domn și-a explicat dezacordul făcând trimitere la Constituția României, care spune că autonomia este imposibil de realizat. Întrebat de reporterul gândul care este, atunci, miza propunerii UDMR, acesta a răspuns:  „ca să își facă campanie în rândul naționalității maghiare”.

„Mai bine în opoziție. Tot timpul au fost la guvernare și au cam profitat de toate guvernele care au trecut”, ne-a mai spus un alt participant la cea de-a treia lansare a prezidențiabilului Victor Ponta, în vreme ce un alt susținător al PSD a făcut trimitere la eșecul referendumului pentru independența Scoției.

Gândul vă invită să vedeți un reportaj video realizat la stadionul Național „Lia Manoliu” înaintea lansării prezidențiabilului PSD, în care mândrii români care îl votează pe Victor Ponta răspund la întrebarea: „sunteți de acord cu proiectul prezentat de Kelemen Hunor privind autonomia Ținutului Secuiesc.

 

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide