Poporul pesedist se revoltă după ce colegii de guvernare din UDMR au cerut autonomia „Ținutului Secuiesc”: „E o obrăznicie nemaipomenită. Acești oameni ar trebui scoși din țară!”

Publicat: 22/09/2014, 11:12
Actualizat: 31/01/2019, 22:06

Autonomia „Ținutul Secuiesc” o temă pentru prezidențiale sau un subiect de perspectivă în condițiile contextului international?

Tema este extrem de sensibilă și atent analizată la vârful PSD, care trebuie să aleagă între posibilele voturi pe care le-ar lua Victor Ponta de la electoratul maghiar la prezidențiale, dacă UDMR rămâne la guvernare, și valul nationalist pe care poate miza dacă Uniunea este dată afară de la Palatul Victoria.

Deja, dinspre PSD, Liviu Dragnea a anunțat că nu există nicio șansă ca proiectul prezentat de Kelemen Hunor să prindă viață vreodată.

Vicepreședinta PSD, Olguța Vasilescu, considerată ca făcând în tabăra radicală a pesediștilor, a declarat că cererea UDMR este o „obrăznicie și o mizerie care trebuie sancționată”.

Premierul Ponta a fost ca de fiecare dată mai rezervat și a vorbit despre respectarea Constituției.

„Să nu se alarmeze niciun român. Vreau ca toți românii din Transilvania, din Oltenia, din Moldova și din Dobrogea să știe că avem toți o Constituție pe care o respectă toată lumea. În acea Constituție se prevede clar cum e statul român și nu se poate schimba, dar se mai prevede un lucru: nu băgăm pe nimeni în închisoare dacă exprimă o părere, chiar și greșită, cu care nu suntem de acord. Suntem o societate deja matură, în care fiecare își poate spune o părere. Părerile nu se sancționează. Se sancționează acțiunile împotriva Constituției, iar eu sunt convins că nimeni nu va face acest lucru”.

Potrivit proiectului prezentat de Kelemen Hunor, Ținutul Secuiesc ar trebui să aibă un președinte, care trebuie să participle la ședințele Guvernului când sunt tratate subiecte care privesc regiunea. Aceasta ar urma să fie condusă de un consiliu regional și unul executiv, în fruntea ultimului aflându-se președintele Ținutului Secuiesc. De asemenea, 50% din veniturile Loteriei Române în Ținutul Secuiesc ar urma să rămână în zonă.

Kelemen Hunor propune ca elevii din clasa a II-a, inclusiv în școlile cu predare în limba română, să fie predată și limba maghiară. Totodată, în proiect se prevede înființarea unei Curți de Apel cu reședința la Târgu Mureș.

Practic, în comunicarea publică, PSD s-a poziționat clar împotriva proiectului avansat de cei de la UDMR, dar pesediștii de la bază cer mai mult: scoaterea maghiarilor de la guvernare și trecerea lor în opoziție.

Alegătorul pesedist nu are o impresie bună despre UDMR și revendicările acesteia și dă și o variantă de rezervă: partidul lui Tăriceanu poate înlocui Uniunea la guvernare. Într-un glas, susținătorii PSD intervievați de gândul la lansarea candidaturii lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale spun că proiectul UDMR contravine Constituției României: „Să-i facă ramă, să-l pună în cui!”, a fost una dintre reacțiile la adresa proiectului de autonomie. O altă reacție: „E o obrăznicie nemaipomenită. Acești oameni ar trebui scoși din țară!”.

„Nu vreau așa ceva, nu vreau, nu-mi trebuie așa ceva!”, a exclamat o femeie. Un alt domn și-a explicat dezacordul făcând trimitere la Constituția României, care spune că autonomia este imposibil de realizat. Întrebat de reporterul gândul care este, atunci, miza propunerii UDMR, acesta a răspuns: „ca să își facă campanie în rândul naționalității maghiare”.

„Mai bine în opoziție. Tot timpul au fost la guvernare și au cam profitat de toate guvernele care au trecut”, ne-a mai spus un alt participant la cea de-a treia lansare a prezidențiabilului Victor Ponta, în vreme ce un alt susținător al PSD a făcut trimitere la eșecul referendumului pentru independența Scoției.

Gândul vă invită să vedeți un reportaj video realizat la stadionul Național „Lia Manoliu” înaintea lansării prezidențiabilului PSD, în care mândrii români care îl votează pe Victor Ponta răspund la întrebarea: „sunteți de acord cu proiectul prezentat de Kelemen Hunor privind autonomia Ținutului Secuiesc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...