Preda: Blaga nu e ultimul pătat…Rămâne de văzut dacă PNL are resurse pentru a schimba garnitura de la vârf

Redactor:
Raluca Pancu
Preda: Blaga nu e ultimul pătat…Rămâne de văzut dacă PNL are resurse pentru a schimba garnitura de la vârf
Europarlamentarul Cristian Preda este de părere că demisia lui Vasile Blaga "e un semn că PNL a înțeles importanța onestității". Cu toate acestea, Preda susține că "rămâne de văzut" dacă PNL "are resurse pentru a schimba garnitura de la vârf cu lideri care să nu tremure la gândul" că ar putea fi chemați la DNA, în contextul în care "Blaga nu e ultimul pătat".

Europarlamentarul Cristian Preda a reacționat, pe pagina sa de Facebook, după ce Vasile Blaga și-a anunțat demisia din funcția de copreședinte al Partidului Național Liberal și din cea de șef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an, după ce a fost plasat sub control judiciar într-un dosar în care este urmărit penal pentru trafic de influență.

„Demisia lui Blaga e un semn că PNL a înțeles importanța onestității. Rămâne de văzut dacă principalul partid de centru-dreapta are resurse pentru a schimba garnitura de la vârf cu lideri care să nu tremure la gândul că DNA ajunge într-o zi și la ei. Fiindcă Blaga nu e ultimul pătat…”, a scris Cristian Preda pe pagina sa de Facebook.

Vasile Blaga a anunțat că demisionează din funcția de copreședinte al PNL, după ce procurorii DNA l-au pus sub urmărire penală pentru trafic de influență, pentru că ar fi primit 700.000 de euro pentru finanțarea PDL, împreună cu Gheorghe Ștefan (Pinalti), fostul primar de la Piatra Neamț, condiționând firmei de IT Romsys câștigarea unor contracte cu o companie națională de energie de remiterea unui comision de 10% până la 25% din valoarea contractelor. Totodată, Pinalti este acuzat că i-a condiționat menținerea în funcție a directorului companiei de stat de acordarea contractelor către Romsys. Vasile Blaga a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, după ce a fost audiat pentru mai bine de două ore, la DNA Ploiești.

În același dosar mai sunt urmăriți penal și fostul edil din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, dar și fostul administrator al companiei de IT Romsys, Horațiu Berdilă. „O să îmi dovedesc nevinovăția”, a declarat Blaga la ieșirea de la DNA. La scurt timp după audierea lui Blaga, Elena Udrea a sosit, la DNA Ploiești, pentru a fi audiată ca martor în același dosar.

Procurorii anticorupție arată că Vasile Blaga, care la data săvârșirii faptelor ocupa funcția de secretar general al PDL, formațiune aflată pe atunci la guvernare, a fost audiat într-un dosar în care este implicat și primarul din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan (Pinalti), și că în anul 2009, acesta a încheiat o înțelegere cu edilul pentru a încerca să obțină bani pentru partid.

Concret, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să poată fi atribuite contracte de achiziție publică unor firme dispuse să,,cotizeze” pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.

„În acest sens, suspectul Ștefan Gheorghe, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană fusese agreată de suspecții Ștefan Gheorghe și Blaga Vasile și a fost dispusă să contribuie – indirect – la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate”, arată DNA printr-un comunicat de presă.

În plus, în perioada 2011-2012, primarul Gheorghe Ștefan a ținut legătura cu Vasile Blaga și l-a informat constat pe acesta despre modul în care banii ajungeau la partid prin intermediul unei companii naționale din domeniul energiei.

Astfel, prin licitații trucate în așa fel încât câștigătoare să fie compania lui Bruno Horațiu Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, adică un anumit procent din valoarea contractelor respective.

„În paralel, Ștefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horațiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei”, se mai arată în comunicatul DNA.
Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la suspectul Ștefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință, prin prisma celor de mai sus, „a reprezentat consfințirea înțelegerii anterioare”, arată procurorii DNA
 

Inchide