Premieră. În Parlamentul României s-a strigat „TRĂIASCĂ HAMAS” de ziua Solidarităţii şi Prieteniei România-Israel, acuză deputatul Vexler

Premieră. În Parlamentul României s-a strigat TRĂIASCĂ HAMAS de ziua Solidarităţii şi Prieteniei România-Israel, acuză deputatul Vexler
Publicat: 14/05/2024, 19:33
Actualizat: 14/05/2024, 19:33

Deputatul Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), a declarat că la şedinţa solemnă a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată marcării Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel de pe băncile Parlamentului s-a strigat „Trăiască Hamas”. Este „o premieră mai mult decât nefericită”, context în care regulamentul parlamentar ar trebui adaptat pentru astfel de situaţii, consideră parlamentarul.

O nouă linie roșie a fost depășită în Parlament, reclamă deputatul. Vexler nu a pus degetul pe făptaș, dar a lăsat să înțeleagă că mesajul a venit de pe băncile opoziției naționaliste.

Ideologii teroriste, promovate în Parlament

„Aşa cum am văzut astăzi, din păcate ideea de „linie roşie” – cât de departe se poate merge – e depăşită din nou. Astăzi am marcat o premieră mai mult decât nefericită. Este pentru prima dată, în toţi anii pe care i-am petrecut în această instituţie, cu mai multe injurii sau comportament nepotrivit. Am ajuns la punctul în care au fost promovate public şi vizibil ideologii teroriste. Separate de toate accentele antisemite ale unor declaraţii susţinute în cadrul şedinţei comune de astăzi, a existat cineva care a strigat „Trăiască Hamas”, organizaţie teroristă recunoscută internaţional ca atare şi care este direct responsabilă de comiterea masacrelor împotriva civililor din Israel, de anul trecut”, a precizat Silviu Vexler la Parlament.

Simple declarații politice

Potrivit acestuia, în acest moment nu există o legislaţie care să poată sancţiona acest lucru, iar ceea ce se întâmplă în plenul Parlamentului României, potrivit Constituţiei, este tratat ca o declaraţie politică.

„Dacă o astfel de declaraţie, dacă un sfert din declaraţiile care au fost făcute în Parlament astăzi ar fi avut loc în spaţiul public, ele ar fi fost sancţionate de legislaţia penală, care se aplică corespunzător. Sunt convins că atunci când Constituţia a fost realizată nimeni nu a avut în vedere că am putea ajunge într-o astfel de situaţie, dar, din păcate, am ajuns. (…) Ceea ce se întâmplă în plen practic şi în realitate nu poate fi sancţionat. Mi-aş dori ca ele să fie întâmplări izolate, dar, după cum a arătat experienţa ultimilor ani, ele nu sunt izolate. Şi faptul că aceşti oameni ştiu că nu vor păţi nimic, îi încurajează să repete din nou şi din nou şi din nou, precizează Vexler.

Cine a produs circul

La Senat, de exemplu, este o persoană care săptămânal face apologia mişcării legionare sub forma unor declaraţii politice, pentru că ştie că nu va păţi nimic. Sigur, se poate deschide o acţiune la CNCD, dar rezultatul este o amendă civilă de 100 – 500 de lei, cât mai este acum, deci nu are impactul dorit, a explicat deputatul FCER, făcâd referire la Diana Șoșoacă.

Senatoarea Diana Şoşoacă a susţinut, marţi, la şedinţa comună a Parlamentului dedicată Zilei solidarităţii şi prieteniei dintre România şi Statul Israel, că trebuia comemorată Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste şi a acuzat Legislativul de „trădarea” poporului român şi a intereselor ţării noastre.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Pericolul ascuns din dulapurile de hotel. Locul în care e cel mai bine să-ți pui...
Așa se pregătesc pentru noul sezon Daniela Crudu, Roxana Vancea sau Andreea Bălan! TOP 30...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Pepe s-a trezit cu un mesaj din partea fostului soț al Ralucăi Pastramă, chiar în...
România, ocolită de turiștii străini. Motivul pentru care nu vor să-și facă vacanța la noi...
S-au căsătorit! Într-o discreție totală, Răzvan Simion și iubita lui, Daliana, au făcut pasul cel...
Dieta pe care o respectă cu SFINȚENIE Dana Rogoz. Are un abdomen plat, deși a...
Unde votează românii din diaspora la europarlamentare. Lista secţiilor de votare din străinătate
Unde pui ștampila corect pe buletinele de vot la alegerile din 9 iunie 2024?
Mesajul plin de durere al dirigintelui Patriziei Cormos, înainte de înmormântare! „Ce-ți veni să ne...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Ai voie cu remorca pe autostradă? Reguli de respectat când tractezi o rulotă/remorcă
ONU: Riscul utilizării armelor atomice nu a fost niciodată atât de mare / Americanii schimbă...
Unul dintre cei mai BOGAȚI sportivi ai lumii spune care-i CHEIA succesului
Obligatoriu pentru cei care au CONT LA BANCĂ. Nimeni nu poate încălca aceste reguli
Imagini de la nunta lui Pepe cu Yasmine! Cum au arătat mirii în una dintre...
Miracol. Patru ostatici israelieni în Gaza, salvați după 8 luni de calvar. "Nu mă omorâţi!"
Cristina Spătar, declarații sfâșietoare despre decesul mamei sale: „Avea niște dureri groaznice. Mi se rupea...
Marius Florea Vizante, despre începuturile carierei sale. Ce sacrificii au făcut părinții actorului: "Se încheia...
BANCUL ZILEI. Bulișor vede un cetățean ieșind dintr-un bordel și se ia după el: -...
Ciocolatierii și oamenii de știință au creat ciocolata sustenabilă
×